Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały, dosyć prosty, projekt indywidualny :)

Recommended Posts

Witam.

Dziennik pisze bardziej dla siebie by podsumować zebrać wszystkie fotki i wydarzenia w jednym miejscu , ale jesli ktoś będzie czytać i komentować to też będzie dobrze

Buduje mały dom jakieś 85m2 plus garaż z kotłownią czyli razem chyba 130 Budowa metoda gospodarczą i raczej rozłożona na kilka lat .

Działka kupiona chyba juz 2 lata temu.Działka ma 1000m2 , 20x50 metrów z lekkim spadem . Projek zrobiony rok temu . Pozwolenie na budowe też jest i napisze że nie było z nim żadnych problemów których czytając dzienniki innych sie dosyć obawiałem .

1.jpg

Zdjęcie działki niestety w trochę słabej jakości robione telefonem :p ale mniej wiecej widać :) Na żywo prezentuje sie lepiej, dosyć łądne widoki i co dla mnie najważniejsze brak domów w obrębie działki :) więc jest cicho i spokojnie .

Projekt .

Na początku wpadł mi w oko projekt z7 z pracowni z500 lecz zakup i adaptacja to koszt tylko troche niższy od projektu indywidualnego . Powierzchnia użytkowa to jakies 85 m2 do tego garaż z kotłownia czyli razem jakies 130 m2 . Parterówka bez poddasza użytkowego :) Budynek bedzie na dwóch poziomach salon z kuchnia bedzie niżej po to by wykorzystać spadek terenu .

wiz2.jpg

wiz1.jpg

rzut1.jpg

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pierwszy dzień prac.

Jako że planuje w tym roku zrobić fundamenty i moze ściany domu dlatego postanowiłem zrobić wykop ręcznie jest dopiero początek kwietnia więc czasu jest sporo. Po kilku godzinach kopania nie zrobiłem oszałamiająco dużo ale nie jest tak źle , myślę że 5 wekendow :p i bedzie wykopane . Wykop mniej wiecej 40-50 cm i widać piasek .

humus2.jpg

humus1.jpg

Wykonałem też badania . JAkiś czas temu wykopałem dziurę głębokość 1 m . Wyniki : brak wody :) Nie wiem czy kopać głębiej i w innych miejscach ...

badania geologiczne.jpg

Ziemia z wykopu transportowana super taczką za pare złotych niweluje teren u dołu działki :)

niwelacja terenu1.jpg

Fajnie, ja chyba ostatnio robię się leniem, bo nie chciałoby mi się tyle kopać, ale przynajmniej robota idzie do przodu :) Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz stawiać ściany na piankę? Teraz robię instalację w domu murowanym taką techniką. Jeśli wierci się dziurę blisko "fugi", to się strasznie kruszy, zupełnie inaczej niż w przypadku pustaków murowanych tradycyjnie ;) Powodzenia

PS: Czy mi się wydaje, czy koło taczce się przekrywiło? :D

Myślę nad tymi pustakami ale jakoś nie umie się zdecydować . Robiłem tez instalacje lecz nie wiem czy taka jak Ty, ja(wod-kan C.O.) w pustakah na pianke ale z HELUZ i były strasznie kruche . Znajomy ma Dryfix i sobie chwali . Tylko ta cena troche wysoka . Co do taczki to dobrze Ci sie wydaje koło juz trochę jest krzywe ale musi dotrwac do konca wykopu :)

To jest "murowane" z Porothermu, więc kucie w tym to przyjemność ;) Teraz jesteśmy na etapie instalacji elektrycznej, ale być może wod- kan i C.O. też wleci :D

C.O. wod kan zajmuje sie zawodowo to jak bys miał jakis problem to pisz :) Cena dryfixa w markecie znalazłem dosyć tanio 5,4 a zwykły jakis pustak 2,98

czyli dryfix 57zł m2 a zwykły 37zł +zaprawa ale ile tej zaprawy pójdzie to nie wiem :p

Mój tato jest instalatorem, ale dzięki :) Co do murowania na piankę, to masz tu link do dziennika budowy, którego autor budował w tej technologii, więc zawsze możesz coś podpatrzyć, albo zapytać ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215184-Dom-na-p%C5%82ycie-energooszcz%C4%99dny-projekt-i-wykonanie-w%C5%82asne

Powodzenia, będę tu zaglądać :)

Witaj Grześ, ja też z Rybnika, z jakiej części dokładnie jesteś, tzn gdzie budujesz, bo jakoś nie umiem poznać ze zdjęć (możesz na priv napisać). My jesteśmy na etapie wykończeniówki i mamy trochę rzeczy do sprzedania. Jakbyś chciał: pręty zbrojeniowe fi12 (w cenie lepszej niż 2700), deski szalunkowe też mamy. Budujemy w Jejkowicach. Gdybyś był zainteresowany to pisz. No i powodzenia!

Bardzo fajny, przemyślany projekt.

Tylko jedna dziwna rzecz rzuciła mi sie w oczy - ta pustaka wentylacyjna pomiedzy styropianem, a murem... Co ona na na celu ?

Nie dość, że technicznie klopotliwa w wykonaniu, to jeszcze pogarsza termoizolacyjnosc sciany.

Po drugie... Czym zamierzasz ogrzewać ? 12 cm styropianu to małooo...

Witaj Grześ, ja też z Rybnika, z jakiej części dokładnie jesteś, tzn gdzie budujesz, bo jakoś nie umiem poznać ze zdjęć (możesz na priv napisać). My jesteśmy na etapie wykończeniówki i mamy trochę rzeczy do sprzedania. Jakbyś chciał: pręty zbrojeniowe fi12 (w cenie lepszej niż 2700), deski szalunkowe też mamy. Budujemy w Jejkowicach. Gdybyś był zainteresowany to pisz. No i powodzenia!

Witaj odezwe sie na priv

Bardzo fajny, przemyślany projekt.

Tylko jedna dziwna rzecz rzuciła mi sie w oczy - ta pustaka wentylacyjna pomiedzy styropianem, a murem... Co ona na na celu ?

Nie dość, że technicznie klopotliwa w wykonaniu, to jeszcze pogarsza termoizolacyjnosc sciany.

Po drugie... Czym zamierzasz ogrzewać ? 12 cm styropianu to małooo...

Witaj.

Nie wiem o jaka pustke Ci chodzi . co do ogrzewania to mam milion pomyslow ale co z tego wyjdzie nie wiem . kotlownia przygotowana pod piec weglowy w salonie kominek ale chyba zrezygnuje z niego . mysle nad pompa ciepla z wymiennikiem poziomym . co do samego domu to napewno podlogowka a w sypialniach grzejniki . pewnie jakis rekuperator tez bedzie . 12 cm to malo ? Mozna dac wiecej problemu nie widze .

Pozdrawiam i dzieki za wpisy

Na rzucie swojego domu jest opis przekroju sciany i pomiedzy warstwą ceramiki porotyzowanej, a styropianem jest 1cm pustki powietrznej, wentylowanej.

To bez sensu zupełnie....

12cm izolacji to nawet dzis lekko poniżej standardu, po tegorocznych zmianach, jasli chodzi o maksymalny dopuszczalny wspólczynnik U dla ściany, wiele projektow typowych zostało (i zostaje) przerobionych na 20 cm styropianu.

Współistnienie grzejników i podłogowki w jednym domu jest moim zdaniem bez sensu, bo wymagają innej temperatury zasilania, a to podraża koszt instalacji. Chyba, ze zamontujesz duże grzejniki niskotemperaturowe, ale one wyglądają koszmarnie i też podrażają koszty.

Zrob OZC, żeby poznac straty Twojego domu i optymalnie dobrać moc i rodzaj źródła ciepła.

Edytowane przez fotohobby