Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały, dosyć prosty, projekt indywidualny :)

Recommended Posts

Doprawdy, zastanawia mnie fakt, jak w branży uchowali się INŻYNIEROWIE, którzy wierzą w oddychanie ścian.

121 kWh/m2/rok to nawet nie jest dom energooszczedny.... Jestem ciekaw, jak tam wygląda izolacja podłogi i stropu.

Sadzę, ze rekuperacja i kilka cm styropianu/wełny z kazdej strony pozwoli zejsc do 50kW/m2/rok.

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Izolacja podłogi 10 cm styropianu, stropu tez jest podane lecz nie chce mi sie szukać tak naprawdę to co w projekcie to w projekcie rzeczywistość pewnie bedzie inna . Czytałem kiedyś Twój dziennik i powiem że dom masz ładny . Zastanawia mnie tylko dlaczego podłogówka tak rzadko została ułożona ze zdjęcia wnioskuje ze co 17.5 cm ???? Poprawiałem juz kilka razy takie wykonanie bo nie dawało rady .

Jest co 20cm, a z obliczeń wynika, że i 30daloby radę.

Nie wiem, w jakich domachch musiałeś poprawiać, ale zgaduję - chyba nie miały 20cm izolacji podlogi, 45cm izolacji stropu, czy 3-szybowychokien i rekuperacji ?

U jedynie temperatura na zewnątrz w granicach -18C będzie zmuszala mnie do podniesienia temperatury zasilania do okolo 40°C, a to tylko po to, by dogrzać łazienkę ( w ktorej rozstaw jest i tak co 10cm).

W przyzwoicie zaizolowanych domach 20cm rozstawu podlogówki starcza z nawiazką...

Dzieki za miłe słowa pod adresem mojego domu, ale przyznam się, ze na etapie projektu bardzo chcialem rozwiazanie, które Ty zastosowales - podniesienie sufitu w salonie, wysokie przeszklenie. Do tego płaska dachowka, schowane rynny... :)

Jednak usytuowanie na działce, oraz niestety wyzszy koszt takiego rozwiazania spowodowały, ze jest "tradycyjnie"

Ale Twoje rozwiazanie jest bardzo efektowne - oby dom finalnie wyglądał jak na wizualce.

Edytowane przez fotohobby

Wczorajsza wizyta i niezły szok . Na drodze jakieś auta koparka i dźwig :p Z całego tego zamieszania wyrosły 4 wielkie betonowe słupy energetyczne . Nie wiem czy ktoś sie pomylił czy celowo ale z drogi o szerokości 3,2m przy wjeździe na działkę zostało 2,6 m , ledwo zmieściłem sie osobowym :/

slupy.jpg

A i nie chce mi sie już kopać więc dziś przyjechała koparka musiała wjechać po działce sąsiada . Akurat gdy przyjechała zaczęła sie ulewa . działka cała rozkopana :(

kopara.jpg

Taczka dotrwała do końca kopania? :D Beton na fundamenty będziesz samemu mieszać?

Same pytania mi wyszły :D

Taczka jeszcze żyje ma 2 dziury ale daje rade :)

Beton z betoniarni .

Mieszanie tego chudego betonu w taczce to jakaś masakra w tygodniu muszę kupić jakąś betoniarkę i agregat może pójdzie szybciej .

Jak tam Twoje PNB kiedy odbierasz??

Wątpię ze betoniarnia przywiezie mi jakieś 3m3 betonu

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie przywożą. Chudy, sypki (suchy) B10 zamawiałem na składzie budowlanym na budowę u moich rodziców. Przywieźli wywrotką całe 4 m3 po 200 zł za metr.

Na zalewanie wieńca w betoniarni zamawialiśmy 3,5 m3 B20. Cena za metr przy takiej ilości była o 5 zł większa niż przy większych ilościach (210 zł/m3 płaciliśmy przy zamówieniu 15 m3; 215 zł za m3 przy tej mniejszej ilości). Warto się dowiedzieć.

Dzieki wszystkim za podpowiedź, ale zamówiłem betoniarkę więc jak skończy wkońcu padać deszcz to ogarnę temat chudego betonu .Mam nadzieje że betoniara jeszcze do czegoś sie przyda :)

Przywiozłem kilka desek i poskręcałem trochę na szalunki :)

szalunki1.jpg

Po kilku dniach solidnych opadów wykop nie jest ani trochę zalany :) wykopy pod fundamenty nie obsypały sie :)