Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arnika, zajrzyj trochę wyżej, Ew-ka podała przepis na syrop.

Ten syrop jest...na wszystko :)

Braza, lepiej że rasowe, niż miałyby być rasistki ;)

Po kwiaty czarnego bzu nie ruszyłam, bo cały czas pada, oszaleć można.

Ale wczoraj i dziś gotowałam dżemiki z truskawek.

Gotuję dwa dni po dwie godziny nie dodając do truskawek niczego poza cukrem i sokiem z cytryny.

Żadnych żelfixów. Pychotka.

Już bym chciała do ogrodu wyjść, może jutro padać przestanie.

Robota w ogrodzie czeka i ja czekam na tę robotę :wiggle:

Tolu , Tomek czuje się bardzo dobrze do całej złej sytuacji z jego serduszkiem.Po zabiegu w Łodzi niestety nastąpiły komplikacje. Doszło do dużego powiększenia zastawki trójdzielnej,ale jest juz na dwóch lekach nasercowych i miejmy nadzieję ,że naprawi się wszystko,z tego też powodu nie możemy go operować u prof.Malca w Niemczech .Mamy miesiąc czasu ,później kontrol i zobaczymy co dalej .

Ale musi być dobrze innej opcji nie przyjmujemy z rodzinką .Narazie mamy dwa dni wolne od szkoły i szpitali a więc relaksujemy się w ogrodzie,bo pogoda piękna u nas.

Truskawki znikają u nas z krzączków na bieżąco ,a więc o dżemiku muszę narazie zapomnieć :D:bye:

Dziewczyny, a do tego syropu to trzeba te grubsze łodyżki poodcinać, czy całe baldachy zalać wodą? Właśnie zerwałam i zamierzam robić:):):)

DPSia, a napisz coś więcej o tym musie... jak to zrobić i kiedy? Płatki mają być z dzikiej róży? czy takiej zwykłej też mogą być?

Dziewczyny, a do tego syropu to trzeba te grubsze łodyżki poodcinać, czy całe baldachy zalać wodą? Właśnie zerwałam i zamierzam robić:):):)

DPSia, a napisz coś więcej o tym musie... jak to zrobić i kiedy? Płatki mają być z dzikiej róży? czy takiej zwykłej też mogą być?

Całe zalewam i już.

A do dżemiku truskawkowego dodaję płatki róży - zbieram, wrzucam do blendera z "trochą" wody, żeby się na mus zmiksowały i fru! do dżemiku i potem smażyć.

Przepyszne to jest, zaręczam.

Oczywiście doprawione cukrem, cytryną i na sam koniec łyżką wódki, żeby kolor utrzymać.

Chociaż moje często są nieładnego koloru, wolę długie smażenie.

Nieskromnie powiem, że są naprawdę doskonałe... :cool:

DPS-ia, moje też nie trzymają koloru, bardzo ciemnieją, ale mnie to nie przeszkadza.

Płatki róż, muszę pomyśleć, gdzie ja tu dziką różę znajdę.

Pamiętam, jak w czasie obozów jeździeckich, miałam wachtę w kuchni,

wtedy chodziłam na skraj lasu, zbierałam płatki dzikiej róży i dzikie mirabelki i z tego gotowaliśmy kompot.

Przepyszny, pachnący, mniam.

Kasia_Grzes, to bardzo dobrze, że myślicie pozytywnie, to daje dodatkowe siły.

Tak się cieszę z tych dobrych wiadomości :)

Pozdrawiam najserdeczniej Was wszystkich, wysyłam ciepłe myśli i uściski dla Tomka :hug:

Yuka, ja mam w planach niedzielny spacer ze zrywaniem kwiatu bzu

i jestem ciekawa tego syropu, bo to będzie mój pierwszy raz ;)

Dziś już nie padało....do wieczora.

Sekator był rozgrzany do czerwoności, cięłam i cięłam i obrzeża dopieszczałam.

Kręgosłup boli, ale głowa szczęśliwa. Noc będzie burzowa, niebo czarne, grzmi i błyska.

W prognozach jutro też opady...a kiedy słońce???

ja już zrobiłam sok z 2 porcji a trzecia porcja od wczoraj się moczy :) Od tego soku jesteśmy już uzależnieni , herbata lub zwykła woda z odrobiną soku przenoszą nas w inny wymiar szczęśliwości:wiggle: Rano już byłam na targu i kupiłam truskawki więc dzisiaj dzień dżemikowi ( Anetko dziękuje za podpowiedź z różą ...uwielbiam nowe smaki ) ale ja daję żelfiks nie mam cierpliwości do długiego smażenia :bash:

.....od wczoraj mam łzy w oczach ...moja koleżanka po udanym ( tak się wydawało) leczeniu raka piersi po pół roku ma przerzuty do kości .....nie mogę przestać o niej myśleć

Ewka, mniam taki dżemik ze świeżutką chałką i masełkiem. Aż się buzia uśmiecha do takich wspaniałości.

Tola, ja już od dwóch dni tnę obrzeża, aż mi się nożyce rozładowały. Musiałam wczoraj zrobić przerwę na nocne ładowanie akumulatora. Strasznie przez te deszcze chwasty rosną i trawa się rozkrzewia. Mam plan jutro zakończyć akcję ogród i zacząć przygotowania do wyjazdu bo już za tydzień ukochana Italia.

S.P. ...ja za tydzień też ten sam kierunek :)

Wpadnijcie do nas nad Gardę, zapraszam do Malcesine od 15 do 21 czerwca :yes:

Ew-ka, fajne te Twoje słoiczki na dżemiki.

Masz je po czymś, czy można takie kupić?

Nie mogę iść po kwiaty bzu, bo cały dzień pada.

Rano zdążyłam rozrzucić nawóz, było bezchmurnie i pięknie pachniało po wczorajszej burzy.

Od 12 zaczęło padać i pada do teraz. Surfinie mi pogniją.

Przytulam....:hug:

Arnika, ja chcę słońca...bardzo, bardzo, bardzo

włala

smakuje pięknie :))))

[ATTACH=CONFIG]263978[/ATTACH]

Pięknie razem sobie wygląda sok z bzu i truskawka z różą. :yes:

No i cieszę się ogromnie, że posmakowało - ja ten dżem PASJAMI... :oops:

Smaczności wszystkim życzę! :D

Ew-ka, fajne te Twoje słoiczki na dżemiki.

Masz je po czymś, czy można takie kupić?

kupiłam specjalnie na małe dżemiki, do tego kolorowe zakrętki ......ale te zwykłe zakrętki są bardziej trwałe (ale masz oko ,że też wypatrzyłaś słoiki ;))

Wy do Włoch a ja dzisiaj poznałam prawdziwego ....niezwykle urodziwego Włocha -Lukę :yes: mówił do mnie po włosku (chociaż mówi też po polsku) a ja byłam w siódmym niebie ....Tola byłabyś oczarowana (wspomniałam mu o Tobie i aż mu się oczka zaświeciły ) :wiggle: