Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uwielbiamy sery oboje z moim J.

Tola, czego one, te korycińskie takie drogie? :(

Nie mogłabyś interweniować regionalnie. Gwarantuję, że będziemy więcej jeść :yes:

Edytowane przez pestka56
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6353822
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tola czy smażysz sobie potem skórki z pomelo ? - pycha :lol:

 

Teraz jestem na etapie pieczonych serków cammember - ostatnio obłożonych płatkami migdałów

 

camemberki w panierce + żurawina (z gruszką i jabłkiem)

pyszności

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354113
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie piszecie, wypróbuję.

Gosiek33, te płatki migdałowe tak same z siebie trzymają się sera, czy w czymś maczasz?

A ze skórką pomelo to jak? Gosia rozwiń, bo mnie ciekawość zżera.

 

Pestka56, gruszkę i jabłko tarkujesz i mieszasz z żurawiną, czy jakoś inaczej?

 

Markoto, przekonaj mnie do avocado. Raz kupiłam, chyba było niedojrzałe,

spróbowałam, gorzkie jak łupina zielonego orzecha włoskiego, nic z tego nie wyszło.

A wiem, że ludzie uwielbiają na wiele sposobów.

 

Bodzio_g...wszelki duch... :) :hug:

 

Sery korycińskie drogie, to prawda, też drogo płacę.

Podróbki są tańsze, ale one przy tych prawdziwych nawet nie leżały.

Robione z mleka pasteryzowanego, po trzech dniach oślizłe i nie ładnie "pachnące".

Te prawdziwe, ze znaczkiem COG robi tylko 10 gospodarzy.

Receptury mają ponad 200 lat. Te sery mogą leżeć i kilka miesięcy,

robią się jedynie coraz twardsze i ostrzejsze w smaku.

Wtedy można je starkować i przebiją parmezan.

Robi się je ze mleka z porannego dojenia, podgrzewa do odpowiedniej temperatury

i zaprawia podpuszczką z cielęcych żołądków. Potem cała procedura...wszystko ręcznie.

Sery mają różne dodatki, czarnuszkę, koperek, czosnek, zioła...przeróżne smaki.

Krowy pasą się na własnych pastwiskach, gdzie wysiewa się trawę bogatą w zioła.

Łąka ekologiczna, bez sztucznych nawozów.

To wszystko kosztuje...ale ser wart swojej ceny.

 

Dziś na śniadanie robiłam szybkie zapiekanki.

Bagietka ukośnie krojona w plastry.

Na to plaster mozzarelli, plasterek salami, suszone pomidory i kapary.

Zapiec kilka minut w piekarniku, przybrać listkiem rukoli.

Najważniejsze w przepisie...zjeść :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354332
Udostępnij na innych stronach

Tola jak lubisz takie grzanki to polecam serek plesniowy i na to plastry gruszki i do piekarnika. po wyjeciu posypac natka - pyszniutkie

my robimy na kolacje, bo wtedy z winkiem mozna podelektowac. bo glupio z rana tak sie alkoholizowac ;) :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354417
Udostępnij na innych stronach

ja ostatnio chleb posmarowany avocado a na to losos wedzony skropiony cytrynka a na to rukola, mniam :)

 

lososka wole po skandynawsku w gravlaxsas sos. lub z samym koperkiem, cytryna, popieprzone i z kulkami czerwonego pieprzu do rozgryzania. z rukola i pomidorkami koktajlowymi lubie tatar ze swiezej (nie wedzonej) makreli. moze nawet dzis bedzie, bo piatek i rybny samochod przyjezdza do naszej wsi. ostatnio mial makrele ale wolalam kilo fladry :D

Edytowane przez TAR
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354424
Udostępnij na innych stronach

Tola avocado musi byc dojrzale tzn miekkie w dotyku, ogonek powinien latwo odchodzic od owocu, jesli kupilas niedojrzale to trzeba zawinac w gazete albo jakis papierowa torebke. Ja uwielbiam, jak mam wiecej czasu to robie taka paste z avocado, soku z cytryny, lososia wedzonego, sosu sojowego, pietruszki.

 

Tarcia jak kiedys do ciebie zawitam to bardzo prosze o takiego łososia :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354481
Udostępnij na innych stronach

Wszystko spisuję do mojego zeszytu kulinarnego.

Z pewnością wypróbuję, lubię łatwe, szybkie do wykonania potrawy.

Takim daję radę ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354519
Udostępnij na innych stronach

Kurczę, nawet nie jadłam pomelo.

Zawsze ręka mi się sama cofa w markecie, bo pomelo w moim markecie ZAWSZE pochodzi z Chin.

Nijak nie ufam, że nie jest nafaszerowane różnoraką chemią. :no:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354526
Udostępnij na innych stronach

Camember obtaczam w jajku a potem maczam w płatkach migdałów, albo posiekanych pistacji. Migdałów można na górę więcej nasypać - przyrumienione na rozpływającym się serze - genialne.

 

TAR gruszkę muszę wypróbować

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354559
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, cały tydzień w prognozie pogody obiecywali słońce.

Na obietnicach się skończyło.

Dziś tak przygnębiająco, chmury wiszą nisko,

głowa w jakiejś obręczy, a dom sprzątać trzeba.

Słońca potrzebuję, bo bez niego jak bez paliwa, trudno ruszyć z miejsca.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354623
Udostępnij na innych stronach

Rety, ale super przepisy :-D

 

żurawna z jabłkami i guszkami:

wszyskiego w jednokowe ilości

jabłka i gruchy obrane

jabłka smażymy aż sie rozpadną

twarde gruszki podzielone na ćwiarteczki wrzucić do syropu z cukru i gotować aż zrobią się szkliste. Ten surop można potem dolaç do całości gdyby wychodziło za gęste.

zurawinę zesmażyć aż popęka

na końcu wszystko razem wymieszać i jeszcze posmażyć-dusić

teraz można dodać cytryny jeśl lubisz kwaśniejsze, ale bez są znakomite

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354630
Udostępnij na innych stronach

Pestka56, super sosik, można go użyć myślę nie tylko do sera,

ale i do mięska jak ktoś lubi na słodko,

do polania naleśników, do ciepłych kiełbasek,

a nawet do mixu sałat różnorakich i wymieszać z serem pleśniowym.

Bardzo mi się podoba :)

 

...i lody też tym można co?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354641
Udostępnij na innych stronach

Wszystko :) genialnie smakuje z białymi mięsami.

u mnie jesienią są zawsze wielkie zakupy żurawinowe 5 kg minimum, bo schodzi jednorazowo słoiik do obiadu

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354649
Udostępnij na innych stronach

Tarcia jak kiedys do ciebie zawitam to bardzo prosze o takiego łososia :)

 

obiecanki cacanki, sos gravlaxas mozna kupic w ikei na dziale spozywczym, sa tez inne sosy do ryb np. z tymiankiem

 

TAR gruszkę muszę wypróbować

wyprobuj, na grzanki klade najczesciej blekitnego lazura lub gorgonzole - ostatnio nawet w biedrze sa, na to gruszka, do piekarnika az ser sie rozpuszci a grusia zmieknie, gruszki musza byc cienkie plasterki lub starte wiorki na jarzynowce i posypujemy natka - pycha

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354696
Udostępnij na innych stronach

Marynujesz jakoś tę żurawinę w słoikach?

Gorącą wkładam do świeżo wyparzonych słoików, natychmiast zakręcam i stawiam do góry nogami do wystygnięcia :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/18908-dom-toli/page/706/#findComment-6354889
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...