macki12 18.05.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 A jaki jest zwrot inwestycjii jak kupujesz klapki plazowe w markecie? Przecież to całe gadanie o zwrocie to idiotyzm. Jak ktoś zakłada nowy biznes,bierze kredyt to może sobie liczyć zwrot inwestycjii bo firma powinna zarabiać,ale dom? Czy dom może zarabiac? No tak jak go potem wynajmiemy,ale nie jak go budujemy dla siebie i dzieci. Moim zdaniem w dziesiejszych czasach jedynym zwrotem z inwestycjii jest...jak najwieksze uniezaleznienie sie od monopolistów. Lepiej zrobic wszystko na prąd ..niz miec prad ,gaz,wegiel i solary. Jesli chcemy iść dalej lepiej zrobić głebinówke i oczyszczalnie niz sie podłaczac do sieci i kanalizy.Kazde uniezaleznienie sie wyjdzie nam finansowo na zdrowie,jak juz korzystac z monopolistów to tam gdzie tego nie unikniemy czyli prad..suma sumarum powinno wyjsc taniej i czytelniej. Natomiast solary to jak najbardziej trafiony pomysł....monopolista jest słońce,nie bierze kasy...to idiotyzm z tego nie skorzystac.Panele płaskie maja taka wydajnosc jak prózniowe sredniorocznie a nawet latem wieksza...więc nie dość ze jest słonce,to taki solar kto biedny sam se zrobi,jak nie biedny to sa po 800-1000 zł/sztuka....zbiornik i tak trzeba kupic....samemu montujesz i cie solary wynosza 3-4 tysiace..jak czytam o 12-15 tysiacach to fakt troche duzo ale za tyle to montuja nowobogackie snoby co z cygarem przyglądaja sie montazowi ekipy..sama opcja solarów jak najbardziej ,bo dzis oprócz tego wszystkiego liczy się rachunek bieżący a nie stopa wzrostu.....duzo natym forum fachowców ale myslenie ekonomiczne rodem z PRL:D..nie licze naganiaczy,bo wtedy interes sie musi zwrócic ale nie klientowi:) witam, Mam kolektory płaskie od 3 lat. Koszty poeksploatacyjne to jak na razie tylko prąd. Przez rok instalacja pracuje 1750 godz. zużywając średnio 35W/h. Większe zużycie instalacja ma w czuwaniu, ok. 4W/h. Dlatego też jest wyłączona od 18 do 7 rano dnia następnego. W nowym domu domu napewno zamontuję ponownie kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 21.05.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) A jaki jest zwrot inwestycjii jak kupujesz klapki plazowe w markecie? Przecież to całe gadanie o zwrocie to idiotyzm. Jak ktoś zakłada nowy biznes,bierze kredyt to może sobie liczyć zwrot inwestycjii bo firma powinna zarabiać,ale dom? Czy dom może zarabiac? No tak jak go potem wynajmiemy,ale nie jak go budujemy dla siebie i dzieci. Moim zdaniem w dziesiejszych czasach jedynym zwrotem z inwestycjii jest...jak najwieksze uniezaleznienie sie od monopolistów. Lepiej zrobic wszystko na prąd ..niz miec prad ,gaz,wegiel i solary. Jesli chcemy iść dalej lepiej zrobić głebinówke i oczyszczalnie niz sie podłaczac do sieci i kanalizy.Kazde uniezaleznienie sie wyjdzie nam finansowo na zdrowie,jak juz korzystac z monopolistów to tam gdzie tego nie unikniemy czyli prad..suma sumarum powinno wyjsc taniej i czytelniej. Natomiast solary to jak najbardziej trafiony pomysł....monopolista jest słońce,nie bierze kasy...to idiotyzm z tego nie skorzystac.Panele płaskie maja taka wydajnosc jak prózniowe sredniorocznie a nawet latem wieksza...więc nie dość ze jest słonce,to taki solar kto biedny sam se zrobi,jak nie biedny to sa po 800-1000 zł/sztuka....zbiornik i tak trzeba kupic....samemu montujesz i cie solary wynosza 3-4 tysiace..jak czytam o 12-15 tysiacach to fakt troche duzo ale za tyle to montuja nowobogackie snoby co z cygarem przyglądaja sie montazowi ekipy..sama opcja solarów jak najbardziej ,bo dzis oprócz tego wszystkiego liczy się rachunek bieżący a nie stopa wzrostu.....duzo natym forum fachowców ale myslenie ekonomiczne rodem z PRL:D..nie licze naganiaczy,bo wtedy interes sie musi zwrócic ale nie klientowi:) Zgadzam się w 100% Ja zakładam właśnie 3 panele i całość zamknę w 7 tyś łącznie z zasobnikiem wszystko a teraz wiem ze dało by się jeszcze ciut taniej oczywiećcie sam sobie montuje a jak ktoś ma już zasobnik to już w ogóle luksus bo 2 tyś mniej Dużym kosztem jest niestety rura solarna bo jakieś 2x 20zł jak u mnie weszło jej dosyć sporo bo 2x 21m Jeszcze jeden aspekt poruszę wszyscy tak piszą ze grzałka i na prąd lub gaz ok ale czy ktoś bierze pod uwagę ze dziś ma prace stały dochód i jest pięknie ale za jakiś czas może się to zmienić dziś takie czasy a w tedy liczy się każde 100 zł i może nie będzie hajcu na prąd czy gaz A w tedy Solary będzie po rurkach całował i zacznie doceniać co to korzystanie z darmowych odnawialnych źródeł energii Edytowane 21 Maja 2014 przez tomaszzakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.05.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Jeszcze jeden aspekt poruszę wszyscy tak piszą ze grzałka i na prąd lub gaz ok ale czy ktoś bierze pod uwagę ze dziś ma prace stały dochód i jest pięknie ale za jakiś czas może się to zmienić dziś takie czasy a w tedy liczy się każde 100 zł i może nie będzie hajcu na prąd czy gaz A w tedy Solary będzie po rurkach całował i zaczniedoceniać co to korzystanie z darmowych odnawialnych źródeł energii Że tak powiem jestem w podobnej sytuacji jako że 31.06 mój kontrakt wygasa. Jednak nie patrzę na solary przez pryzmat oszczędności ponieważ pompa solarna też musi chodzić 8-10h na dobę 43W ciągnie na maksymalnym biegu. Do tego doliczmy UPS On-Line który tylko na samo filtrowanie napięcia bierze 25W a on chodzi non stop. Tak więc czy solary nic nie kosztują kosztują... jednak inwestycja kosztowała dużo więcej. I że tak powiem gdybym miał nóż na gardle i niewielkie miesięczne wpływy nigdy bym solarów nie instalował tylko "kisił" inwestycję na lokacie a nie liczył na pozorną oszczędność na ciepłej wodzie i ogrzewaniu. W letniej wodzie też się człowiek umyje ale letnią wodą jeszcze się nikt nie najadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.05.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Jeszcze jeden aspekt poruszę wszyscy tak piszą ze grzałka i na prąd lub gaz ok ale czy ktoś bierze pod uwagę ze dziś ma prace stały dochód i jest pięknie ale za jakiś czas może się to zmienić dziś takie czasy a w tedy liczy się każde 100 zł i może nie będzie hajcu na prąd czy gaz A w tedy Solary będzie po rurkach całował i zacznie doceniać co to korzystanie z darmowych odnawialnych źródeł energii Ten co ma grzałeczkę też sobie panele założy, ale fotovoltaiczne i będzie miał CWU za darmo przez cały rok a nie tylko przez pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 21.05.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Taa akurat Wcale tak kolorowo nie jest panel taki ma ok 15-16% sprawności jak jest nowy po kilku latach spada o 10 % a po kilkunastu o kolejne 10 i wyniesie jakieś 12% Słoneczko w Polsce daje średnio jakieś 600-800 w/m2 Z jednego m2 da się uzyskać przy dobrych wiatrach 90 -120 w mocy szczytowej Czyli potrzeba około 20 m2 takiego panela na 2kw czyli potrzeba 12- 13 sztuk by uzyskać 2 kw mocy szczytowej Nie każdy kolego ma miejsce na dachu dla takiej ilości !!! Edytowane 21 Maja 2014 przez tomaszzakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 21.05.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 I ile to kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 21.05.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Że tak powiem jestem w podobnej sytuacji jako że 31.06 mój kontrakt wygasa. . I że tak powiem gdybym miał nóż na gardle i niewielkie miesięczne wpływy nigdy bym solarów nie instalował tylko "kisił" inwestycję na lokacie a nie liczył na pozorną oszczędność na ciepłej wodzie i ogrzewaniu. W letniej wodzie też się człowiek umyje ale letnią wodą jeszcze się nikt nie najadł Nie zrozumiałeś mnie mi nie chodziło o taka sytuacje w której ty jesteś bo to zrozumiałe ja tez bym nie myślał o montażu solarow ale o lokatach też chyba nie bo ile tam można zarobić 5-7 % jeśli odliczyć inflacje i pewnie jakiś podatek ile tak naprawdę zostanie? ale dość dygresji ! Bardziej myślałem o takiej sytuacji że kiedy jest dobrze można założyć panele a jak w przyszłości coś się stanie będą jak znalazł ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.05.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Nie każdy kolego ma miejsce na dachu dla takiej ilości !!! Dachy zazwyczaj mają wbrew pozorom sporą powierzchnie, ale jak się ma bardzo skomplikowany i z kiepską orientacją, to może być marnie. Jednak jeśli nie na dachu, to pv można postawić w ogródku w dowolnym miejscu, a kable się ciągnie bardzo łatwo i dają duuuużo mniejsze straty niż rury. Moim zdaniem nie jest problemem wydajność z 1m2, tylko z 1kzł, a ta zależy od tego jak się pomyśli. I ile to kosztuje... Nie jest tak źle, tak jak pisałem, zależy jak się pokombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.05.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 ... Jeszcze jeden aspekt poruszę wszyscy tak piszą ze grzałka i na prąd lub gaz ok ale czy ktoś bierze pod uwagę ze dziś ma prace stały dochód i jest pięknie ale za jakiś czas może się to zmienić dziś takie czasy a w tedy liczy się każde 100 zł i może nie będzie hajcu na prąd czy gaz A w tedy Solary będzie po rurkach całował i zacznie doceniać co to korzystanie z darmowych odnawialnych źródeł energii Można też poruszyć inny aspekt że za miesiąc wykitujesz (tfu, tfu, tfu), więc po kiego ci solary, albo spali ci się od tego twojego kotła chałupa (tfu, tfu, tfu), więc po kiego ci solary To nie jest argument solary zakładamy jak mamy na to środki i cieszymy się CWU w lato za grosze, i jakimś tam uzyskiem w pozostały okresie, dla wygody nie palenia w kotle stałopalnym też można, mamy taki kaprys, lub z kalkulacji po prostu nam się cholernie opłaca - ale zawsze musimy mieć na to środki jednemu się opłaca bardziej, innemu mniej, jeszcze innemu wcale, ale lubi mieć - i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 21.05.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Jak dla mnie właśnie największym problemem jest wydajność z m2 Drugi problem to jednak cena jeszcze za wysoka Najlepiej by było połączyć wszystkie te systemy Ja już myślę nad pompą ciepła ale zbiornik musi być z wężownicą aby połączyć Solary A gdyby tak jeszcze udało się tą pompę ciepła zasilić panelami to miałbym prawie perpetuum mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 21.05.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Można też poruszyć inny aspekt że za miesiąc wykitujesz (tfu, tfu, tfu), więc po kiego ci solary, He zostaną dzieciom ! Jak się sfajczy chałupa to lepiej nie myśleć ! Tak jak powiedziałeś jednemu to się opłaca jednemu to jak dla mnie nie powinniśmy tutaj wychwalać jednego systemu a właścicieli drugiego obrzucać błotem i wychwalać swój Chwała nam za to że nie palimy w piecach śmieciami i chcąc zaoszczędzić trochę pieniędzy i a w niektórych przypadkach czasu i rykoszetem robimy coś dla naszego środowiska jak i dla siebie samych i naszych dzieci. I chwała nam wszystkim za to , a nasz rząd zamiast to jakoś docenić choćby w postaci odliczeń jakiś od podatków to ma to w dupie i jeszcze opodatkowali dotacje podatkiem od wzbogacenia sk......ny !!! Edytowane 21 Maja 2014 przez tomaszzakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.05.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Jak dla mnie właśnie największym problemem jest wydajność z m2 ...A gdyby tak jeszcze udało się tą pompę ciepła zasilić panelami to miałbym prawie perpetuum mobile Skoro masz dach z małymi powierzchniami o odpowiedniej orientacji, to cóż zrobić, co najwyżej konstrukcję na ogródku. Cena nie jest już taka zła, bo panele można kupić koło 2-2.5kzł/kWp. Dla uruchomienia pc to trochę byś musiał tych paneli postawić, ale jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.05.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Bardziej myślałem o takiej sytuacji że kiedy jest dobrze można założyć panele a jak w przyszłości coś się stanie będą jak znalazł ! Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć tyle że jako jedyny żywiciel rodziny... jak "jest dobrze" i była robota to spłacenie kredytu za chatę zajęło niespełna 3 lata ( zamiast 30 ), na droższy samochód starczyło bez "kreski", remont mieszkania i domu, były wakacje na Rodos, Krecie, Włochy, Chorwacja i kilka w Polsce oj jakby tak podliczyć wydatki z ostatnich 5-7 lat trochę by się uzbierało. A od 31.06 będę przed nazwiskiem miał "bezrobotny", co absolutnie nie przeszkadza mi w tym aby znów planować wakacje we Włoszech z rodziną. A najbardziej podoba mi się to że nawet nie myślę o szukaniu nowej roboty, a może o otworzeniu czegoś własnego. Tak więc jak są wolne środki na wydatki można naprawdę bardzo, bardzo wiele zrobić nie tylko zainstalować solary. Jednak Tomku jeśli polegasz tylko na wydajności z m2 a jak piszesz cena nadal jest za wysoka skąd pomysł zasilania PC panelami PV, toż to jakiś pomysł z kosmosu i za chwile dojdziemy do domów z odzyskiem ciepła z szarej wody i pozyskiwaniem wody z deszczówki. Tomku tak po koleżeńsku: zastanów się co jest Ci niezbędne a co tylko chcesz mieć, i ile masz wolnej gotówki którą możesz zainwestować w coś niezbędnego czy też w nazwijmy to "hobby". Jeśli masz dom do remontu i chcesz poza cwu robić co. stawiaj PC z odwiertami, a jeśli tylko w lato chcesz mieć cwu po kosztach pomaluj beczkę po ropie na czarno i też będziesz miał wodę gorącą do mycia. A jeśli jak napisał gentoonx chcesz mieć solary kup je z pewnego źródła a instalację zleć firmie która ma dobry sprzęt, na pewno się nie zniechęcisz do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 21.05.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 To co ty człowieku robiłeś prezesowałeś w Amber Gold czy co ? jesteś w wyjątkowo komfortowej sytuacji jak na bezrobotnego ! Pomysł s panelami i zasilania PC jest na razie w fazie fantazji może kiedyś przecież to co rok tanieje może poprawią wydajność a po drugie co do powierzchni to nie wiem czy ktoś z was widział ale są dachówki wyglądem identyczne jak ceramiczne ale zrobione z ogniw fotowoltaicznych widziałem w Niemczech jak sobie cały dach zrobił pewnie to jeszcze drogie jak diabli ale kiedyś pewno dach z takich ogniw będzie na porządku dziennym ! Pompa ciepła z racji terenu na którym mieszkam jest strasznie droga i mało wydajna ! Co to znaczy z pewnego źródła ? Co firma zrobi lepiej inaczej zamontuje stojaki na złotych śrubach ? inaczej przeprowadzi węże że będą mniejsze straty co zrobi inaczej lepiej? i Dzis znaleźć dobrą uczciwą firmę to prawie jak w totolotka 6 trafić Ileż firm spierdzieliło robotę kto jak kto ale tutaj na forum na pewno mnóstwo jest osób które tego doświadczyły Mojemu znajomemu Firma zamontowała kolektory próżniowe pod kątem 25st i co i do puki nie zmienili kąta kumpel chodził i mówił że te Solary to przereklamowane gówno bo ledwo grzeją Znasz takie przysłowie "Umiesz liczyć ? Licz na siebie!" a po drugie lubię robić wszystko sam ! W samochodzie też wszystko sam robię dbam o szczegóły ale kiedyś oddałem auto do mechanika z braku czasu i co ostatnio biorę się za wymianę oleju a tam z pod spodu co drugiej śrubki przy osłonach niema a to które są to połowa nie moja Tak to właśnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.05.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) W Amber Gold`zie płacili chyba dobrze ale w pierdlu chyba nie dają komputera, solarów i małżonki na wyciągnięcie ręki a i wizyty z dziećmi są utrudnione. Gdybym kiedykolwiek myślał w kategorii "fantazji" o swoich planach i dążył za wszelką cenę do ich zrealizowania to myślę że dziś leżał bym gdzieś na plaży w Tajlandii z piękną skąpo ubraną Azjatką nieopodal wynajętego jachtu z jakimś długiem sprzedanym za grube miliony PNL/Dolarów/Euro firmie windykacyjnej. Tak więc "Umiesz liczyć? Licz na siebie" zamienił bym raczej na "Mierz siły na zamiary"Wiesz też Ci coś powiem o samochodzie mój ostatniej zimy zastrajkował i był łaskawy napisać "Akumulator rozładowany. Imobilajze aktywny" chciałem być mądrzejszy niż on zawołałem Assistance podłączyli na klemach i przekręcili kluczyć dowiedzieli się dokładnie tego samego co ja już wiedziałem ("Akumulator rozładowany. Imobilajze aktywny"). Proponowali wywieźć auto do ASO w trybie natychmiastowym. Szybki telefon do ASO dzień później i wiemy że należy klemy odłączyć na 10 minut i ponownie podpiąć naładowany aku, ale tu uwaga nie informują że radio się zakoduje i przypadkiem mamy tylko 10 prób aby wpisać poprawny kod jeśli go mamy. Jeśli kodu nie mamy lub nie wiemy jak wpisać w ASO zrobią to za Ciebie inkasując 150 PLN i podająć Ci poprawny kod do radia. Tak więc czasami pomimo tego że lubimy coś zrobić samemu, lepiej zapłacić fachowcowi za jego pracę za jego ZUS i za jego zarobek w przeciwnym wypadku przypadkiem możemy zlecieć z dachu i przypadkiem połamać się w stopniu pozwalającym na przyjmowanie posiłków przez resztę życia za pośrednictwem rurki wetkniętą w Twoją krtań. Mając nieco więcej szczęścia można liczyć na śmierć na miejscu. Oczywiście teoretyzuję, instalując solary na gruncie samemu można co najwyżej liczyć na siniaka jednak po pierwszym gradobiciu wolę zadzwonić do montera i powiedzieć Panie coś się zjeb... niż myśleć za co kupie kolejny kolektor bo ten nie był na gwarancji. I na koniec jak to mówi moja 83 letnia babcia: "Strzeżonego pan Bóg strzeże" Edytowane 21 Maja 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 21.05.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 No to teraz żeś pojechał kolego jak ma się choć trochę wyobraźni choć minimum wiedzy to małe szanse żeby coś poszło nie tak. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia jak miałbym zapłacić za solary 13 tys z montażem bo tyle mniej więcej wyceniali to pewno bym ich nie założył a tak to 5 tys. mniej, a ja muszę na 5 tys blisko 2 miesiące pracować a solarki w wolnej chwili montuje może do kupy 2 dni się uzbiera wiec gdybym zarabiał tyle co ty to pewno bym nie budził sobie rączek.Mała dygresja co to za auto co rozkodowuje immo jak bateria padnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.05.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Są też tacy jak Ty samodzielni kwalifikowani instalatorzy polegający na wiedzy teoretycznej i tej zdobytej na forum. Jednak patrząc z Twojej perspektywy ja mogę być licencjonowanym i sprawdzonym instalatorem wszak mam instalację solarną którą teoretycznie mogę skopiować u sąsiada montując mu podobny zestaw za połowę ceny tego co firma mu zaproponuje. Jednak w przeciwieństwie do instalatorów życzę Ci jak najlepiej aby te własne solary działały jeszcze lepiej niż inne i aby kosztowały dużo, dużo mniej. A autko to Ford Mondeo Mk4 i nie rozkodowuje immo tylko blokuje możliwość rozkodowania immo bez orginalnego kluczyka i bez wiedzy którą posiada ASO. Edytowane 21 Maja 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2014 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 No to sobie pogadali chłopaki o samochodach Na dniach wchodzi program "Prosument", jeżeli uda mi się dostać kredyt, kładę votoltaikę na dachu. Wolę spłacać do banku niż do energetyki. A po 10-12 latach prąd za free Szkoda dachu na solary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 22.05.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Są też tacy jak Ty samodzielni kwalifikowani instalatorzy polegający na wiedzy teoretycznej i tej zdobytej na forum. Jednak patrząc z Twojej perspektywy ja mogę być licencjonowanym i sprawdzonym instalatorem wszak mam instalację solarną którą teoretycznie mogę skopiować u sąsiada montując mu podobny zestaw za połowę ceny tego co firma mu zaproponuje. Jednak w przeciwieństwie do instalatorów życzę Ci jak najlepiej aby te własne solary działały jeszcze lepiej niż inne i aby kosztowały dużo, dużo mniej. A autko to Ford Mondeo Mk4 i nie rozkodowuje immo tylko blokuje możliwość rozkodowania immo bez orginalnego kluczyka i bez wiedzy którą posiada ASO. Dlatego ja nigdy nie kupuję auta młodszego niz 10 lat:D,bo to konstrukcje już przejrzane na wylot i wszystko jest na forach. Co do samozatrudnienia:D,jako że pracuje w usługach budowlanych ,powiem tak....to czy ktoś coś potrafi zrobić nie zalezy w ogóle od stopnia trudności danego zajęcia a jedynie od ilorazu inteligencjii + pracowitość. Miałem juz wielu pomocników na budowie,jak i współpracowałem z kilkunastoma firemkami..jak i widziałem co potrafi zrobić zwykły inwestor-niefachowiec...i to nie ma znaczenia...nauka montazu rurek PP , czy solarw..czy choby pozamiatania podlogi wymaga tylko tych dwch rzeczy,a ze jak mawia JKM wiecej jest glupich jak madrych to jest jak jest:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 22.05.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 tomaszzakopane,życzę ci żebyś w dwa dni poprawnie wykonał instalację, robiąc to po raz pierwszy w życiu.Nie będę już powtarzał po raz N-ty że firma ma swoje koszty - podatki, zus pracownika i właściciela, amortyzacja sprzętu, dojazdy, księgowość itp. Sam wiele rzeczy staram się robić włąsnoręcznie, ale dla niektórych dniówka 200 zł dla instalatora to jest kosmos nie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts