Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inwestycja na całe życie

Pietras90

Recommended Posts

nie kupowałem mieszkania, więc nie mam pojęcia na temat samego układu pomieszczeń.

mogę jedynie ocenić na plus położenie względem stron świata.

fajnie doświetlona strefa dzienna, dużo okien - i balokn+taras z najlepszych stron.

jedyne co kuje mnie w oczy to ta przestrzeń w salonie pomiędzy wejściem do mieszkania i wyjściem na taras - w sumie nie ma co tam zrobić, a powierzchnia spora się marnuje.

ogólnie jest całkiem przemyślane.

nie kupowałem mieszkania, więc nie mam pojęcia na temat samego układu pomieszczeń.

mogę jedynie ocenić na plus położenie względem stron świata.

fajnie doświetlona strefa dzienna, dużo okien - i balokn+taras z najlepszych stron.

jedyne co kuje mnie w oczy to ta przestrzeń w salonie pomiędzy wejściem do mieszkania i wyjściem na taras - w sumie nie ma co tam zrobić, a powierzchnia spora się marnuje.

ogólnie jest całkiem przemyślane.

Myślałem żeby zrobić oddzielną kuchnię, a w salonie w tej niewykorzystanej przestrzeni postawić niewielki stół z krzesłami

Zastanawiam się tylko czy ten mały pokój nie jest za ciasny ( ewentualnie czy da się go jakoś powiększyć )?

• 2 weeks później...
Witam, jeśli to mieszkanie w bloku, trudno czasami ocenić jakość ocieplenia, a tu okna z 3 stron. Raczej powinno być ciepło, ale wiem, że czasami w mieszkaniach narożnych jest dosyć chłodno. Pozdrawiam

większość powierzchni ścian zewnętrznych będzie "ciepła", tzn. od strony południowej lub zachodniej.

Chłodniej może być w tych mniejszych pokojach, co wcale nie musi być minusem. Dużo zdrowsze jest spanie w chłodnych pomieszczeniach.

Ściana w "przejściu" na taras chyba idealnie nadawałaby się na zawieszenie TV, ewentualnie z niskim stolikiem/ławą RTV.

O możliwość przesunięcia ścianki między pokojami nie nas trzeba pytać, choć to pewnie zwykła działówka. Pokoik mały powiększysz, ale kosztem większej sypialni i summa summarum stracisz na tym, bo jeśli dobrze widzę przy WC i łazience są piony, z którymi nic nie zrobisz. A przesuwając ściankę w stronę większego pokoju, będzie kłopot z wejściem do pokoi. Ewentualnie, można by pomyśleć o rezygnacji z osobnego WC (co odradzam) i włączyć go do mniejszej sypialni jako garderobę/szafę. Zaoszczędzisz miejsce w pokoju, co w efekcie będzie równoznaczne z jego powiększeniem.