Elza 23.05.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Witam, właśnie przysłali mi projekt gotowy domu jednorodz. prac. arch. "Domus" z Wroc.o nazwie "Plejada"szukaliśm odpowiedniego gotowca od kilku lat podobał nam się Merkury ale miał nieco małe sypialnie, Pani z Domusa poleciła nam nieco szerszą Plejadę. Pytanie: czy ktoś z Was buduje wg tego projektu? Nie widziałam go w żadnym katalogu.Pozdrawiam Elza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzialkowiec1 23.05.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Ja wlasnie nabylem projekt "Domusa" - ANDROMEDA - jest ciekawie zaprojektowany (godzi prawie wszystkie nasze(K+M+dz) oczekiwania).Czy zaczeliscie juz budowe? Ciekawi mnie czy do projektu na etapie realizacji masz jakies zastrzezenia. Lub opinie.Pozdrawiam. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 24.09.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Proszę o ewentualne uwagi. Życzliwe PLEJADA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 24.09.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Skoro nikt nie buduje, to może chociaż ktoś skrytykuje ... podzieli się uwagami, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 24.09.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 1. nudna stylistyka(imho)2. nie ma drugiej łazienki3. zbyt daleko od kotła do łazienki.Może warto pokombinować z układen WC/pom.gosp/garderoba/kuchnia? Nie wiem.A tak układ bardzo funkcjonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 Bardzo ciekawy projekt i sama zastanawiałam się nad jego zakupem. Ostatecznie zdecydowałam się na Marsa z tej samej pracowni ze względu na użytkowe poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 01.10.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Witam, we wrześniu właśnie zaczęliśmy budowę Plejady ,wg.nas projekt jest super/dlatego wybraliśmy go po przeanalizowaniu setek innych/ w żadnym wypadku nie jest nudny, chyba, że ktoś kocha wykusze, lukarnyi.in.efekty. Drugą łazienkę zaplanowaliśmy w ten sposób, że powiększymy ubikację rezygnując z wnęki od strony korytarza, będą też dodatkowe drzwi /aluminiowe z szybą/ z pomieszczenia gospodarczego. Okna białe z porządnymi szprosami, tynk i podbitka białe, białe przeszklone drzwi wejściowe, wnęka przy drzwiach -płytki klinkierowe rudo-szare, tak samo parapety,dach szary. Mieliśmy ochotę na dachówkę ceramiczną ale cena straszna przy tej powierzchni dachu więc będzie cementowa brassa.Zaczynamy ściany i bardzo nas to ekscytuje. Projekt jestosunkowo tani w budowie, mamy zamiar zmieścić się w kwocie 240 tys.bez działki.Może się uda. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 07.10.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Mieliśmy ochotę na dachówkę ceramiczną ale cena straszna przy tej powierzchni dachu więc będzie cementowa brassa. Zaczynamy ściany i bardzo nas to ekscytuje. Projekt jestosunkowo tani w budowie, mamy zamiar zmieścić się w kwocie 240 tys.bez działki.Może się uda. Jaka jest powierzchnia dachu ? Czy Domus dał Wam wstępne kalkulacje ? Robicie strop lany czy drewniany ? Przepraszam, że tyle pytań, ale parę tygodni temu posłałem mail'a do tego biura o wstępne dane na temat zużycia materiałów (pow. dachu, ścian itp.). Punktem odniesienia był, mniejszy od Plejady, Merkury II i odpowiedź dostałem trochę oględną. Koszty budowy Merkurego wycenili na 270 kzł , ale po uwzględnieniu budowy systemem gospodarczym zeszli na 190 kzł . Przy Plejadzie facet napisał, że koszty będą większe. Z wstępnego rozpisu danych wynikało, że niektóre są chyba, łagodnie mówiąc, wątpliwe. Pozdrawiam serdecznie i pisz więcej o Plejadzie. Ja też jestem zdania, że to b. fajny projekt, w żadnym razie monotonny - przeciwnie, bijący skromną elegancją. Mam nadzieję, że też kiedyś taki domek sobie zbuduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 07.10.2004 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Powierzchnia dachu wynosi 280 m2. Projekt Merkury który też braliśmy pod uwagę miał za małe sypialnie. Wstępnej kalkulacji nie zamówiłem ze wzgledu na dodatkowy koszt. Kalkulację na 220 tys.wykonał mi kierownik budowy, jesteśmy po dwóch etapach i raczej w zgodzie z kosztorysem.Strop terriwa, ściana dwuwarstwowa- beton komórkowy + styropian.Fundamenty - 18 tys.,ściany konstrukcyjne bez ocieplenia z 2 kominami bez wieńca 20 tys./materiały i robocizna/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 08.10.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Powierzchnia dachu wynosi 280 m2. To niestety podnosi cenę tego domku Projekt Merkury który też braliśmy pod uwagę miał za małe sypialnie. No to mamy takie same obiekcje co do Merkurego. Po co budować taki ładny domek i mieć niespełna 10 metrową sypialnię, prawda ? Wstępnej kalkulacji nie zamówiłem ze wzgledu na dodatkowy koszt. Kalkulację na 220 tys.wykonał mi kierownik budowy, jesteśmy po dwóch etapach i raczej w zgodzie z kosztorysem. Strop terriwa, ściana dwuwarstwowa- beton komórkowy + styropian. Fundamenty - 18 tys.,ściany konstrukcyjne bez ocieplenia z 2 kominami bez wieńca 20 tys./materiały i robocizna/ To nie tak szokująco wysoko, chociaż nie wiem gdzie budujesz, a od tego, jak wiadomo, dużo zależy. Będziesz adaptował w przyszłości poddasze ? Zawsze te dodatkowe 40 metrów można zagospodarować na jakieś hobby / pracownię. Jeszcze jedno pytanie: na jak dużej działce stawiacie Plejadę ? To przecież 190 m2 pow. zabudowy. Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki. Liczę też na dalsze informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 08.10.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Adaptacja poddasza wchodziłaby w rachubę tylko w jednym przypadku a mianowicie gdyby któreś z dzieci ( a mamy ich dwoje) zechciałoby( musiałoby) z nami w przyszłości zamieszkać , ale do takiej decyzji jeszcze ładnych parę latek( mam nadzieję ,że chłopcy za bardzo nie będą się spieszyć) . Zresztą gdybym chciał poddasze użytkowe wybrałbym projekt z poddaszem użytkowym. Tak więc na razie poddasze będzie służyło jako typowa rupieciarnia. Oczywiście też nie wykluczam w przyszlości pracowni tym bardziej, że zaplanowałem 2 okna połaciowe.Działka ma powierzchnie 850 m2 i już widać ,że będzie wystarczająco miejsca na roślinki, trawniczek , drewnianą altankę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 08.10.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Tak więc na razie poddasze będzie służyło jako typowa rupieciarnia. Oczywiście też nie wykluczam w przyszlości pracowni tym bardziej, że zaplanowałem 2 okna połaciowe. Rozumiem więc, że więźba będzie tradycyjna, a nie z wiązarów, co utrudniałoby / uniemożliwiałoby późniejszą adaptację poddasza. Może zapodasz na forum jakieś fotki, np. kiedy dach już będzie gotów ? Czy w Domusie wskazali Wam jakąś Plejadę, która już została wybudowana i mogliście obejrzeć ten dom na żywo, czy też jesteście pierwszymi inwestorami budującymi wg tego projektu i będziecie sami wyłapywać potencjalne błędy architekta ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 08.10.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Więźba oczywiście tradycyjna, już zamówiona -koszt 7500. Projekt zamówiłem całkiem nowy, sprzedali ponoć przede mną 3 egzemplarze, co do fotek chętnie zamieszczę jak bedzie pod dachem ,mam nadzieję jeszcze w tym roku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.10.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Powierzchnia dachu wynosi 280 m2. W linku do strony Domusa, który podałeś w dziale Sondaże, pow. dachu wynosi 247,1 m2. Porównaj http://www.domus.wroc.pl/plejada.html Jak to w końcu jest z tym dachem w Plejadzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 21.10.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 W linku jest pomyłka, we właściwym projekcie, który kupiliśmy jest pow. 285 m- i tyle właśnie liczy sobie ten dach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 22.10.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 W linku jest pomyłka, we właściwym projekcie, który kupiliśmy jest pow. 285 m- i tyle właśnie liczy sobie ten dach Cholera, ta pomyłka jest jednak bardziej optymistyczna, bo 285 m2 brzmi bardzo drogo, nawet w dachówce betonowej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Domus ma bardzo ładne domy, wcale nie nudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 26.10.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 powierzchnia dachu może i duża, ale za to ile zaoszczędzi się na wykończeniówce. Nie trzeba obijać dachu gips.-kartonami od wewnatrz bo w PLEJADZIE nie ma poddasza mieszkalnego. zostaje samo tynkowanie ścian, a to jest o wiele tańsze niż gips.-kartony na stelażach:)No i najważniesze nie trzeba biegać po schodach wszysko jest na dole:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 26.10.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 powierzchnia dachu może i duża, ale za to ile zaoszczędzi się na wykończeniówce. Nie trzeba obijać dachu gips.-kartonami od wewnatrz bo w PLEJADZIE nie ma poddasza mieszkalnego. zostaje samo tynkowanie ścian, a to jest o wiele tańsze niż gips.-kartony na stelażach:)No i najważniesze nie trzeba biegać po schodach wszysko jest na dole:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 17.12.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Więźba oczywiście tradycyjna, już zamówiona -koszt 7500. Projekt zamówiłem całkiem nowy, sprzedali ponoć przede mną 3 egzemplarze, co do fotek chętnie zamieszczę jak bedzie pod dachem ,mam nadzieję jeszcze w tym roku. Pozdrawiam. Czekam na fotki stanu surowego Plejady ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts