Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wymurowanie okna garażowego luksferami

Recommended Posts

Dzień dobry ! Jestem technikiem budowlanym , zajmuje się kosztorysowaniem .

Wymurowanie ścianki z luksferów o wymiarach :

 15x15x5 cm cena netto ® 33,29zł/m2

 20x20x5 cm 28,72 zł/m2

Są to ceny obliczone na podstawie KNR , zawierają koszty pośrednie i zysk .

Do cen jednostkowych należy doliczyć VAT

„Pozwólmy ludziom być szczęśliwymi według ich własnego uznania”

Kosztorysowanie tel. (0) 505 645 728

calk a powiedż mi ile powinienem dac za:

1) wykopanie dołu przy ścianie piwnicy w celu zrobienia wyjscia z piwnicy do ogrody jakieś 2,5mx2,2mx1,7m

2) wykucie ściany do piwnicy 2mx1m - grubość muru 0,6m

3) wylanie 8 schodków prowadzących z tejze piwnicy

4) wymurowanie 2 ścianek oporowych z bloczków fundamentowych 2mx1,5m miedzy którymi bedą schodki

Z góry dzieki za oszacowanie

• 2 weeks później...

Witaj Smartcat !

Przeanalizowałem twoje pytanie i mam wątpliwości co do podanych wymiarów .

Np. schody : 8 schodków x 0,30 m + spocznik ( min. 0,80 m ) razem 3,20 , a ściana oporowa ma długość 2,00 m .

Brakuje mi fundamentu ( wymiary) + zbrojenie ( T ) .

Co z nadprożem ( uwaga ściana nośna ) .

A żeby kalkulacja odzwierciedlała poniesione nakłady musze mieć dobrze zrobiony przedmiar .

Pozdrawiam z Rybnika .

Kosztorysowanie (0) 505 645 728

Witaj Smartcat !

Przeanalizowałem twoje pytanie i mam wątpliwości co do podanych wymiarów .

Np. schody : 8 schodków x 0,30 m + spocznik ( min. 0,80 m ) razem 3,20 , a ściana oporowa ma długość 2,00 m .

Brakuje mi fundamentu ( wymiary) + zbrojenie ( T ) .

Co z nadprożem ( uwaga ściana nośna ) .

A żeby kalkulacja odzwierciedlała poniesione nakłady musze mieć dobrze zrobiony przedmiar .

Pozdrawiam z Rybnika .

Witaj Calk

Otóz faktycznie nie byłem precyzyjny. Oto uscislenia:

1) trzeba wykuć sciane grubości 0,5m od podłogi garazu do wysokosci 1,6m

2) powyżej tych 1,6 m jest otwor okienny ale nie można uzyć istniejacego nadproża bowiem okno "kończy sie" 2m od pdłogi garażu. a ponieważ chcę zeby miedzy wnetrzem a zewnetrzem garażu był "delikatny" 8cm próg betonowy a drzwi montowane mają 208cm trzeba wyjac stare nadproże i zrobic nowe (obecnie 160+40=200cm, po operacji 8+208=216cm) . Operacja wymiany nadproza polega na skuciu fragmentu ściany nad oknem (0,5m). Te 0,6 metra od nadproza jest juz powierzchnia tarasu nad garazem ( też bedzie remontowana)

3) Schody sa "zabiegowe"-chyba tak sie to nazywa. Czyli po wyjsciu na zewnatrz podescik 1mx1m na tym samych poziomie co podłoga garazu na prawo przy scianie 2 schodki i podest od którego schody idą juz w lewo ( z 6 trepów)

4) ścianki oporowe są :po obrysie tych schodów zabiegowych z tym że scianka prawa podestu i schodów po "zabiegnieciu" tylko do 15 cm ponad powierzchnie gruntu czyli 160cm od podłogi garazu, a scianki na lewo i na przeciwko od wyjscia na ktorych bedzie spoczywał stropik do wys. ok 2,2m

5) strop nad wyjsciem i dwoma schodkami idacymi przy ścianie. Powierzchnia górna stropu łaczy się sie z powierzchnia tarasu nad garażem.

6)fundamenty pod murkami oporowymi bedą!

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witaj smartcat !

Prace należy wykonywać według projektu ,

pod nadzorem osoby z uprawnieniami budowlanymi.

Jest bardzo pracochłonny kosztorys .

Zaraz sam zobaczysz .

Otwór drzwiowy .

Istniejące nadproże do demontażu z jakiego jest materiału ( belka stalowa ,żelbetowa , jeśli z cegieł to na jakiej zaprawie cementowo – wapiennej lub cementowej ) długość w metrach .

Interesowało by mnie czy są tynki , jeśli tak to na jakiej zaprawie ( cem-wap , cementowej ). Ściany jaki materiał ?

Wymiary okna ( ościeżnice drewniane czy metalowe )

Demontaż parapetów wewnętrznych i zewnętrznych ( wymiary w metrach )

Wykucie otworu , na jakiej zaprawie są ściany ( cementowej ; cementowo-wapiennej , wapiennej )

Wymiary otworu :wys. 2,10 m ; szer. 1,00 m gr. ściany 0,50 m

Potrzebne informacje znajdziesz w projekcie ( opis techniczny )

Jakie jest zaprojektowane nowe nadproże ?

Pozdrawiam z Rybnika

I to jest właśnie nasz budowlaniec.

Jeśli parapet sam spadnie podczas rozkuwania ściany (bo na pewno nie będzie sie już di niczegi nadawał, wiec pozwólmy mu spaść), to on i tak wliczy w robocizną demontaż parapetu. Tynki - na ogół są cementowo wapienne, zaprawa do murowania, takaż sama, a nadproże betonowe - budowlaniec z wykształceniem technicznym tyle powinien wiedzieć. Nie spodziewa się chyba gipsowego nadproża?

Ale do tego potzrebna jest wiedza nieco szkolna, a nie tylko zakup programu komputrerowego, który do wyliczenia zdaje te wszystkie pytania, mając taki program do wyliczenia kosztów robocizny nie jest się jeszcze budowlańcem!!!

Witaj smartcat !

Prace należy wykonywać według projektu ,

pod nadzorem osoby z uprawnieniami budowlanymi.

Jest bardzo pracochłonny kosztorys .

Zaraz sam zobaczysz .

Otwór drzwiowy .

Istniejące nadproże do demontażu z jakiego jest materiału ( belka stalowa ,żelbetowa , jeśli z cegieł to na jakiej zaprawie cementowo – wapiennej lub cementowej ) długość w metrach .

Interesowało by mnie czy są tynki , jeśli tak to na jakiej zaprawie ( cem-wap , cementowej ). Ściany jaki materiał ?

Wymiary okna ( ościeżnice drewniane czy metalowe )

Demontaż parapetów wewnętrznych i zewnętrznych ( wymiary w metrach )

Wykucie otworu , na jakiej zaprawie są ściany ( cementowej ; cementowo-wapiennej , wapiennej )

Wymiary otworu :wys. 2,10 m ; szer. 1,00 m gr. ściany 0,50 m

Potrzebne informacje znajdziesz w projekcie ( opis techniczny )

Jakie jest zaprojektowane nowe nadproże ?

Pozdrawiam z Rybnika

Dzieki Calk! :-) Juz udało mi sie wybudowałem to co zamierzałem ale bez projektu tylko kierując sie zdrowym rozsadkiem - przeciez nie stawiałem wieżowca tylko schodki do piwnicy. Ekipe miałem całkiem całkiem! Były i fundamenty i naproża i porzadne zbrojenia zadaszenia i równe schodki wyszły.

Odp. Dla martin2

Korzystam ze znakomicie przygotowanej bazy katalogów .

Przysłowie czeskie „ Jak wiesz to pytaj , a jak nie wiesz to nie pytaj”

W szkole nauczyłem się rozumieć to co czytam , zobacz powyższy post w nawiasach.

Masz bardzo ciekawą teorię o budownictwie .

Nadproże gipsowe zobacz –Ekogips (. Elementy nadproża są kształtkami gipsowymi ze ściankami grubości 50 mm )

• 3 years później...