test123321 02.04.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Witam. Planuję zakup mieszkania, którego rzut załączam. Chciałbym w środkowym pomieszczeniu zamiast kuchni zrobić niewielką sypialnię (tj. wstawić tam tylko łóżko + ew. jakąś szafeczkę), a kuchnię wynieść jako aneks na drugą stronę ściany działowej. Tutaj pytanie do was, czy takie coś ma w ogóle sens? Czy możliwe byłoby jakieś sensowne umeblowanie tego pokoju tak, aby znalazły się tam poza aneksem również niewielki stół i kanapa/sofa/narożnik z widokiem na telewizor? Zastanawiałem się nad przesunięciem tej ścianki działowej do wnętrza środkowego pokoju tak, aby zostało w nim ok. 2 m szerokości, żeby zyskać więcej miejsca w salonie. Czy to dobry pomysł? Ogólnie zależy mi na uzyskaniu 3 pokoi, aby mieć pokój dla dziecka, niewielką sypialnię oraz pokój dzienny z aneksem. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i propozycje aranżacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 02.04.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Moim zdaniem możliwe Zabudowa kuchenna na całej ścianie - pod sufit (żadnych podwieszanych cudów), jasny lakier lub półmat, bez uchwytów; dół identyczny lub w kolorze drewna. Podłoga jednolita w całym mieszkaniu, ściany jasne. Drzwi jasne, wejście do pokuj z aneksem maksymalnie poszerzone, bez drzwi i nadproża. Uda się! Zamiast narożnika - zajmuje miejsce, a nie jest pojemniejszy - sofa i ew. fotel. Stół okrągły, 3-4 krzesła. Widzę to w skandynawskim stylu - a Wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 02.04.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Najkorzystniej dla ustawności pokoju dziennego byłoby zrobić aneks na ścianie przy wejściu, tylko nie wiem co na to deweloper/administrator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 02.04.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) http://images63.fotosik.pl/833/85daa41f4e1b665cmed.jpglubhttp://images62.fotosik.pl/834/21ad3706efc0d7c8med.jpg Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test123321 02.04.2014 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Ze zrobieniem aneksu na ścianie przy wejściu to świetny pomysł, tylko problemem wydawało mi się to, że wszystkie odprowadzenia są puszczone z tej centralnej "wysepki" i nie wiedziałem właśnie jak to ugryźć, żeby nie ciągnąć ich jakoś pod/nad drzwiami. Tutaj wielkie podziękowania dla kinki i tę drugą propozycję, bo wydaje się to bardzo dobrym rozwiązaniem. Na dniach będę oglądał tę nieruchomość, więc sprawdzę na ile jest to wykonalne. Jestem oczywiście nadal otwarty na wszelkie propozycje, ale nastawiliście mnie bardzo pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 03.04.2014 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Druga propozycja Kinki zamyka sofą wejście na balkon Kuchnia na krótkiej ścianie moim zdaniem nie przejdzie - developer nie zgodzi się na przeniesienie, chyba że u sasiada są piony w tym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 03.04.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Zrobić to można i 4 pokoje, ale jak w tym żyć? To co rozważacie to jakiś "hardcore"... 17 metrów salon z aneksem? Masakra Czy naprawdę musicie mieć sypialnię w takim metrażu? Przecież w pokoju 7-8 metrów można się tylko udusić, a nie wypocząć... Klaustrofobia do sześcianu. Przepraszam, ale to są moje odczucia. Wiem co mówię bo znam takie mieszkania, wychowywałem się a potem mieszkałem w podobnych przez kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test123321 03.04.2014 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 @joliskaTeż zauważyłem tę blokadę balkonu, ale zamiana sofy i telewizora miejscami rozwiązuje ten problem. Jak już pisałem wcześniej wszystkie instalacje puszczone są razem z przewodami kominowymi właśnie w centrum mieszkania (+ drugi zestaw w łazience), także nie powinno być problemu z przeniesieniem kuchni z punktu widzenia dewelopera. @cypryskiDzięki wielkie za opinię. Wydaje mi się, że po przeróbkach z drugiej propozycji kinki salon "urośnie" do jakichś 19m2, więc jest już trochę lepiej. Z kolei znajomi mają sypialnię 6,5m2 i nie wydawała mi się klaustrofobiczna, więc myślę, że w moim przypadku nie będzie to problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 03.04.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 test123321 - życzę Ci jak najlepiej, z całego serca, ale pozostaję przy swoim zdaniu. Zamiast salonu będziesz miała dużą kuchnię z telewizorem. Na takim metrażu - paradoksalnie - za wszelką cenę wolałbym mieć oddzielną kuchnię. Przemyśl to, bo Ty będziesz tam mieszkać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test123321 03.04.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 cypryski, rozumiem Twoje argumenty i zgadzam się, że dla niektórych osób, tak niewielkie pomieszczenie może być problemem. Uważam jednak również, że w moim przypadku nie będzie to powodowało żadnego dyskomfortu. Jeszcze raz dziękuję za opinię i również życzę wszystkiego dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 04.04.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Mam u siebie pokój dzienny (nie salon!) z półotwartą kuchnią oddzieloną 2-metrową ścianą na 18mkw. - rewelacyjnie się z tym czuję, mam wszystko: prawdziwą kuchnię, stół z 4 krzesłami, stolik kawowy z 2 krzesło-fotelami, szafkę rtv. i sofę I jeszcze miejsce wolne jest Całym serdcem kibicuję ludziom, którzy chcą zrobic pokój dla dziecka, rezygnując z posiadania tzw. salonu "który-mieć-trzeba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 04.04.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 cypryski, rozumiem Twoje argumenty i zgadzam się, że dla niektórych osób, tak niewielkie pomieszczenie może być problemem. Uważam jednak również, że w moim przypadku nie będzie to powodowało żadnego dyskomfortu. Jeszcze raz dziękuję za opinię i również życzę wszystkiego dobrego. Trzymam kciuki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test123321 04.04.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Mam u siebie pokój dzienny (nie salon!) z półotwartą kuchnią oddzieloną 2-metrową ścianą na 18mkw. - rewelacyjnie się z tym czuję O tak, pokój dzienny. Takiego określenia mi zabrakło. To nie ma być salon, bo i tak żadnych "hucznych przyjęć dla 100 osób" tam urządzać nie będę, tylko zwykłe miejsce, gdzie można się wygodnie rozłożyć z książką do poczytania, ewentualnie popatrzeć na wielką skrzynkę zwaną telewizorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts