Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne w nowym, ciepłym domu. Czy jest sens?

DrKubus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do kła dnie! Najpierw to trzeba sobie dobrze przeliczyć, a nie że sąsiad ma to i ja chcę :)

Właśnie dlatego wiemy że twoja PC jest o wiele lepsza opowiedz nam proszę co zrobić aby płacić tyle za rachunki za prąd, wielu z nas myśl o tym aby sprzedać solary i zmienić komin na PC. Możesz polecić jakiś instalatorów?

A może jest szansa aby odkupić od ciebie PC wraz z osprzętem?

Jestem absolutnie przekonany, że on o tym wszystkim doskonale wie. Chce tylko wybić nam argumenty :yes:

Tak doskonale to wiem i dlatego zamontowałem solary. Grzałki nie zamontowałem bo mam duże zużycie wody i duży obieg cyrkulacji.

Prądu II taryfowego nie mam, bo w nocy u mnie idą tylko zmywarki i lodówki. Na pranie w nocy nikt u nas się nie decyduje, bo automaty do cichych nie należą szczególnie podczas wirowania. Dla mnie automat w środku nocy to przyjemność żadna. Ponadto pytanie do żon jak wygląda pranie co pół nocy przeleży w pralce po praniu. Akwarium pracuje w dzień, gotujemy w dzień, telewizory oglądamy w dzień, całego sprzętu elektrycznego używamy w dzień i dla jednej grzałki miałbym przejść na II taryfę bo mi tu fachowcy na forum tak radzą? Na jednej taryfie przy takim zużyciu był poległ już na starcie, no ale komu to tu tłumaczyć?

yaiba83 - zlej kolesia on całe ostatnie 4 lata spędził na forum zaniedbując rodzinę 14000 postów w 4 lata 4 *365 = 1460

14064 posty / 1460 dni = 10 postów dziennie czego oczekiwać od kogoś takiego zamontował PC i został bohaterem w swoim domu we wsi już wszystkim się pochwalił więc musi się dowartościować np. pytając czy go kochasz ;)

bo w nocy u mnie idą tylko zmywarki i lodówki

żebyś się nie zdziwił co jeszcze w nocy idzie... ja po podłączeniu rejestracji poboru prądu się zdziwiłem.

Dla mnie automat w środku nocy to przyjemność żadna. Ponadto pytanie do żon jak wygląda pranie co pół nocy przeleży w pralce po praniu

Taryfa tania, tzw. nocna może trwać nie tylko przez noc, ale również przez cały weekend, tzn. od piątku godz. 22-00 do poniedziałku godz. 6-00 oraz w dni powszednie 13-00 od 15-00, więc nie trzeba się zamęczać nocnym wirowaniem. Największe zużycie wiele osób ma właśnie w weekend, bo wtedy nie zużywają prądu w pracy :-) Też pewnie to wesz, więc po co piszesz o nocnym czuwaniu przy wirującej pralce. Grzanie akwarium możesz włączyć 22-6, 13-15 i np. po godzinie między nimi przesuwając zużycie w tani prąd (z doświadczenia wiem, że wahań temperatur dużych nie będzie) i pewnie bez zmiany komfortu w podobny sposób możesz zoptymalizować sporą część kosztów energii elektrycznej. Inna sprawa, że nikt nie podważa Twoich wyborów, masz solary to fajnie, ja też mam solary, ale ktoś inny może sobie za 200zł kupić grzałkę, bo policzy, że to dla niego lepsze i tańsze rozwiązanie. Kolektor1 pytał o propozycje dla węglowców, więc je wymieniłem i znalazła się w nich między innymi grzałka w tanim prądzie która ma kilka zalet. Decyzja o wyborze jest zawsze indywidualna.

yaiba83 - zlej kolesia on całe ostatnie 4 lata spędził na forum zaniedbując rodzinę 14000 postów w 4 lata 4 *365 = 1460

14064 posty / 1460 dni = 10 postów dziennie czego oczekiwać od kogoś takiego zamontował PC i został bohaterem w swoim domu we wsi już wszystkim się pochwalił więc musi się dowartościować np. pytając czy go kochasz ;)

I w przeciwieństwie do wielu, zanim się zalogowałem przeczytałem tysiące, jak nie dziesiątki tysięcy postów. Dzięki temu forum wybrałem rozwiązania dla mnie optymalne, dlatego spłacam swój dług i polecam rozwiązania dobre, jak i krytykuję złe.

Minęło kilka lat zanim zacząłem czytać to forum i powiem ci tak, tendencja jest optymistyczna :)

Tylko ty krytykujesz wszystko co nie jest pompą ciepła, i wszystkich którzy myślą inaczej niż ty. Więc swoją uwagę skieruj na kategorię pompy ciepła a nie kolektory słoneczne.

My wszyscy tu obecni w przeciwieństwie do ciebie niczego nie czytaliśmy, zrobiliśmy kilka karteczek z wpisanymi sposobami ogrzewania i cwu, po czym maszyna losująca jest pusta, i następuje zwolnienie blokady. Wylosowaliśmy kolektory słoneczne cóż począć... w przyszłym życiu weźmiemy z ciebie przykład i na wszystkich karteczkach będzie pompa ciepła.

Tylko ty krytykujesz wszystko co nie jest pompą ciepła, i wszystkich którzy myślą inaczej niż ty. Więc swoją uwagę skieruj na kategorię pompy ciepła a nie kolektory słoneczne.

Nie!!! Doradzam wszystkie systemy bezobsługowe, nie kopcące i mające sens ekonomiczny. Wszystko inne powinno trafić do muzeum!

Jeżeli kolektory słoneczne będą uzasadnione ekonomicznie, to też je polecę :yes:

Zresztą ostatnio poleciłem je znajomemu do małego hotelu, który swój szczyt aktywności ma latem.

Więc słuchamy ciebie jakie to systemy poza pc polecasz? Może kocioł na ekogroszek z zasobnikiem, może bufor z grzałkami ładowany w 2 tyracie, albo piec akumulacyjny też ładowany też w 2 taryfie, kocioł elektryczny?

a dlaczego nie? nowe domy i tak są coraz lepiej izolowane, a normy zostaną (w zasadzie już zostały) zaostrzone w 2017 i 2021 r. warto sobie to wszystko policzyć. ja np. powinienem się bez problemu zmieścić w cenie 3000 zł za kocioł do CO i bojler CWU. więc po co przepłacać. rodzice w starym domu grzanym węglem mają solary, wyszły ich po dotacji bez kredytu nieco ponad 5000 zł. mieszka 6 osób, więc to akurat wg mnie bardzo dobry wybór. mają już 6 lat chyba i działają bez zarzutu. u mnie przy grzaniu prądem i nocnej taryfie dla trzech osób się nie opłaci, szczególnie że za 5000 zł nie zrobię już instalacji.

Zgadzam się normy zostaną zaostrzone będziemy budowali pasywne domy które ogrzeją się od sprzętu domowego i obecności domowników. Tylko mam jedno pytanie co rząd powie wszystkim górnikom, że potrzebne są masowe zwolnienia bo do produkcji energii elektrycznej z węgla potrzeba tylko X osób reszta na bruk? Przecież przyjdą na Wiejską i ten przybytek pójdzie z dymem...

Dla mnie jak najbardziej budujmy pasywnie ale kto będzie dotował systemy izolowania? czy inwestor będzie musiał na sam styropian i wełne pracować przez kolejne 5 lat aby stać go było na taki dom?

Wszystko z głową

co rząd powie wszystkim górnikom....Przecież przyjdą na Wiejską i ten przybytek pójdzie z dymem...

A ... mnie to obchodzi, ja zamierzam dalej zmniejszać swoje zużycie węgla z którego produkowany jest prąd... Myślisz, że byłaby to wielka strata ?

budujmy pasywnie ale kto będzie dotował systemy izolowania? czy inwestor będzie musiał na sam styropian i wełne pracować przez kolejne 5 lat aby stać go było na taki dom

Czytam, oczom nie wierzę i nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. Czy Tobie się wydaje, że można zrobić coś dobrze tylko wtedy gdy będą dotacje ? Jak się spojrzy na nieruchomości w naszym kraju, to 99% z nich ma efektywność energetyczną pod zdechłym psem. I absolutnie nie z powodu braku kasy, tylko niestety z powodu głupoty, braku podstawowej wiedzy i myślenia. Na prawdę, przy odrobinie pomyślunku można by wiele poprawić. Za to płoty są najbardziej wypaśne chyba w całej Europie.

Zamiast pracować kolejne 5 lat wystarczy wybudować kilka metrów mniejszy dom, ale przede wszystkim pomyśleć.

Edytowane przez rwxw

Zamiast pracować kolejne 5 lat wystarczy wybudować kilka metrów mniejszy dom, ale przede wszystkim pomyśleć.

to fakt. we Francji ludzie często kostki nie mają na podjazdach, tylko żwir. ogrodzenia takie, że w Polsce to byłby wstyd. domy zapewne mniejsze.

o węgiel i górników bym się nie martwił bo przecież stare domy też trzeba jakoś sensownie ogrzewać przez jeszcze długie lata. budowa nowych domów bez węglowego ogrzewania nie sprawi, że nagle w ciągu kilku czy kilkunastu lat spadnie sprzedaż węgla do ogrzewania gospodarstw domowych.

może nowe przepisy faktycznie wymuszą na ludziach większą rozwagę przy budowaniu domu.

jeśli chodzi o dotacje, to prawda taka, że są one zawsze złodziejstwem. biedniejszy dopłaca bogatszemu.

I absolutnie nie z powodu braku kasy, tylko niestety z powodu głupoty, braku podstawowej wiedzy i myślenia. Na prawdę, przy odrobinie pomyślunku można by wiele poprawić.

A no właśnie ale w tym momencie wpadamy w błędne koło, ktoś chce budować dom to kupuje superex, blachę i jedzie z domem. Później kupię parę paczek styropianu i będzie dobrze. Ponieważ nie ma doradczy, ktoś kto ma pojęcie może powiedzieć na podłogę 30 cm styropianu ( a sam dałem tylko 10 podczas remontu ) na dach wiedziałem że musi być dużo wełny.

Więc na wsiach są lokalni magicy którzy powiedzą Panie starczy 180m rurki na ogrzewanie podłogowe, a kocioł to musi być ze 20kW bo jak mrozy to nie dogrzejesz. Inny spojrzy w papiery i widzi że potrzebuje max 50W/m2 a że ma 100m rachunek jest prosty.

rwxw zgadzam się z Tobą też chce jakieś 2kW paneli na garażu, ale zrobię to od du*y strony i najpierw kupię inwerter a później będę dodawał panele

Edytowane przez marcinbbb