Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tolu, ja w kwestii parkietu. Pewnie już o tym pisałaś, więc przepraszam, jeśli zanudzam. To jesion, prawda? Jakie wymiary ma pojedyncza deska i jakim lakierem jest malowany?

Pozdrawiam,

Krzysztof :)

Krzysztofie, parkiet jesionowy, deska ma różne długości.

Najdłuższa coś blisko trzech metrów. Szerokość 10 cm.

Chciałam 12, ale trzeba na nią czekać do kwietnia, szkoda mi było czasu.

Podłoga jeszcze przed cyklinowaniem i lakierowaniem.

Ma być lakier wodny, dwuskładnikowy, półmat, ale nazwy nie znam.

W połowie lutego lakierowanie, wtedy napiszę.

Tola czy możesz mi napisać jakiego koloru masz okna od środka i z jakiego drzewa (i kolor) sa parapety? Też mam takie duże okna w salonie (złoty dąb) i mam dylemat z czego zrobic parapety. Kamień bedzie raczej "zimny", drzewo powinno byc chyba raczej pod kolor okna a wtedy to mi się to bedzie gryzło z planową podłogą (merbau)... sma nie wiem jak to dopasować :cry:

Też mam takie duże okna w salonie (złoty dąb) i mam dylemat z czego zrobic parapety.

Tak wyglądają okna z drewnianymi parapetami "złoty dąb":

http://img116.imageshack.us/img116/4456/oknozajcad2.jpg

http://img116.imageshack.us/img116/1958/oknozajc2zm8.jpg

Te akurat są ze stolarni Zająca w Skrzydlnej: http://www.uslugi-stolarskie.com/

Edit-blondi, mam okna w okleinie złoty dąb i nie jest to kolor moich marzeń.

W bardzo zbliżonym do nich kolorze mam stolarkę drzwiową.

I to jest jedna bajka.

W kolorze bardziej zbliżonym do Twojego merbau mam parapety,

półki we wnękach karton-gips takie wybarwienie ma mieć reszta mebli.

Parapety są dębowe, kolor bejcy to mieszanka kilku kolorów.

I powiem szczerze, że kolor parapetów z tą ciemnoczerwoną poświatą tak sobie gra z żółtozłotym odcieniem okien.

Nawet powiem, że wcale nie gra.

Ale jeśli reszta mebli będzie w takim odcieniu, to wtedy to wszystko jakoś się obroni.

Jeśli dasz podłogę merbau i parapety dobierzesz kolorem do niej, będzie to miało swoje wytłumaczenie. Tak mi się wydaje.

Ale jest to też sprawa indywidualna, jeden powie, że przejdzie, innego będzie to szarpać.

Czy parapety zrobić więc takie jak okna, w opozycji do podłogi, czy odwrotnie?

....zrób tak, jak Tobie podpowiada Twoja intuicja, tak będzie najlepiej.

Salon jest przecudny. O Twoich umiejętnośćiach ogrodniczych Tolu wszystko tu już chyba napisano, moge tylko powiedzieć, że szczerze zazdroszczę i chciałabym mieć choć cień takiego talentu:-). Do Twojego wątku wracam raz po raz, żeby po raz kolejny pozachwycać się ogodem i domem.

Krzysztofie, ja też pozdrawiam i życzę, by tych pochmurnych dni było jak najmniej.

Na mnie działają bardzo niekorzystnie, najchętniej przykryłabym się liśćmi jak niedźwiedź i przespała.

Niedźwiedź widać ma lepiej, bo może sobie na to pozwolić :wink:

Arien, bardzo dziękuję za ciepłe słowa, choć z tym talentem to przesada.

Gdybym go miała, wszystko byłoby tak na "pstryk" i już,

a u mnie wszystko w bólach się rodzi :roll: :wink:

Teraz cały brulion pokreślony kreskami półek garderobianych, i koncepcją kuchni.

Co chwila nanoszę zmiany i to wciąż nie jest to, co gdzieś w zamyśle,

a czego nie mogę do końca nazwać i narysować.

a czas goni.

Pozdrawiam serdecznie :D

Halo, halo widzę, że to nie tylko ja mam dylematy kolorystyczne.... :( Ja tez mam okna złoty dąb, podłoga będzie merbau, schody i drzwi dębowe a lakier jakis tam zbliżony do merbau. Pisze - jakis tam- bo nie pamiętam co mówił stolarz. Podobno mają byc piekne, ale jakie będą to zobaczę dopiero jak będą juz zrobione. W każdym razie w kolorze złotego dębu nie będą. No i dotego wszystkiego wymyśliłam, że parapety zrobię z takiego samego kamienia jak będzie na obudowie kominka. Taki jest plan ale co sie z tego zrealizuje ....???? oto jest pytanie.... :roll: :roll: :roll:

Wasiek, trzymam za to, by wszystko się zrealizowało tak, jak wymarzyłaś.

Ja się jakoś strasznie boję tej swojej kuchni, bo jak wyjdzie nie tak, to ryk będzie na całe województwo :roll: :wink:

Pikne te okna wykończone drewnem

Tolu

a co myślisz, żeby w dużym pokoju z kuchnią wszystkie okna i drzwi tarasowe wykończyś w ten sposób, a w pozostałych pokojach już bez drewna? :roll:

Czy w parterówce to się będzie "gryzło"? Dodam, że żadnych innych okien nie widać z salono - kuchnio - jadalni

Pozdrawiam