Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ewanz dziękuję i pozdrawiam :)

Mariola3108 niektóre zdjęcia to Poreć, a niektóre Rovinj.

Z włoskiego Triestu zdjęcia słabiutkie, bo zastała nas burza, zaciągnęło chmurami i padało.

Wzgórze San Giusto zamglone, szkoda, bo rozciąga się z niego rozległy widok na miasto.

Ale warto zwiedzić zamek, Katedrę św. Justyna powstałą w XIV wieku, dwa słynne place w samym centrum miasta,

ruiny rzymskiego amfiteatru...nawet w strugach deszczu.

A jak wybornie potem smakuje włoska kawa w zacisznej kafejce.

Taaak. Pojechałam do Chorwacji, a znów opisuję Włochy.

Bo jest tak, że Chorwację bardzo, bardzo lubię i świetnie się tam czuję,

a Italię kocham...i już :)

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdjęcia chorwackie poglądałam - pieknie, kochana, dziękuję za możliwość odbycia wirtualnej podróży!

My bardzo już czekamy na urlop, ale to niedługo, więc cieszę się ogromnie. :yes:

Zdjęcia piękne - już bym tam jechała! :D

Witaj Tolu, dziękuję za odpowiedź. Najpierw rozrysuję warianty przez Ciebie zaproponowane, potem coś wybiorę i będę działać :) Pochwalę się efektem końcowym. Te jodły kaukaskie to mam szczepione na niskim pniu ok 25 cm. i rosną dosyć wolno, więc wybiorę rośliny, które nie będę zbyt "obfite" i ich nie przytłoczą.

Oglądając Wasze wakacyjne fotki doszłam do wniosku, że to właśnie takie romantyczne wakacje nastawiają tak pozytywnie do życia. Odbija się to pewnie i na relacjach rodzinnych i na ogrodzie. Masz rację Tola, pielęgnacja to podstawa :) Idę więc zrobić mężowi kawkę i przygotuję mu śniadanko, bo zbiera się do pracy. Pozdrawiam :)

Witaj Tolu, Piękny dom i pięny ogród. Obaj starają się dorównać właścicielce.

Zaglądam do Ciebie niemal codziennie aby oko swe nacieszyć i inspiracjami zmotywować do działania. Dawno nie pokazywałaś zdjęć frontu domu. Mam prośbę: czy mogłabyś wrzucić fotkę najlepiej taką zrobioną z ulicy czyli razem z ogrodzeniem jeśli to nie kłopot oczywiście. Każde zdjęcie mile widziane.

Nie wiem czy dobrze pamiętam. Wydaje mi się, że masz z przodu posadzone świerki conica poprzeplatane tawułką. Napisz jaka to odmiana. I jaka duża jest Twoja wierzba - ta na rabacie pod kuchennym oknem? Pisałaś też kiedyś jak masz zrobioną donicę klinkierową przy schodach, ale nie mogę się doszukać. Zdaje się że z odpływem, ale jak wygląda w środku czy jest na podłożu ziemnym, czy jest czymś wyłożona?

Pozdrawiam cieplutko

Tola mam jeszcze prędziutkie pytanie: widzę, że kostkę masz bez obrzeży, tj. krawężników, u mnie jest tak samo. Domyślam się, że jest przybetonowana, czy jak robiłaś trawnik to zasypałaś ziemią ten pas betonu wzdłuż chodników i normalnie obsiałaś? Nie jest on zbyt płytki, i obawiam się czy trawa się spokojnie ukorzeni? A jaki masz gatunek trawy, jest niesamowicie soczysta i taka gęsta.

Może mnie w dalszym ciągu nie widać, ale zaglądam tu prawie codziennie żeby naładowac baterie na dalsze funkcjonowanie, żeby brać z Was przykład, w każdej sferze życia, mowa tu chyba o wszystkim. Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej osoby (ale przed poznaniem też tak myslałam;) Oczywiście nie ukrywam, że zazdroszczę Wam wspaniałego wyjazdu, wyglądacie cudownie. Pozdrawiam cieplutko:)

Dziewczyny, te "nastolatki" za kilkanaście dni będą obchodzić 24 rocznicę ślubu :cool:

Oj, chciałoby się drugie tyle, oj chciało :)

S.P. Daila, Agawi74, Bogumil, Alunek, Rasia, Ew-ka, DPS dziękuję :)

Jak mnie dopadnie jesienna melancholia, smuteczki, będę wracać do Waszych słów,

i od razu zrobi się lepiej :)

Ed-mar, uściski i pozdrowienia całej Rodzince :)

A jak tam oczki Olusi? wszystko dobrze?

STEFANY, kostka przybetonowana jest tylko przy dojściu do domu i podjeździe do garażu.

a ta wokół domu po prostu dociśnięta jest darnią, która mocno trzyma ją w ryzach.

U nas najpierw był posiany trawnik, potem układana ścieżka, choć na nią miejsce było zostawione bez trawy.

Oczywiście po ułożeniu zostały w pewnych miejscach takie puste od trawy miejsca,

docisnęłam tam ziemię i dosiałam trawę.

Nie wiem, czy to do końca dobry pomysł.

Kusi mnie, by w pewnych fragmentach przy ścieżce zdjąć darń i zrobić rabatę.

To jest obecnie jedyne miejsce w pełni nasłonecznione i dobrze by tam rosły kwitnące gatunki roślin.

Ale nie wiem, czy kostka pozbawiona tego trawiastego "imadła" nie rozchwiała by się w tym miejscu.

Trawnik mamy obsiany mieszanką trawy rekreacyjnej firmy POKON.

Aniola, witaj :)

już odpowiadam na Twoje pytania.

Tak, na rabacie przy ogrodzeniu mam półkolisty zaczątek trawnika.

Na rabacie odnośnikiem do tego, jest półkole utworzone ze świerków Conica,

na przemian z cytrynowymi tawułkami japońskimi odmiany "Golgmound".

Pod oknem kuchennym od frontu rosła wierzba Salix integra Pendula.

Już jej tam nie ma. Była niezwykle ekspansywna, cięłam ją, o ona rosła jak dzika.

Jej parasol wchodził już na iglaki, zasłaniał ścieżkę uniemożliwiając przejście.

W jej miejsce posadziłam modrzew płaczący.

Jest jeszcze dość mizerny, bo to jego pierwszy sezon w moim ogrodzie.

Donica klinkierowa przy schodach wejściowych ma wybetonowane dno.

Ono zostało wylane razem ze stopniami schodów.

Na samym dnie w ściankę klinkieru została wprowadzona plastikowa rurka,

którą może uciec nadmiar wody.

Ścianki donicy od środka są ocieplone centymetrową warstwą styropianu.

Na dnie wysypałam warstwę keramzytu jako drenaż.

Roślinom w niej rosnącym przelanie nie grozi, bo ona jest pod szerokim okapem dachu, deszcz tam nie pada.

Grozi susza, bo ja często zapominam o tym, by je podlać. Te tarasowe są zawsze na oku, tam się wypoczywa.

A front...nie bardzo ;)

Spróbuję wkleić zdjęcia.

Pada deszcz, wszystko wokół spowija gęsta mgła.

Łąki i las na horyzoncie ledwie widoczne.

To pierwszy dzień jesieni, w którym aktywność człowieka drastycznie spada.

Nie chce się iść ani do pracy, ani na siłownię, ani do ogrodu.

Kusi ciepły koc, wygodny fotel, gorąca herbatka, przyciszona muzyka i dobra książka.

Ale nie, ale nieee, nie dam się. Zostawiam to na listopad.

Jeszcze godzinka wolnego na kawę,

potem zrobię "oko", włożę najwyższe obcasy, musztardowy płaszcz i ruszę "w miasto";)

Z uśmiechem na ustach pozałatwiam wszystkie sprawy, odgarnę zmokniętą grzywkę

i będę pod nosem mruczeć refren deszczowej piosenki.

Tak jak pisze Depesia, trzeba mieć przekonanie, że wszystkie pory roku są piękne :)

nie smuć się Siostra ...u mnie słoneczko :D właśnie skończyłam z grzybami ( H wytargał mnie z łóżka o 7 !!! i zawiózł do lasu ...dobrze ,że tam nie zostawił ,bo mam zerową orientacje w lesie ) bo w godzinę nazbieraliśmy 2 wiaderka ..... zdrowiutkie i śliczne jak z katalogu :yes:

posłuchaj tej piosenki .....łazi za mną od kilku dni

http://karamber.wrzuta.pl/audio/8ixwLF3BigO/tomasz_necik_-_4_osiemnastki

do zobaczenia w niedzielę (Kasi już mówiłam ):yes:

nie smuć się Siostra ...u mnie słoneczko :D właśnie skończyłam z grzybami ( H wytargał mnie z łóżka o 7 !!! i zawiózł do lasu ...dobrze ,że tam nie zostawił ,bo mam zerową orientacje w lesie ) bo w godzinę nazbieraliśmy 2 wiaderka ..... zdrowiutkie i śliczne jak z katalogu :yes:

posłuchaj tej piosenki .....łazi za mną od kilku dni

http://karamber.wrzuta.pl/audio/8ixwLF3BigO/tomasz_necik_-_4_osiemnastki

do zobaczenia w niedzielę (Kasi już mówiłam ):yes:

...słońce powiadasz...pakuj i wysyłaj na Podlasie :)

a grzybów tyle w lesie skąd? przecież u Was nigdy nie pada, a zawsze świeci :cool:

ech, szczęśliwe miejsce do życia macie.

Na niedzielę i wspólny obiadek z Wami już się cieszę niemożliwie :D.

My nocujemy i wracamy dopiero w poniedziałek wieczorem,

bo M. ma od 12 do 17 jakieś szkolenie. Cudnie :)