jaaa 02.04.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam, Chcę w tym roku ocieplić poddasze. Wygląda ono mniej więcej tak. Chciałbym to zrobić dobrze. Jaka grubość wełny będzie odpowiednia. Jakie folie stosować? Czy pomiędzy deską a wełną zostawić szczelinę? Czy powinienem zaimpregnować deski, i krokwie? jeśli tak to czym? fobosem, drewnochronem? Z góry dziękuję za odpowiedź. PS. Deskami jest pokryta cała połać dachu, na to blacha trapezowa. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez jaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek T-ski 02.04.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Wybacz , że akurat teraz nie mam czasu Ci dokładnie odpowiedzieć, ale tu masz artykuł, gdzie jest sporo detali:http://ladnydom.pl/budowa/1,106573,7066934,Ocieplenie_poddasza___od_folii_do_plyty_g_k.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 02.04.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 a na deskach co Ty masz ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaa 02.04.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 a na deskach co Ty masz ? Pozdrawiam ! Blacha trapezowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 03.04.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Blacha trapezowa. Zadnej papy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaa 04.04.2014 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie ma papy. Jest tylko to co na rysunku, konstrukcja z krokwi , cała pokryta deskami(bo kiedyś była papa) i na to blacha trapezowa.Z tego co wiem, to pod blachą, nie może być papy? Tak mówili fachowcy, którzy montowali blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 04.04.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Mimo iż dachy to nie moja specjalność ale nie znam producenta który nie zaleca wstępnego krycia, czy to membrany czy też papy . . . Przykro mi to mówić ale blachę należy ściągnąć i wykonać poprawną izolację dachu . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.04.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Cały ten dach to jakieś nieporozumienie. Czy dach jest płaski? Tak wykonany dach nie można ocieplać bo będą problemy. Twój dach kryli niedouczeni partacze a nie fachowcy. Tak wykonany dach może funkcjonować na stodole a nie na budynku mieszkalnym z użytkowym poddaszem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaa 04.04.2014 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Dach nie jest płaski, ma spadek ile stopni to nie wiem, jest to typowy dach kopertowy. Tak wykonany dach nie można ocieplać bo będą problemy. . Jakie problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 04.04.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Dach nie jest płaski, ma spadek ile stopni to nie wiem, jest to typowy dach kopertowy. Jakie problemy? Niech Pan Andrzej odpowie, on pewnie widział takich dziesiątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 05.04.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Potwierdzam- pod blachą MUSI być druga izolacja- po imieninach Anki, zimne noce i poranki- woda skrapla się pod blachą, a do tego zawiewający śnieg, który wszędzie wleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.04.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Dach nie jest płaski, ma spadek ile stopni to nie wiem, jest to typowy dach kopertowy. Jakie problemy? Typowy dach kopertowy a krokwie 15x15?! Tak jak wspomniał Artur występuje tzw. zjawisko "roszenia" blachy. Za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne a Ty go nie masz. Masz natomiast brak wentylacji. Problemy będą takie: - nastąpi permanetne zawilgocenie drewna co będzie skutkowało jego butwieniem a w konsekwencji powolną degradacją, - mogą wystąpić przecieki z zawianego śniegu lub deszczu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaa 06.04.2014 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Typowy dach kopertowy a krokwie 15x15?! Pozdrawiam. Mój błąd, krokwie mają 12x12cm, 15cm ma płatew. Zawilgocenie może być, bo u znajomego jest sama blacha na krokwiach i łatach, i rano z blachy kapie czasami woda. U mnie może to wsiąkać w drewno, ale dach był zmieniony 15 lat temu i jak dotąd deski się trzymają. Zupełnie nie rozumiem gdzie może zawiewać śnieg lub deszcz. Dach nigdy nie przeciekał. W moim przypadku nie ma sensu ocieplać poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Oczywiście, że nie ma sensu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts