andrzejf01 03.04.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam. Posiadam mały stary domek z 1930 roku chyba, o wymiarach 10x5 m. Dom jest parterowy z czerwonej cegły z poddaszem nieużytkowym,strop drewniany. Dach dwuspadowy pokryty eternitem.Jako że nie jest zbyt szczelny ten dach no i ten eternit pomyślałem o wymianie dachu, a ponieważ rodzina mi się powiększyła, chciałbym przy okazji podnieść ok. metra i zrobić dwa pokoiki na poddaszu. Czyli nowy strop -raczej drewniany i nowy dach.Fundamenty domu są zrobione z tego co zauważyłem z wielkich kamieni, dlatego zwracam się z zapytaniem czy na takim fundamencie możliwa jest realizacja mojego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 11.05.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Witam. Odpowiadając na Pana pytanie: prawdopodobnie jest możliwa ta nadbudowa, lecz obiekt powinien zobaczyć konstruktor, architekt czy budowlaniec aby ocenić to swoim fachowym okiem. Nikt z forum nie da sobie głowy uciąć, nie poręczy panu że nie dojdzie do katastrofy, czy niekorzystnych zjawisk. Ponadto i tak na te prace trzeba mieć projekt , pozwolenie, itd aby cokolwiek ruszyć. Pewnie że można ,,na dziko,, ale to jest bardzo duże ryzyko, którego nie warto podejmować.W razie pytań proszę pytać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.03.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 W teorii projekt, pozwolenia itp. W praktyce jeśli ściany na chwilę obecną nie pękają po zrobieniu 2 wieńcy betonowych nie powinno być problemu. Znam kilka domów tak przerobionych bez żadnych negatywnych konsekwencji i nie znam żadnego z problemami co wcale nie oznacza, że takie nie istnieją. Jeśli dodatkowo na stropie jest glina to obciążenie fundamentów mocno się nie zwiększy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts