Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak prawidłowo ocieplić poddasze?

jaaa

Recommended Posts

Witam,

Chcę w tym roku ocieplić poddasze. Wygląda ono mniej więcej tak.

Dach.jpg

Chciałbym to zrobić dobrze. Jaka grubość wełny będzie odpowiednia. Jakie folie stosować? Czy pomiędzy deską a wełną zostawić szczelinę?

Czy powinienem zaimpregnować deski, i krokwie? jeśli tak to czym? fobosem, drewnochronem?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Deskami jest pokryta cała połać dachu, na to blacha trapezowa.

Edytowane przez jaaa

Cały ten dach to jakieś nieporozumienie. Czy dach jest płaski? Tak wykonany dach nie można ocieplać bo będą problemy. Twój dach kryli niedouczeni partacze a nie fachowcy. Tak wykonany dach może funkcjonować na stodole a nie na budynku mieszkalnym z użytkowym poddaszem. Pozdrawiam.

Dach nie jest płaski, ma spadek ile stopni to nie wiem, jest to typowy dach kopertowy.

Jakie problemy?

Typowy dach kopertowy a krokwie 15x15?!

Tak jak wspomniał Artur występuje tzw. zjawisko "roszenia" blachy. Za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne a Ty go nie masz. Masz natomiast brak wentylacji. Problemy będą takie:

- nastąpi permanetne zawilgocenie drewna co będzie skutkowało jego butwieniem a w konsekwencji powolną degradacją,

- mogą wystąpić przecieki z zawianego śniegu lub deszczu.

Pozdrawiam.

Typowy dach kopertowy a krokwie 15x15?!

Pozdrawiam.

Mój błąd, krokwie mają 12x12cm, 15cm ma płatew. Zawilgocenie może być, bo u znajomego jest sama blacha na krokwiach i łatach, i rano z blachy kapie czasami woda. U mnie może to wsiąkać w drewno, ale dach był zmieniony 15 lat temu i jak dotąd deski się trzymają.

Zupełnie nie rozumiem gdzie może zawiewać śnieg lub deszcz. Dach nigdy nie przeciekał.

W moim przypadku nie ma sensu ocieplać poddasza?