Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy antena dvb-t wewnętrzna ze wzmacniaczem da radę?

JK2010

Recommended Posts

Jestem na etapie robienia instalacji TV pod cyfrową telewizję naziemną. W sklepie tv-sat powiedziano mi , że zamiast wiercenia w kominie w celu instalacji anteny lepiej kupić antenę wewnętrzną dvb-t ze wzmacniaczem i ustawić ją na strychu. Facet twierdzi, że skoro mam dachówkę i więźbę drewnianą a w około niskie domki to taka antena da radę. Zaproponował antenę panelową o mocy 100dBuV. Co sądzicie?

Nie wiemy (my, Jarek.P), co sądzić, bo nie wiemy, gdzie mieszkasz i jakie masz pokrycie sygnałem w twojej okolicy :)

Generalnie sprzedawca ma rację z tym, że jeśli dach jest kryty dachówką, to spokojnie da radę antena umieszczona pod dachem zamiast na nim. Sam mam w ten sposób zainstalowaną antenę i odbiór jest żyleta:

JP187652.jpg

Czy zaproponowana antena panelowa "da radę" - nie wiem. Zobacz, czym odbierają TV twoi sąsiedzi i tym się kieruj. Raczej nie kupuj wynalazków, z daleka się trzymaj od cudeniek w kształcie talerza satelitarnego, tajemniczych skrzynek, najlepsza antena to stara dobra YAGI (taka drabinka jak ta moja). Są dłuższe (o większym zysku), krótsze (o mniejszym), ze wzmacniaczem, bez wzmacniacza...

Znajdź sobie góglem sklep i stronę Dipola, tam masz kompendium wiedzy, a i kupić możesz niedrogo dobrą antenę.

Moja jest pasywna, czyli bez wzmacniacza, poziom sygnału wg wskaźnika w TV - 80% do 95% w zależności od warunków pogodowych. Odległość do nadajnika - jakieś 25km, brak bezpośredniej widoczności (dom otoczony lasem, cała Warszawska zabudowa pomiędzy).

• 2 weeks później...
sygnał cyfrowy i antena dvb-t mają to do siebie, że musiał byś chyba mieszkać w bunkrze głęboko pod ziemią, żeby mieć problemy z odbiorem ;) osobiście odbieram tv cyfrową przez małą antenę podpiętą do laptopa i daje rade, więc jeśli w Twoim przypadku to antena ze wzmacniaczem to w ogóle nie powinno być problemu :)

Eno tak pięknie to Panie nie jest. Tam gdzie zawsze był problem z odbiorem analogu, dalej są kłopoty z sygnałem cyfrowym, oczywiście nie wszędzie, zależne to jest od różnych czynników. Jakby nie patrzeć to programy cyfrowe, dalej lecą po analogowej fali radiowej odpowiednio zmodulowanej ;)

Jakby nie patrzeć to programy cyfrowe, dalej lecą po analogowej fali radiowej odpowiednio zmodulowanej

Zgadza się, ale to jest zupełnie inny rodzaj modulacji. Sygnał cyfrowy jest modulowany "szerzej" i w sposób o wiele dokładniej wypełniający widmo, obrazowo mówiąc, jest więcej sygnału w sygnale, dzięki czemu w identycznych warunkach, na tej samej antenie telewizja cyfrowa będzie odbierać lepiej, niż analogowa.

Wiem jak wygląda modulacja kanału cyfrowego. W mojej wypowiedzi miałem na myśli fakt, iż są miejsca, gdzie sygnał (jakikolwiek) nie dociera z odpowiednią mocą, jest zbyt słaby lub niewłaściwe są inne parametry. I tak jak do tej pory odbierane kanały analogowe były zaśnieżone, tak teraz cyfrowych nie ma wcale bądź nieustannie robią się stop klatki. Mam takie miejsca w swojej miejscowości i na obrzeżach - w jednym udaje się odebrać jeden MUX prawidłowo w innym dwa, jeszcze gdzie indziej 3. Wszystko zależy od kierunku nadajnika, odległości od niego(jego mocy), ukształtowania terenu - ale to już raczej wszyscy wiemy ;)

Pzdr

• 3 weeks później...
Dokładnie tak samo, jak z sygnałem TV. To pasmo przez ceramiczny dach jest tłumione, ale dość słabo. Jeśli masz dobry poziom sygnału, w miarę blisko nadajnika, spokojnie możesz zamontować antenę radiową tak jak i TV pod dachem. Słaby sygnał (bądź blaszany dach) - trzeba antenę wywalać ponad poszycie.