Darek1719499676 09.08.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Z tą deszczówką to tak właśnie myślę. 10 kręgów to chyba z 5 metrów głęboko, ciekaw jestem ile mieści Ci się tam wody, no i jaki masz grunt na spodzie studni? Wchłania trochę, czy też masz spoiste gliny i tak jak napada, tak stoi? Kręgi mają wys. 1m czyli w sumie studnia ma głębokość 9,0 m ( 1 krąg wystaje ponad poziom gruntu). Grunt średnio przepuszczalny. Woda stoi w sześciu kręgach , w czasie ostatnich opadów podniosła się o 2 kręgi i po 2 dniach wróciła do poprzedniego stanu. Martwi mnie co innego - wcześniej o tym nie myślałem - a mianowicie to, że rury leżą minimalnie pod powierzchnią gruntu i w czasie odwilży mogą pękać , z drugiej strony znajomy instalator stwierdził, że rury PCV są na tyle elastyczne ,że nic im nie zagrozi. Zobaczymy po sezonie zimowym... Co do garażu też biorę pod uwagę ewentualność stropu z desek. Pytanie - jak sprawdza się Wasz patent z bocznymi drzwiami do pom.gosp.? Wykorzystujecie często? Boczne drzwi to rewelacja, nie wyobrażam sobie wychodzenia na ogród w ogrodowych buciorach które mają swoje miejsce w pom. gosp.przez drzwi frontowe czy salon tak samo z wnoszeniem i wynoszeniem prania do suszenia na zewn, odpadków na kompost itp. Pozdrawiam D`arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 09.08.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Kręgi mają wys. 1m czyli w sumie studnia ma głębokość 9,0 m ( 1 krąg wystaje ponad poziom gruntu). Martwi mnie co innego - wcześniej o tym nie myślałem - a mianowicie to, że rury leżą minimalnie pod powierzchnią gruntu i w czasie odwilży mogą pękać , z drugiej strony znajomy instalator stwierdził, że rury PCV są na tyle elastyczne ,że nic im nie zagrozi. Zobaczymy po sezonie zimowym... Hmm... a jakbyś nad rurą bezpośrednio ułożył jakiś styropian który Ci został po ocieplaniu wylewek? I przysypał ziemią? Czy też grunt już masz zniwelowany i żaden tam styropian nie wejdzie? Tak sobie myślę, bo skoro ludzie GWC ocieplają w ten sposób, to może by i na rury PCV pomogło? Gdybam sobie... pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 10.08.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Z tego co wiem to strefa przemarzania gruntu u nas to 08-1,5m więc nawet gdy przykryję wierzch rury styropianem mróz i tak wejdzie od spodu lub bokiem. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkus 11.08.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 D'arek również dokładam się do gratulacji zazdroszczę ze już jesteście na swoim i na dodatek tak ładnym swoim:) Mam takie pytanko, oglądam zdjęcia waszego już skończonego domku i wydaje mi się, że czegoś tam brakuje... niby wszystko jest , porównałem z pierwowzorem domusa i wiem co brakuje... brakuje u ciebie cokołu, tzn. niby jest ale jakby go nie było, powinien być wyższy no i wystający (przynajmniej tak mi się wydaje)...Powiedz, dlaczego zrezygnowałeś z tego cokołu??. Osobiście brakuje mi go na tych zdjęciach, tak jakby brakowało waszemu domkowi… hmm no nie wiem …bazy, podstawy, która nadawałaby stateczności budynkowi...co was skłonilo do rezygnacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 11.08.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Hmm...przyjrzyj się dobrze, po prostu cokół nie jest jeszcze obłożony plytkami klinkierowymi... Z tego co ja widzę, to jest to zacierka klejowa na styropianie i tyle...Nie ma się co gorączkować Prędzej czy później Darki machną taki cokół, że nam oczy zbieleją (czego im serdecznie życzę). pozdrawiam Gerion ps. Arkus u mnie to dopiero herezje zobaczysz Ni to Plejada ni to Mars ale trzeba jeszcze na to z miesiąc poczekać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkus 11.08.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 A tam zaraz gorączkować ... moze ja tylko taki ciekawsko wscibski Mars i Plejada ..no no to dopiero bedzie mowisz że jeszcze miesiąc ...juz mnie ciekawosc zżera wracając do plejady D'arka ... mam taka mala nadzieje ze temat cokolu u niego jeszcze nie zakonczony . wiec dla pewnosci tylko pytam . nic wiecej . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 12.08.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 ...Powiedz, dlaczego zrezygnowałeś z tego cokołu?. http://foto.onet.pl/upload/2/33/_513675_s.jpg Arkus Cokół jest jak widać na zdj. pow, z tym, że zainspirowałem się domami parterowymi budowanymi w Skandynawii czy krajach Beneluxu. Tam, praktycznie poziom podłogi licuje z poziomem gruntu, żadnych tam stopni czy schodów przy wejściu do domu. Ja poszedłem na kompromis i świadomie zrezygnowałem z ostatniej warstwy bloczków betonowych i wejście do domu ma tylko 2 stopnie i o to mi właśnie chodziło. We wtorek przyjeżdza kopara i zniweluje mi grunt do poziomu studzienek rewizyjnych, rury odwodnieniowe zostaną przykryte ziemią i zostanie c.a. 20 cm cokołu do wykończenia. Prędzej czy później Darki machną taki cokół, że nam oczy zbieleją (czego im serdecznie życzę). Nic tam nie zbieleje cokół wykończę tradycyjnie płytką elewacyjną w kolorze zbliżonym do koloru dachu lub nałożę tynk poliestrowy (żywiczny). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 18.08.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 czy płytka elewacyjna nie będzie za cienka?Wydaje mi się że w orginale ten cokół jest grubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 22.08.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Pytanie do D'arka: jak miałeś ze schodami chowanymi w stropie? możesz mi wskazać jakiś namiar na konkretnego producenta? Czy zostawiałeś dziurę w stropie w wymiarze jak w projekcie, czy trochę większą/mniejszą? I kolejna rzecz - wentylacja pom.gosp. W projekcie wygląda to kiepsko a w naturze fatalanie - wyjście kratki wentylacyjnej pom.gosp. dokładnie chowa się w ściance oddzielającej pom.gosp. od kuchni. Z tego co pamiętam nie ruszaliście tej ścianki tylko przesunęliście okno. Jak Wam licuje kratka wentylacyjna? U nmie po prostu jest dokładnie na styku ścianki działowej i zostawiam w stropie dzurę fi 150 pod anemostat i rurkę spiro (jak w łazienkach). pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 23.08.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Dopiszę jeszcze pytanie - przedstawialeś swoje kalkulacje i widzę, ze za pręty do mocowania murłat zapłaciłeś niecałe 200 zł!? Mogę wiedzieć, czy zmniejszałeś średnicę, albo rozstaw?Bo ode mnie chcą fi16 zamocować co 0,5m więc wyjdzie mi prawie 113 pretów...po 8 zł każdy! Toż to prawie pięć razy tyle, ja rozumiem, że ceny stali itd... Ale może też mógłbym wsadzić fi14 np. co 80 cm? pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 25.08.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 jak miałeś ze schodami chowanymi w stropie? możesz mi wskazać jakiś namiar na konkretnego producenta? Czy zostawiałeś dziurę w stropie w wymiarze jak w projekcie, czy trochę większą/mniejszą? Na etapie wylewania stropu zostawiłem otwór 1x1m , chyba jak w projekcie , później zaczęły się poszukiwania schodów o podobnych wymiarach, i oczywiście nigdzie takich nie było , kupiłem więc firmy Fakro o wymiarach 0,7x 1,0m a te 30 cm jakoś murarze załatali. Czyli lepiej wybrać najpierw schody i pod nie robić otwór. I kolejna rzecz - wentylacja pom.gosp. U mnie jest inaczej niż w projekcie ze względu na usytuowanie drzwi do kotłowni. Kratka znajduje się 20cm nad podłogą pomiędzy drzwiami wyjściowymi a ścianką działową. Bo ode mnie chcą fi16 zamocować co 0,5m CO??? Przecież nie budujesz na Kasprowym U mnie jest fi 12 a może 14 co 1,60m. Dekarz, murarz i kier. budowy nie mieli zastrzeżeń. Gerion zapraszam w weekend jesteśmy na miejscu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 25.08.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 W projekcie w częsci opisowej stoi: kotwić fi16 max co 80 cm... Dopiero przed chwilą zauwazyłem, że na rysunku technicznym pisze: kotwy fi 12 rozstaw 50 cm... Jakby nie patrzeć, 700 zł - a mogłem wydać połowę z tego. Ręce opadają. Projekt kryje wiele niedoskonałości. A kierownik budowy dał prikaz co 50 cm na dachu głównym i co metr na garazowym... Chyba myśli że mam za dużo pieniędzy. Odezwę się w weekend, jeśli zalewanie stropu mnie nerwowo nie wykończy pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 26.08.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Jeszcze z tego co pamiętam pręty chyba metrowe murarze cięli na pół więc w rezultacie koszt wyszedł 200 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 02.09.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 D'arek, zapytam o jeszcze jedną rzecz - czy stosowałeś kominy systemowe (proponowany Schiedla) czy też tradycyjnie Ci wymurowali? Ja cały czas szukam alternatywy dla Schiedla ( Zapel, Bolesławiec,IBF), ale ciężko z tym w Poznaniu (dostępność). Ciekawie jest rozwiązana wentylacja przy garderobie: wpierw dwukanałowy ciąg wentylacyjny (jeden kanał wychodzi na salon, drugi do garderoby) potem komin systemowy (fi20 prawda?) potem kolejny dwukanałowy ciąg (i znów kolejna kratka na salon, a druga na pokój) MOje pytanie - czy jedna z tych kratek wychodzących na salon słuzy na coś do kominka? No i po co wentylacja pokoju, pierwszy raz widzę takie rozwiązanie. W związku z moim perypetiami z garażem, wieńcem i błędem kierownika zapytam Cię o faktyczną wysokość strychu. Da się tam wyprostować w innym miejscu niż pod tymi 4 słupami podtrzymującymi więźbę? Myślałem już przez moment o ścianie kolankowej i zagospodarowaniu na poddasze użytkowe, ale chyba to kiepski pomysł bo raz - słupy, dwa - kominy, trzy - wentylacyjne rury spiro... Więc pozostanę już przy obecnym wyglądzie budynku i nie będę kombinował. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 03.09.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2005 Witam kominy mam tradycyjne murowane z cegły pełnej -ponad dachem z klinkieru . Każdy komin ma 3 kanały( chyba- kurna muszę wejść na dach żeby się upewnić ). W pomieszczeniu gospodarczym jeden kanał do rury z komina c.o. ,drugi wentylacja pomieszczenia ,trzeci do wyciągu kuchennego ( kratka + okap kuchenny ). Na temat drugiego komina niewiele powiem ,nie zgłębiałem tematu gdyż kominek planuję w późniejszym terminie ,teraz mam dwa otwory w salonie zaślepione płytą G-K i tynkiem. Z tego co pamiętam otwór w garderobie służy do czyszczenia/ wybierania opadłej sadzy, w tej chwili jest otwarty i służy jako wentylacja garderoby. Co do pokoju u mnie nie ma żadnego otworu wentylacyjnego . Mam za to w każdym pokoju otwory w suficie z anemostatami które wentylują pomieszczenia( na razie nie są podłączone do dachówek wentylacyjnych) lub w przyszłości można będzie podłączyć je do DGP. Co do faktycznej wys. strychu jak przy okazji będę na poddaszu to zmierzę. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA73 06.09.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Witam wszystkich budujacych Plejade. Zastanawiam sie nad tym projektem od dluzszego czasu i nie wiem czy majac dzialke 25 x 35m po wybudowaniu domu nie bede miala na niej zbyt malo miejsca na rosliny, hustawke dla dzieci, drewniana altanke itp. Mam wrazenie ze ten dom zajmuje zbyt duzo miejsca na takiej dzialce. Jesli macie odmienne zdanie to prosze napiszcie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 06.09.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Mam działkę 24 x 35. Buduję wersję z gaazem dwustanowiskowym. Obecnie stoi również drewniany domek z tyłu budynku (2,5 x 4). Ogrodu z tyłu budynku zostało mi sporo (około 300 m2), huśtawka wejdzie z luzem, ba cały plac zabaw co do roślin to mam z 6 brzóz i małą choinkę... Jak dla mnie to wystarczy, nie mialbym czasu biegać z kosiarką po hektarach. Acha od frontu też jest okolo 200m2 (5m od linii zabudowy mam garaż, który jest wysunięty 5 m przed dom, więc około 10m mam od drzwi wejśiowych do bramy). Najprościej - wyrysuj sobie działkę i nanieś w skali bryłę budynku. Potem zaznacz miejsca zielone i oblicz sobie co i jak. Dopiero jak to zrobiłem przekonałem się do parterówki, wcześniej - wyłacznie chciałem mieć dom z poddaszem i 600m trawy Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA73 07.09.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Wielkie dzieki za odpowiedz, troche mnie uspokoiles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 29.09.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 No no panie [/b]Dárku swietny domek tez mysle o plejadzie jedyny problem ze w warunkach zabudowy mam min 35 stopni dach Co to za kolor dachowki raz wyglada jak szara a raz jak niebieska bardzo fajna Prosila bym o wiecej zdiec taki ladny pana domek ze az sie rozmazylam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 31.10.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Prosila bym o wiecej zdiec taki ladny pana domek ze az sie rozmazylam Dzięki. Aktualne fotki zamieściłem w galerii zdjęć forumwiczów: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=902748&highlight=#902748 zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts