GRZESlEK 02.04.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Witam wszystkich w moim pierwszym posciew najbliższym czasie stanę się posiadaczem małego domku ok 70m2 powierzchni -bez instalacji CO-bez skutecznego ogrzewania (jedynie kominek powietrzny który planuje zlikwidować)-bez kotłowni moje pytanie do bardziej doświadczonych brzmi:w którym kierunku pójść jeśli obecnie nie mam kotłowni a przy tak małej bryle domu nie ma punktu zaczepienia żeby ją zorganizować. Czy lepiej dobudować do domu lub kilka metrów dalej (np z garażem) kotłowni i zastosować piec na jakieś paliwo stałe)Czy może zastosować piec gazowy który wiadomo, że zmieści się zawsze w kuchni lub łazience i własną butlę żeby nie być zależnym od umowy z dostawcą gazu i jego wygórowanych cen. Jeśli to ma znaczenie to dom jest w bryle kwadratu z poddaszem użytkowym, zbudowany z suporeksu (planuje ocieplenie styropianem z zewnątrz. czy przy gazie płynnym i standardowej zimie i obecnych cenach gazu uda mi się ogrzać ten domek za 3000- 4000 zł rocznie? zależy mi żebym nie musiał interesować się piecem częściej niż raz dziennie, Jeśli doradzicie mi dobudowanie kotłowni to czy dużym minusem jest to że nie znajduje się w bryle domu, np straty ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.04.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 ja bym wybrał gaz lub pompę ciepla, w paliwo stałe to bym się nie bawił, trochę komfortu trzeba miećgaz rurą, nie ma co kombinować ze zbiornikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRZESlEK 03.04.2014 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Optymalnie też myślałem o gazie ziemnym ale nie jestem pewien czy będzie możliwość podłączenia- z tego co wiem to kiedyś przy próbie podłączenia gazu ziemnego był jakiś sprzeciw ze strony sąsiadów. do tej i kilku innych działek prowadzi droga prywatna wspólna i ktoś ze wspólników nie wyrażał zgody na poprowadzenie rury (ale mogę sie mylić) Myślisz, że w przypadku gazu te 3-4 tys to osiągalna roczna kwota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.04.2014 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam ! Przy tak małym domu kupiłbym grzejniki akumulacyjne zasilane prądem i je ładował w II taryfie. Sądzę że rachunki będę akceptowalne , a koszty inwestycyjne niskie. Podłączasz grzejnik na prądu , ustawiasz na II taryfę i zapominasz Na pewno nie pchałbym się w ekogroszek (za mały dom i szkoda miejsca). Instalacja pompy też nie ma sensu bo za duże koszty. Jeśli byłby gaz to można by podłączyć gaz , ale jeśli nie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.04.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Zaleznie od rozkladu pomieszczen mozna rozwazyc PC P/P... Moze nawet 2... Za 3000-4000:- sa juz dostepne urzadzenia o dobrych parametrach... Bezsens ... W każdym pomieszczeniu klimatyzator a po drugiej steronie elewacji sprężkarka z wentylatorem. Na pewno doda to elewacji smaku i wyglądu Bezsensowny wydatek ... Wodę i tak by musiał grzać już prądem , więc nie "zaoszczędziłby" na kosztach poza sezonem ... Gdyby miał do ogrzania jedno pomieszczenie (jakieś np. biurowe) to były to niezły pomysł ... Jak dla mnie gaz , a jak nie ma to piece akumulacyjne. Kupuje , podłącza do gniazdka i zapomina. Kupuje bojler na prąd , ustawia na II taryfę i zapomina., Będzie dość tanio i czysto i bez żadnych inwestycji w instalacje CO .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.04.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 taka PC PP mocno dmucha? nie ma dyskomfortu w praktyce? bo mi podmuch przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.04.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 w pracy mialem 2 duże klimatyzatory i nie szło tego dziadostwa ustawić żeby nikomu nie dmuchało za mocno, no ale to byla wina w wyborze 2 landar zamiast mniejszychdrugi przypadek to ogrzewanie nadmuchowe podpiete pod CO, niby dmuchało ciepłym powietrzem i delikatnie ale jak stalem tylem to mnie łaskotało po karkuw przypadku klimatyzacji chyba można tak zrobić, że jest jedna jednostka zewnętrzna i zasila kilka wewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts