Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne w nowym, ciepłym domu. Czy jest sens?

DrKubus

Recommended Posts

po co zaglądać komuś do kieszeni - jeszcze na węża jadowitego można się naciąć i tylko kłopotu sobie narobić, niech się cieszy i chwali, a może na koniec wyjdzie że zaoszczędził tak naprawdę 5876,98pln

No ale właśnie staram się dostrzec ze 5k oszczędności bo przecież zawszę mogę zdjąć to co mam na dachu sprzedać i kupić raz jeszcze i samemu zainstalować :lol2: Toż 5k PLN z buta nie chodzi po ulicy. Jednak jeśli ktoś deklaruje że instalacja samemu to oszczędność około 5k to chcę zobaczyć choć 3,5k PLN oszczędności w stosunku do kolegi który zapłacił 8,4k PLN.

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mniej niż 3500 kosztował cały zestaw z dwoma panelami i z tym wszystkim co tam wymieniałeś oprócz rusztowania

za 1200 kupiłem bojler znalazłem na allegro nowiuteńki zapakowany na alledrogo ktoś sprzedał bo kupił w zestawie z dotacją a bojler już miał

dokładnie taki sam

rura solarna 50 mb z otuliną ht 16 za 950zł ze złączkami

teraz doszedł kolejny stojak 240zl i panel watt 2020s za 900 zł nie wiem skąd twoja cena 1200 ????

Po zsumowaniu 6790

+ rusztowanko kolanka kolanka do bojlerka 200 zł

6990

ale dojdzie jeszcze 10 litrów glikolu czyli jaieś 80 zł bo 20l co w komplecie było zabraknie

Fakt bojler udało się parę stów taniej kupić ale pan u którego kupiłem Solary powiedział ze u niego 1800 zł

Pozostałe przyłącza do wymiennika zrobię z rury solarnej bo jakieś 8 m zostało

Powiecie zaraz ze tak tanio bo bojler taniej ale z kolei nie każdy potrzebuje 50 mb rury solarnej

A co do paliwa to ciekawi mnie w jaki sposób obliczyłeś że akurat 150 zł

Kamil A i garnitur niezbędny do montażu też, paliwo też, telefon też.

Tak i spawarka + niezbędne narzędzia i te złote śruby do przykręcenia uchwytów no i oczywiście zarcie bo przecież gdybym nie montował to jeść bym nie musiał co? a co do telefonu minuty mam bez limitu tak że dzwonie czy nie płace tyle samo !

Ale durne argumenty wysuwacie

Ubiór i inne a co nikt nie ma starej koszulki i gaci w domu że ubiór musi kupować ? brednie

"Zlej baletnicy rąbek u spódnicy" znacie to ?

Tomek to nie są durne argumenty tylko na wskroś prawdziwe, działalność gospodarcze obliguje Cię do tego aby mieć służbowy telefon który wrzucasz w koszty, paliwo do samochodu w koszty, garnitur jak potrzebujesz też wrzucasz w koszty, 5 długopisów i ryzę papieru do drukarki też ;)

Nie mówmy o OT tylko o:

Ale prosiłem abyś pokazał tę oszczędność 5k PLN skoro najtańszy zestaw kosztuje 6,5k PLN.

Wcale się nie przejmuje tylko zdziwiła mnie reakcja starają się udowodnić za wszelką cenę ze nie i tak się nie ołaca ze wcale taniej nie wyjdzie itd.

Tak zaciekle bronia swoich interesów twierdzą ze nie dałem zarobić itd.

jak to nie dałem przecież ktoś te solary wyprodukował a to co zaoszczędziłem wydam na inne cele i inni zarobią

Tomku nie jestem żadnym instalatorem nie mam działalności powiedzmy jestem na bliżej nieokreślonym wakacyjnym bezrobotnym. I lotto mi na co wydajesz swoje ciężko zarobione pieniądze. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to że patrzysz przez pryzmat swoich zakupów które wyniosły 7k PLN. Ja widzę że poza tymi zakupami ktoś musiał ruszyć dupę i kupić te rzeczy bo same do Ciebie nie przypełzły... kolejny aspekt narzędzia rozumiem że je masz bo też w garażu mam trochę tego sprzętu, jednak Twoja opowieść nadal nie ma aspektu " tymi ręcoma zrobine" znamy szacunkowe koszty instalacji, nie wiemy co poza tym musiałeś dokupić.

RWXW opisał całość swoich rozważań od zakupów po instalację i zaprezentował dogłębnie wszystkie koszty , i z perspektywy czasu ewentualne potyczki. Ty swoją pracę opisujesz w jednym zdaniu:" zainstalowałem sam i mam 5k PLN w kieszeni".

Chłopie z całego serca życzę Ci jak najlepiej ale każdy kolejny który przeczyta tę część pomyśli po cholerę mam płacić komuś sam to zrobię toż to 5k w kieszeni. Inni za Ciebie piszą że dotacji nie dostaniesz i stąd oszczędność i z jakich powodów Ci się to opłaca, i w ogóle skąd pomysł o solarach które sam chcesz zainstalować. Zaraź nas swoją pasją do tego aby coś zrobić samemu i zaprezentować ewentualne zyski z tego płynące bo puki co piszesz na zasadzie: "kupiłem na wyprzedaży windykacyjnej coś co kosztuje X a zapłaciłem 1/2X". I każdy inny (ja) może powiedzieć "Trafiło się ślepej kurze ziarnko".

A puki co u Ciebie dokładnie tak to wygląda, ktoś coś sprzedawał po kosztach, tu taniej tu bokiem. Porównaj koszty takich samych urządzeń na wolnym rynku a później mów że Ty kupiłeś zasobnik warty 2200 za 1200. I powiedz ile to może kosztować każdego "Kowalskiego" któremu nie trafi się taka okazja.

Mnie się raz trafiła okazja zakład o skrzynkę drogiego whiskacza, zakład wygrałem, zawartość sączyłem z przegranym przy każdej okazji przez wiele miesięcy, Jednak nigdy nie podchodzę do tego w ten sposób że wypiłem skrzynkę wiskacza i zaoszczędziłem XYZ PLN bo "kupiłem" po kosztach a niestety Ty to tak prezentujesz.

Edytowane przez marcinbbb

Widzę ze masz problemy z czytaniem i zrozumieniem tego

Dokładnie napisałem ze zbiornik udało mi się taniej kupić a skoro ja mogłem to inni też mogą tylko trochę chęci trzeba wykazać.

Z niewiadomych przyczyn wszystkie ceny zawyżasz pisałem u człowieka można kupić taki zbiornik za 1 800 zł

A Powiedz mi jakie są zyski z palenia papierosów ? Żadne a jednak nie zadajesz tych pytań ludziom którzy je kupują.

skoro nie wiesz jakie są zyski z panelu solarnych to nie wiem czy jestemw stanie Ci wytłumaczyć.

Specjalnie Dla Ciebie Jeszcze raz napisze

W zestawie za 3500 dostałem

2 x Kolektor płaski WATT 2020 s

Dwudrogowa grupa solarna Grundfos

Sterownik solarny TECH ST 402N (4 czujniki)

Glikol propylenowy do -35 st 20L

Naczynie solarne HYDRO-SOLAR 18L

Taśma do mocująca do naczynia

Przyłącze do paneli solarnych wyposażone w odpowietrznik

Zaślepka do kolektora fi 22"

Dwuzłączka fi 22/22" szt.2

Kolano zaciskowe fi 22/3/4"GZ

Zestaw montażowy na dach skośny

do kupiłem kolejny kolektor 900 zł i uchwyt za 240

o zbiorniku i rusztowania rurze solarnej pisałem wyzej

Wczoraj dzwoniłem do nc+ bo skończyła mi się umowa

Konsultant zaproponował mi takie warunki ze nie będę miał już HBO abonament 10 zł wyższy i umowa na 24 m a nie jak dotychczas na 12

i usilnie wpierał mi ze to mi się bardziej opłaca niż poprzednio :lol2:

nie wiem czy wiesz ale również posiadasz taki dar tylko tutaj prezentujesz go tutaj w druga stronę

Edytowane przez tomaszzakopane

Z nc+ bardzo łatwo załatwia się takie tematy dostaniesz taniej tylko musisz wysłać magiczny papierek pt. Wypowiedzenie umowy, wtedy proponują o wiele lepsze warunki tylko po to abyś z nimi został.Pisz wypowiedzenie a później jak będą dzwonić pisz to co Ci proponują któryś telefon będzie z najlepszą ofertą a jeśli będą się pultać powiesz że sąsiad dostał lepszą ofertę za lepsze pieniądze.

Solary założone instalacja zalana i powiem że z tym napełnianiem i odpowietrzeniem gdyby nie to że pożyczyłem od znajomego hydraulika pompę elektryczną do napełniania to przy ręcznej byłby pewnie duży problem z odpowietrzeniem.

Pompa hulała ze 30 minut zanim odpowietrzyło się

Na racie bojler jeszcze nie napełniony wodą ale

Co mnie zaskoczyło jest u nas cały dzień pochmurno słońca nie ma a instalacja rozgrzała się do 53 stopni

Dodatkowo po podłączeniu nie chciała działać pompa buczała ale stała w miejscu rozkręciłem i zaczęła pracować ale dosyć ciężko przepływ maksymalnie na 3 biegu dochodził do 43/m na drugim spadał do ledwo 1 a na 1 wogole przestawała pompować

zostawiłem na noc i chyba się rozruszała bo dziś na 1 jest 2l/m na 2 jest jakieś 4.5l.m a na 3 ponad 6l/m

...

Na racie bojler jeszcze nie napełniony wodą ale

...

Kto powiedział że stojącej?

Instalacja cały dzień pracowała aby rozruszała się pompa.

Czy nie ma to się okaże jestem pewien że przez tyle godzin woda nagrzała by się

Mówisz??? że pracowała? czy tylko na stratach przesyłowych zasuwała?