Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i ja się dołączam do spóźnionych życzeń i serdeczności. Nie ma to jak przeciągające się świętowanie;) Ciesz się i tydzień a co ;)

http://www.kwiaty-warszawa.pl/images/11.jpg

A jak już skończysz świętowanie Toluś, bardzo CIę prosze o porade w sprawie nieszczęsnej szafy garderobowej. Konkretnie chodzi mi o to jakie powinny być wymiary (szerokość półek) żeby zmieścic elementy wyposażenia z IKEI. Jeśli dobrze pamiętam to Ty swoją szafę robiłaś pod te akcesoria. Głównie chodzi mi o kosze do wsuwania druciane, te co mają szerokość 50 cm np, z serii Komplement?

(http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90106790)

Jak pooglądałam te pudla, półki to mają różne szerokości i nie wiem już czy wystarczy odległość od ścianki do scianki 50 cm czy trzeba szersze robić? Na opisie podano "szerokość zabudowy 50 cm, ale czy to jest szerokość pomiędzy bocznymi ściankami czy już ze ścianką???

Podobny problem z wysuwaną półka na buty (takie prawidla). Według danych na stronie ma 100 cm - czy szerokość szafy dla niej powinna być 100??? Na pewno przerabiałaś to już więc mam nadzieję,że mi pomożesz. Właśnie siedze nad ostatecznym projektem wnętrza szafy i w tym tygodniu mam spisać umowę....

onna co prawda pytanie nie do mnie ale ja takze robiłam szafę pod elementy z Ikea.

Najprostrzy sposób na to by wszystkie elementy pasowły do szafy to uwzglednienie wymiarów półek. Wymiary półek są podane w opisie bardzo dokładne. Zasada jest taka, jak pasuje półka to będzie pasował kazdy inny element przewidziany do danego rodzaju szafy. Dlatego oprzyj się na wymiarach półek bo nie jest ważny wymiar zewnętrzny szafki w wymiar wewnętrzny. Szafki wykonane z grubych boków będa zawsze szersze ale powinny trzymać rozmiary wewnętrzne.

Tutaj w opisie półek są podane dokładne ich wymiary i tych wymiarów nalezy sie trzymać. Szafa może być jedynie głębsza ale nie powinna być płytsza.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60121527

dzieki mayland, do Ciebie już nie chciałam kopiować pytania, ale pamiętałam tez o Twojej szafie :) Okazuje sie że to nie takie proste zaprojektować szafę tak żeby sie wszystko zmieściło a jednocześnie żeby drzwi pasowały. Jak macie jakieś pomysły i uwagi zapraszam do siebie - tam pokazałam to co wymyśliłam - i już mam zastrzeżenia...

Ania klepka, Maluszku, Joola, Krzysztofie54, Madzialenko, Zalotnico, mhk, Arcobaleno, MonikaC, Zeljko, mpb1971 dziękuję bardzo za życzenia :D

Teraz mi już nawet nie wypada pisać, że coś jest nie tak,

bo po takiej ilości życzeń, to musi być pięknie :D

Selimm, Ty mi tu Ani nie powalaj, bo ona ma co innego do roboty teraz 8)

Joannab, dziękuje za życzenia.

Na łączeniu gresu z parkietem jest korek. Najpierw kładziony był gres, korek klejono razem z parkietem. Jest na tym samym poziomie, nic się z nim nie dzieje, nie wykrusza się, jest ok.

Zdjęcie znalazłam takie, może być?

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/parkiet3.jpg

Onna, Maylandka już wytłumaczyła. Jeśli coś ma w opisie szerokość 100cm, to znaczy, że otwór w szafie na taką półkę powinien mieć 100 cm.

Ja koszy i prawideł nie mam. Mam tylko wieszak na spodnie i te kratki na drobiazgi. Głębokość szafy na te półki to 60cm, szerokość 100.

Joannab, tak, korek był lakierowany razem z parkietem.

Roszponko, dziękuję za życzenia.

a co do przepisy Ewki, to przyznam szczerze, że ja nie korzystałam i nie wiem :oops: ,

ale ją zapytam i napiszę.

Aga1401, dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Anula74, dziękuję, również pozdrawiam.

Zimno u nas okrutnie, prace ogrodowe zawieszone do odwołania :wink:

Butterfly, za chwilkę zajrzę, dzięki za wiadomości.

A przy okazji zapytam, czy to zdjęcie w awatarku to Wasze, prawdziwe?

Przepiękne ujęcie, zawsze zatrzymuję wzrok, nie sposób przejść obojętnie

Onna, Maylandka już wytłumaczyła. Jeśli coś ma w opisie szerokość 100cm, to znaczy, że otwór w szafie na taką półkę powinien mieć 100 cm.

Ja koszy i prawideł nie mam. Mam tylko wieszak na spodnie i te kratki na drobiazgi. Głębokość szafy na te półki to 60cm, szerokość 100.

Ikea podaje rozmiary zewnętrzne a nie wewnętrzne. Szafa setka ma owtór w środku 96x58cm a pięćdziesiątka 46x58. Najelepiej trzymać się rozmairów dostepnych półek bo jeśli one pasują to wszystko inne również :wink:

Ikea podaje rozmiary zewnętrzne a nie wewnętrzne. Szafa setka ma owtór w środku 96x58cm a pięćdziesiątka 46x58. Najelepiej trzymać się rozmairów dostepnych półek bo jeśli one pasują to wszystko inne również :wink:

no toście mi namieszały, czyli jednak inaczej?? Ja juz zamówiłam szafę :/ Na stronie wymiar półki byl 50 cm, czy mi się wydaje???

Okazuje się tez że są w sklepie z akcesoriami koszyki do szaf 60tek, 50tek i 40tek, nie musze kupowac tych z IKEI choc są tańsze na pewno...