olekstar 23.05.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Witam zastanawiam się nad wykonaniem Gruntowego Wymiennika Ciepła zaskoczył mnie jednak nieco ten artykuł ( uwaga: po angielsku ) : http://www.ncsc.ncsu.edu/information_resources/factsheets/13coolng.pdf Chodzi mi konkretnie o przedostatnią stronę zaczyna się: WHAT ABOUT...? EARTH TUBES ... Czy ktoś też ma takie problemy? Czy podobne obawy co do wilgotnego powietrza można mieć też w Polsce? Pozdrawiam [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 25.05.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Wilgotne powietrze mnie nie martwi (w zimie jest wręcz przeciwnie jest za suche, w lato też jest suche, a na wiosnę i jesień i tak się z korzysta z czerpni na ścianie) martwi mnie ten radon - czy może on wniknąć jakoś do instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 26.05.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Z tych powodów mój GWC będzie rurowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olekstar 31.05.2004 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Fajno, tylko jak poradzić sobie ze skroplonąparą wodną z powietrza? Jak rozsączyć ją w grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.06.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Ja planuję pod podłogą w salonie rurowy, a do niego na zewnątrz skąd będzie czerpał powietrze żwirowy, a na tym drewniany taras.Żwir mi oczyści z pyłków i brudu.Rury ze spadkiem na zewnątrz wyrzucą skropliny w żwir jakieć 0,5 m od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 23.06.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Nie trzeba dublowac GWC. Jeżeli zwirowy GWC jest szeroki na np na 2m to najwazniejsze procesy odbywają się w pierwszy metrze tzn: 1.grzanie/chlodzenie, 2.czyszczenie powietrza3.latem jego osuszanie-skroplinyW drugim metrze jego parametry są poprawiane - glównie grzanie/chlodzenie . Powyzej 2m równiez ale w mniejszym stopniu. Wzrastaja za to opory powietrza. Robienie za zwirowym GWC rurowego nie zmienia parametrów powietrza i szkoda wydawac pieniędze na dwa GWC.PozdrawiamWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 28.06.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 WitkuA co z pojemnością cieplną złoża?Przyznaję się bez bicia, taras będzie szeroki, gdzieś na 4 metry (chcę mieć poprzecznie ustawioną huśtawkę ogrodową). Więc objętość jednego złoża będzie około 4x4x1,5 m = 24 m3, a następnie przejście na drugie złoże. Złoża zaizolowane styropianem i oddzielone od siebie także styropianem.Ponieważ kominek jest w odległości około 4 m od ściany chciałem dać drabinkę z PE lub PCV, ale jeżeli takie złoże wystarczy to ograniczyłbym się tylko do 1 góra dwóch rur doprowadzających na złoże, żeby ograniczyć właśnie opory powietrza.Czerpnie chciałem zrobić pod podłogą tarasu, który byłby pomostem nad GWC żwirowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 28.06.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Z 24m3 zwiru mozna zrobic wiele, wiele GWC jezeli Twoj taras jest tak pojemny to o pojenosc cieplna zloza sie nie martw. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 28.06.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 28.06.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Witam,Pamietam jak na poczatku swojego forumowego zycia sledzilem watek o Gruntowym Wymienniku Ciepla zalozonym przez taniaklima. Widze ze Witek powrocil, lecz pod innym nickiem. Witaj ponowniePozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 29.06.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Miło mi, witam. Dziekuje za życzliwe słowo. Widze że będę mógł sie tu przydać bo chętnych do budowy GWC nie brakuje. PozdrawiamWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 29.06.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Czy otoczaki zbierane na polach zamiast żwiru przy tak dużej objętości 24 m mogą być?Oczywiście nie przy czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 29.06.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 W żwirowniach mają taki asortyment granulacja 40-100mm i nie bardzo wiedzą co z tym robić.Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts