Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny bali 16x16 - czy to dobra cena?

Wojcieszek

Recommended Posts

Panie I Panowie

W związku z moim projektem DIY małego domku szachulcowego, i zbliżającym się terminem rozpoczęcia prac (lipiec) rozpocząłem etap poszukiwania drewna.

Mam w sumie dwie opcje:

- zakupić bale i deski w pobliskim tartaku

- znaleźć drewno rozbiórkowe a brakujące elementy zamówić w tartaku.

Dziś rano, wracając z podróży służbowej, wstąpiłem na miejsce rozbiórki starego folwarku (północne Mazury). Właściciel terenu sprzedaje materiały rozbiórkowe z tego budynku na Allegro - tak do niego trafiłem. Na miejscu oglądałem dostępny materiał (cegły, dachówki, i dużo dużo belek - 16x16 i 12x16.

Właściciel oferuje belki 16x16 w cenie 60PLN za 1 mb...

Mógłbym u niego zaopatrzyć się w belki konstrukcyjne, stropowe, i pewnie krokwie. Drewno jest w świetnym stanie.

Nie liczyłem jeszcze, ile tego by trzeba. Ale wszystko wskazuje na to, że koszt transportu doda 700PLN do całości.

I teraz pytanie do Was. Cena 60PLN (może trochę zbiję) jest OK, czy nie? Może dać sobie spokój, i zamawiać całość w tartaku, ze świeżyznyny?

Dzięki za porady

Pozdrawiam

cena z kosmosu nic tylko rozbierać domy i sprzedawać na metry . Ja zawsze starałem się kupować domy w cenie opału czyli m3 ścian domu to m3 np ceny buka , jak chałupa była naprawdę w super stanie to dodawało się trochę więcej . Wojcieszek nie czaj się i kup materiał w tartaku ładnie go opalisz i będzie git. Stary materiał trudniej się obrabia jak dla ciebie zaczynającego przygodę z ciesiołką to łatwiej będzie pracować z nowym .