Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena montażu okien

Recommended Posts

niestety moja opinia jest inna niż spotykane. Przy prawidłowo zakleszczających się kotwach można odpuścić sobie wkręt. Poza tym często kręci się kotwy w pierwszy rowek wynikający z dziury w kotwie a nie centralnie, tak by złapało wzmocnienie

Ogólnie to się z tym zgadzam, bo takie podejście ułatwia i przyspiesza montaż, ale.... Widziałem kiedyś w TV taki reportaż o ofiarach huraganu. Pani pokazywała otwór bez okna, które wywiało. Otwór był pusty tylko wdzięcznie zwisały na ościeżach stalowe kotwy...

Ogólnie to się z tym zgadzam, bo takie podejście ułatwia i przyspiesza montaż, ale.... Widziałem kiedyś w TV taki reportaż o ofiarach huraganu. Pani pokazywała otwór bez okna, które wywiało. Otwór był pusty tylko wdzięcznie zwisały na ościeżach stalowe kotwy...

Cytując (z pamięci) gwiazdę tego forum: "a jak ma wypaść skoro od zewnątrz są węgarki ze styropianu" :D

tu nie chodzi o przyśpieszenie

To po prostu g.. daje, wbrew pozorom

Oczywiście zakrzyczą mnie zaraz wszyscy, no bo przecież ktoś coś tam... gdziś tam.... i te pe... i te de....

Prezentujesz tutaj na forum pewien głos rozsądku bo zazwyczaj wszyscy udają świętszych od Papieża... Czasem jak czytam komentarze do zdjęć przedstawiających zamontowane okna to mam wrażenie, że niektórzy są dobrzy z teorii ale mają zerowe doświadczenie praktyczne.

Prezentujesz tutaj na forum pewien głos rozsądku bo zazwyczaj wszyscy udają świętszych od Papieża... ....

bwojtek, dlatego nie jestem tu lubiany ;) jak zauważyłem i tym bardziej dziękuję za uznanie, w Twych ustach to doprawdy komplement.

Gdyby ich wpuścić na realną budowę nagle by przejrzeli na oczy, gdzie w projekcie jest dziura 150/150 a rozrzut wymiarów jest +- 5 cm albo i więcej.

Komentują montaże, nie mając zielonego pojęcia, choćby o sposobie umieszczania podkładem pod szybę w fixie czy jak powinny być umieszczone podkładki wypierające szybę w skrzydle w zależności jaką funkcję użytkową ono pełni. I jak to się ma do ewentualnych "samoistnych" uszkodzeń szyb

I te de, i te pe ;)

Długo by opowiadać o realiach naszego "budowania" - specjalnie w cudzysłowie

Z tych zdjęć ciężko wnioskować na temat prawidłowości podparcia okien. Najlepiej byłoby to porównać z instrukcją montażu od producenta tych okien.

Jakie szerokie jest okno ze zdjęcia 10 ? idealnie jest takiego fixa podeprzeć wszędzie tam, gdzie pod szybą znajdują się podkładki do szklenia (niewidoczne dla inwestora)

Okno na zdjęciu 6, 9 i 10 to jest to samo okno, fix 1800x2000

Zdjęcie 6

[ATTACH=CONFIG]252581[/ATTACH]

Zdjęcie 9

[ATTACH=CONFIG]252584[/ATTACH]

Zdjęcie 10

[ATTACH=CONFIG]252585[/ATTACH]

Edytowane przez user1976new

Wygląda na styropianowa. Nie jest to błąd o ile okno na nim postawione nie przekracza nośności takiego parapetu.

Jest to styrodur.

Wpierw wyglądał jak na zdjęciu 3 po czym został zeskrobany jak to widać na zdjęciach 4, 5, 7 i 8.

Zdjęcie 4

[ATTACH=CONFIG]252575[/ATTACH]

Zdjęcie 5

[ATTACH=CONFIG]252576[/ATTACH]

Zdjęcie 7

[ATTACH=CONFIG]252582[/ATTACH]

Zdjęcie 8

[ATTACH=CONFIG]252583[/ATTACH]

Następnie parapet został wyciągnięty spod okna i włożono nowy, węższy teraz wygląda jak na zdjęciu 17 i 18.

Zdjęcie 17

[ATTACH=CONFIG]252596[/ATTACH]

Zdjęcie 18

[ATTACH=CONFIG]252597[/ATTACH]

Miedzy styropianem a murem jest około 1cm pianki. Czyli okno stoi na piance.