Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeponowy gruntowy wymiennik ciep?a

olekstar

Recommended Posts

Witam zastanawiam się nad wykonaniem Gruntowego Wymiennika Ciepła zaskoczył mnie jednak nieco ten artykuł ( uwaga: po angielsku :) ) :

http://www.ncsc.ncsu.edu/information_resources/factsheets/13coolng.pdf

Chodzi mi konkretnie o przedostatnią stronę zaczyna się:

WHAT ABOUT...? EARTH TUBES ...

Czy ktoś też ma takie problemy? Czy podobne obawy co do wilgotnego powietrza można mieć też w Polsce?

Pozdrawiam

[/b]

• 4 weeks później...

Nie trzeba dublowac GWC. Jeżeli zwirowy GWC jest szeroki na np na 2m to najwazniejsze procesy odbywają się w pierwszy metrze tzn: 1.grzanie/chlodzenie,

2.czyszczenie powietrza

3.latem jego osuszanie-skropliny

W drugim metrze jego parametry są poprawiane - glównie grzanie/chlodzenie . Powyzej 2m równiez ale w mniejszym stopniu. Wzrastaja za to opory powietrza. Robienie za zwirowym GWC rurowego nie zmienia parametrów powietrza i szkoda wydawac pieniędze na dwa GWC.

Pozdrawiam

Witek

Witku

A co z pojemnością cieplną złoża?

Przyznaję się bez bicia, taras będzie szeroki, gdzieś na 4 metry (chcę mieć poprzecznie ustawioną huśtawkę ogrodową). Więc objętość jednego złoża będzie około 4x4x1,5 m = 24 m3, a następnie przejście na drugie złoże. Złoża zaizolowane styropianem i oddzielone od siebie także styropianem.

Ponieważ kominek jest w odległości około 4 m od ściany chciałem dać drabinkę z PE lub PCV, ale jeżeli takie złoże wystarczy to ograniczyłbym się tylko do 1 góra dwóch rur doprowadzających na złoże, żeby ograniczyć właśnie opory powietrza.

Czerpnie chciałem zrobić pod podłogą tarasu, który byłby pomostem nad GWC żwirowym.