Takao 04.04.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Witam, jest ciepło i zabrałem się z kucie pod instalacje. Ogrzewanie będę miał wyłącznie grzejnikowa na rozdzielaczach (parter i piętro). Mam w związku z tym pytanie czy rozdzielacze do grzejników (na parterze 9-obwodowy, na poddaszu 7-obwodowy) muszą być ustawione centralnie w środku domu - tak mam w projekcie budowlanym. Czy ustawienie rozdzielacza w kotłowni to duży problem w późniejszym użytkowaniu ogrzewania - przy ulokowaniu w kotłowni odległość do najdalej oddalonych grzejników wyniesie około 12 m a do niektórych będzie wynosić tylko 3/4 metry. Podobną sytuację mam na poddaszu (wg projektu rozdzielacz na środku) i pomyślałem aby dać rozdzielacz przy suficie w kotłowni. Czy ktoś ma rozdzielacz nie centralnie w domu i czy są problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.04.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 zużyjesz więcej rur a pompka będzie miała ciut ciężej, ogrzewanie i tak musisz sobie wyregulować rotametrami na rozdzielaczach albo zaworami na grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 04.04.2014 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Rury kupiłem jeszcze w tamtym roku aby się załapać na VAT (i chyba za dużo kupiłem) więc większe zużycie przeboleje. Łącznie zużyje na podłączenie grzejników około 200mb rury pex16 - przy takiej ilości z tym "ciut ciężej" na pompce mogą być problemy?? Rozdzielacze mam najprostsze czyli regulacja będzie przy grzejnikach. Rozumiem, że taka regulacja polega na dławieniu przepływu na krótszych odcinkach tak aby wszystkie pętle rozdzielacza miały równy opór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 04.04.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Ustaw rozdzielacze w kotłowni,rury idące do grzejników [pex] zaizoluj .Ja mam w kotłowni i nie mam żadnego problemu.Pompka śmiga na 1 biegu .Grzejniki miej z głowicami termostatycznymi i masz po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.04.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Rozumiem, że taka regulacja polega na dławieniu przepływu na krótszych odcinkach tak aby wszystkie pętle rozdzielacza miały równy opór? tak, żeby nie było sytuacji, że woda płynie przez najbliższy grzejnik a w najdalszym stoi. jak masz głowice termostatyczne to odkręcasz pokrętło i tam jest taka blaszka, odciagasz trochę do siebie i obracasz, ustawiasz tym kryze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts