Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Typ instalacji C.O. w malutkim domu

GRZESlEK

Recommended Posts

Witam wszystkich w moim pierwszym poscie

w najbliższym czasie stanę się posiadaczem małego domku ok 70m2 powierzchni

-bez instalacji CO

-bez skutecznego ogrzewania (jedynie kominek powietrzny który planuje zlikwidować)

-bez kotłowni

moje pytanie do bardziej doświadczonych brzmi:

w którym kierunku pójść jeśli obecnie nie mam kotłowni a przy tak małej bryle domu nie ma punktu zaczepienia żeby ją zorganizować.

Czy lepiej dobudować do domu lub kilka metrów dalej (np z garażem) kotłowni i zastosować piec na jakieś paliwo stałe)

Czy może zastosować piec gazowy który wiadomo, że zmieści się zawsze w kuchni lub łazience i własną butlę żeby nie być zależnym od umowy z dostawcą gazu i jego wygórowanych cen.

Jeśli to ma znaczenie to dom jest w bryle kwadratu z poddaszem użytkowym, zbudowany z suporeksu (planuje ocieplenie styropianem z zewnątrz.

czy przy gazie płynnym i standardowej zimie i obecnych cenach gazu uda mi się ogrzać ten domek za 3000- 4000 zł rocznie?

zależy mi żebym nie musiał interesować się piecem częściej niż raz dziennie,

Jeśli doradzicie mi dobudowanie kotłowni to czy dużym minusem jest to że nie znajduje się w bryle domu, np straty ciepła?

Optymalnie też myślałem o gazie ziemnym ale nie jestem pewien czy będzie możliwość podłączenia- z tego co wiem to kiedyś przy próbie podłączenia gazu ziemnego był jakiś sprzeciw ze strony sąsiadów. do tej i kilku innych działek prowadzi droga prywatna wspólna i ktoś ze wspólników nie wyrażał zgody na poprowadzenie rury (ale mogę sie mylić)

Myślisz, że w przypadku gazu te 3-4 tys to osiągalna roczna kwota?

Witam !

Przy tak małym domu kupiłbym grzejniki akumulacyjne zasilane prądem i je ładował w II taryfie. Sądzę że rachunki będę akceptowalne , a koszty inwestycyjne niskie.

Podłączasz grzejnik na prądu , ustawiasz na II taryfę i zapominasz :)

Na pewno nie pchałbym się w ekogroszek (za mały dom i szkoda miejsca). Instalacja pompy też nie ma sensu bo za duże koszty.

Jeśli byłby gaz to można by podłączyć gaz , ale jeśli nie ma ...

Zaleznie od rozkladu pomieszczen mozna rozwazyc PC P/P... Moze nawet 2...

Za 3000-4000:- sa juz dostepne urzadzenia o dobrych parametrach...

Bezsens ...

W każdym pomieszczeniu klimatyzator a po drugiej steronie elewacji sprężkarka z wentylatorem.

Na pewno doda to elewacji smaku i wyglądu :)

Bezsensowny wydatek ...

Wodę i tak by musiał grzać już prądem , więc nie "zaoszczędziłby" na kosztach poza sezonem ...

Gdyby miał do ogrzania jedno pomieszczenie (jakieś np. biurowe) to były to niezły pomysł ...

Jak dla mnie gaz , a jak nie ma to piece akumulacyjne. Kupuje , podłącza do gniazdka i zapomina.

Kupuje bojler na prąd , ustawia na II taryfę i zapomina.,

Będzie dość tanio i czysto i bez żadnych inwestycji w instalacje CO ....

w pracy mialem 2 duże klimatyzatory i nie szło tego dziadostwa ustawić żeby nikomu nie dmuchało za mocno, no ale to byla wina w wyborze 2 landar zamiast mniejszych

drugi przypadek to ogrzewanie nadmuchowe podpiete pod CO, niby dmuchało ciepłym powietrzem i delikatnie ale jak stalem tylem to mnie łaskotało po karku

w przypadku klimatyzacji chyba można tak zrobić, że jest jedna jednostka zewnętrzna i zasila kilka wewnętrznych?