Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DarioAs, Twój ogród różany to też bajka i to pachnąca :D

Sloneczko, ten kamienny gres na tarasie to Tuscany Noce.

To jeden z najlepszych moich wyborów. Bardzo go lubię.

Jest ładny, praktyczny, dobrze wygląda z ciepłym odcieniem drewna na ścianach i mebli ogrodowych.

Wieczorem wkleję więc zdjęć z tarasu.

Ew-ka, zaproszenie masz dożywotnie, a jeszcze jak tort przywieziesz :roll: :D

pakuj się i przyjeżdżaj, czekam z utęsknieniem.

Edit-blondi, przyznam szczerze, że nie znam wszystkich nazw kwitnących roślin, zwłaszcza tych jednorocznych. Kupuję je w lokalnym małym sklepie ogrodniczym.

I nawet pani, która je sprzedaje nie zawsze wie. O byliny to zwykle dopytuję, bo jeśli mają zostać ze mną na dłużej, to wypadałoby zwracać się do nich po imieniu :wink:

Maluszku, do obydwu ogrodów zapraszam ponownie, namów Jacka, zarezerwuj wolną sobotę i przyjeżdżajcie.

Konrado, u nas w sprzedaży były dwa rodzaje tych drewnianych skrzynek, węższe i szersze. Ja kupiłam te węższe, by nie zabierały zbyt dużo miejsca na tarasie. Mają wymiar 22x70, posadziłam w nich po cztery rośliny.

Aka z Ina, Braza, Aga1401, Ewa_zm, BetaGreta, to jeśli Wam się podoba, to wieczorem wrzucę kolejną porcję zdjęć, buziaki dziewczyny :D

Mayland, masz rację, ten taras traktujemy jak dodatkowy pokój.

W końcu ten taras wcina się w bryłę domu, pomniejsza metraż wnętrza, ale daje nam zadaszenie, zacisze przed wiatrem i przytulność tego miejsca.

Drewno na ścianach jest osłonięte przed deszczem, przed nasłonecznieniem, więc mam nadzieję, że nie trzeba go będzie zbyt często odnawiać.

Zadaszona drewniana ściana w domku na działce była odnawiana tylko raz na 17 lat i wygląda super. A pozostałe ściany odnawiamy co 4 lata.

Rośliny na skalniaku zasilam raz w roku nawozem wolnego działania Osmocote.

Już całkowicie zasłoniły ten betonowy murek okalający skalniak. Zwieszają się aż na ścieżkę. Jałowce płożące muszę już ciąć dwa razy w sezonie, bo inaczej leżałyby na ścieżce i wchodziły na trawnik.

Wkleję zdjęcia jak było 3 lata temu, jak teraz.

Elbra1, nie, nie mam siostry bliźniaczki. Sposobem na zadbany ogród jest systematyczność. Najwięcej pracy jest przy zakładaniu oczywiście, teraz to już tylko pielęgnacja.

Jeśli poświęci się godzinę pracy co drugi dzień, to w takim ogrodzie jak mój, to wystarcza. Więc nie jest tak strasznie. Ważne by nie dopuścić do rozwoju chwastów i ich ponownego wysiania. Trochę cięć wiosną, nasadzeń roślin kwitnących, trochę pielenia w maju i czerwcu, a lipiec i sierpień to już tylko podlewanie i koszenie trawnika. Wszystko kwitnie, pachnie, cieszy, a my na leżaku :D

Olamar, dziękuję bardzo, ale ogrody które prezentuje Maja to wyższa liga.

Gdzie mnie tam do tych wielkich i wieloletnich prezentowanych ogrodów.

Duduś, jak dawno Cię u mnie nie było, cieszę się że zajrzałaś.

Przy okazji Twego pytania o gatunek trawy, napiszę o swoich doświadczeniach i przemyśleniach.

Ja siałam trawę rekreacyjną firmy POKON.

Jest bardzo wymagająca, nie lubi długotrwałej suszy i nawet podlewana nie wygląda tak ładnie jak wtedy, gdy jest deszczowo.

Była tragiczna po zimie i tej wiosennej suszy, ale po ostatnich obfitych deszczach i nawożeniu już nie mam do niej zastrzeżeń, gęsty zielony dywan.

I teraz moje doświadczenia w sprawie nawożenia.

Poprzednie sezony nawoziłam Florowitem. Jedno nawożenie wystarczało jej tylko na półtora miesiąca, wyglądała pięknie, ale trzeba było kosić co 5 dni.

Postanowiłam coś zmienić w ubiegłym roku i od razu po zimie zastosowałam Substral 100 dni, nawóz wolno działający, który miał zapewnić ładny wygląd przez trzy miesiące.

Trawnik długo po zimie nie wyglądał najlepiej, nawóz wolno uwalniający nie pozwalał na szybki wzrost, nie było częstego koszenia, ale i wygląd taki sobie. Po dwóch miesiącach trawa zaczęła żółknąć, więc znów kupiłam Florowit, po którym szybko trawnik uzyskał ładny wygląd.

W tym roku wykombinowałam inaczej.

Najpierw Florowit, szybki efekt soczystej zieleni, szybkiego wzrostu, częstego koszenia i pięknego wyglądu, a za półtora miesiąca, jak już będzie wymagał ponownego nawożenia, wysypię Substral 100 dni.

Będzie to drugie i ostatnie nawożenie, które podtrzyma piękny wygląd trawy i nie będzie potrzeby tak częstego koszenia.

O efektach na pewno napiszę.

Wieczorem więcej zdjęć,

pięknego, słonecznego czwartku wszystkim życzę :D

Bardzo chętnie zobacze porównanie choc kto wie, czy bardziej w kompleksy nie wpadnę z tego powodu :roll: :lol:

Też bym chciała, żeby mi tak zarosły rośliny skarpę bo ma ona mniej efektowne wykończenie niż Twoja Tolu. Jako murka oporowego uzyłam kamieni polnych i nie wygląda to zbyt... ładnie. Ale robiąc to liczyłam właśnie, ze rośliny się rozrosną i je zasłonią. Chyba muszę je jednak wspomóc nawozem.

Tola - ogórd bajka - tylko wzdychać - oglądam Twoje zdjecia często i nastrajam się pozytywnie :D

Taras boski - lubię takie klimaty - drewno na ścianie to świetny pomysł - my chcemy połozyć na bocznej ścianie garażu - jest ona widoczna z tarasu - myślę, że będzie fajnie :wink:

No i leżaczek - świetna sprawa - musze sobie chyba sprawić :D

Zapamietuję też sobie Twoje uwagi dotyczace pielęgnacji trawnika - oj z naszym też cieżko idzie, jakiś taki po zimie wynędzniały...

Pozdrawiam !

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/brz.jpg

Tolu, Czy można Cie prosić o małe abc.. zakładania takiej "wyspy". Stosujesz włókninę przeciw chwastom? Jesli tak, to jaka kolejnosc przy zakładaniu? najpierw sadzisz i potem okrywasz, czy sadzisz w otworach? Bo kamyki rozumiem na koniec :)

Toluś- ponieważ sporo osób do Ciebie zagląda myślę, że się nie obrazisz...

Kochani, to jest numer konta, na które można wpłacać pieniążki dla naszego Komtura. Będzie mu na pewno potrzebna rehabilitacja.

Gabriela Gab

02-433 Warszawa

ul. Przednia 5m6

mBank

65 1140 2004 0000 3402 2793 9103

Sloneczko, ten kamienny gres kupowałam w Białymstoku, w sklepie "Aga" przy ul. Hetmańskiej.

Zygul, już wyjaśniam. Agrowłókninę mam położoną tylko na rabatach z iglakami. Wiedziałam, że kiedy moje pierwsze nasadzenia urosną, będę trochę zmieniać wygląd rabat, coś przesadzać, pewne "wypełniacze" usuwać, dlatego najpierw sadziłam, potem układałam włókninę, często w kliku kawałkach, by łatwiej było potem coś odsłonić, zdjąć, przesunąć.

Wokół oczka wodnego mam dużo bylin, kwitnących roślin, trochę róż.

Kora jest niewskazana, by nie zakwaszać ziemi, więc tam agrowłókniny nie mam.

Pod kamykami w tych miejscach też nie.

MRS.CONSTR., kosodrzewina nie potrzebuje dużo wilgoci. Może za dużo podlewałaś?

Trudno mi powiedzieć, bo ja swoje kupowałam już ukorzenione, więc nie mam doświadczeń z jej sianiem.

Joola, sama bym ten numer konta z pomocą dla Tomka tu wkleiła.

Ludziska, każda wpłacona złotówka, jeśli wpłaci wiele osób będzie ważna i znacząca.

Bardzo proszę wszystkich tu zaglądających, pomóżcie Tomkowi w powrocie do zdrowia i sprawności.

On nigdy nikomu pomocy nie odmawiał.

Z góry wszystkim serdecznie dziękuję.

Soniś, w tych miejscach, gdzie kamyki są bez agrowłókniny, kamyki są większe, grubsze, nie grysik. A tam, gdzie jest dużo bylin, dosadzam jednoroczne, czyli cały czas ruch, kamyków ani kory nie wysypuję.

wczoraj zakwitła pierwsza konwalia, otworzyła kwiaty,

a jutro po długim śnie, oczy otworzy nasz TOMEK.

TOMKU, ta delikatna konwalia... dla Ciebie

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/p8.jpg