Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tolu powiedz mi jeszcze na jaką głębokość był wkopany fundament tarasu - do punktu przemarzania czy wyżej?

Pozwolę sobie wkleić zdjęcie mojego domku, żebyś mogła rzucić okiem i ewentualnie skorygować...

Myślę, że zrobię coś w rodzaju takiego fundamentu - murka oporowego z bloczków, z przodu obsypię go ziemią, potrzebne będą na pewno kamienie - myślisz, że wystarczy poukładać je na samym wierzchu, czy powinnam wrzucać je także w trakcie usypywania ziemi? Spora ta skarpa wyjdzie, bo muszę robić to łagodnie....A w środku zagęszczony piach i kostka albo marzy mi się jakiś dziki bruk , schodki z tego samego.. :roll: :roll:

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Adaman, fundament pod taras był płytki, nie ma potrzeby robić głębokiego.

Odnośnie Twego tarasu, to nie wiem, czy dobrze rozumiem.

Nie chcesz wylewać betonowego tarasu, tylko nawieźć ziemi wzmocnionej piaskiem i kamieniami co będzie stanowić płytę tarasu i z tego jakieś fikuśne zejście na trawnik, tak?

Czy podobnie jak u mnie, będzie wylany betonowy taras na wysokości drzwi tarasowych, a potem skarpa schodząca do poziomu trawnika?

Taras chciałam zrobić z kostki granitowej albo z takich surowych łamanych płyt granitowych...I wtedy wykonuje się to tak jak ścieżki, które masz u siebie.No ale z racji tej różnicy w poziomie skarpa "rozjeżdżałaby się".Dlatego pomyśłałam o takim murku oporowym. Między ścianą domu i tym murkiem będzie zagęszczany warstwami piach ,na nim ułożona kostka lub płyty. Ziemią obsypię murek od drugiej strony. Na dole tak jak Ty dam ogranicznik - pewnie z krawężników granitowych. Tylko zastanawiam się czy tą właśnie część "zamurkową" wystarczy obsypać samą ziemią,a na wierzchu stabilizuje się kamieniami i ew. obsypuje żwirem, korą, czy kamienie - jako wzmocnienie skarpy - układa się jakoś warstwami w trakcie obsypywania :roll: Ogrodnik ze mnie balkonowy :lol: ,więc nie mam pojęcia jak się takie rzeczy robi :oops:

Piękne są te Twoje roślinki i oprócz tego pięknie rosną. Wszystko pięknie zaprojektowane. Po prostu cudo.

Też jestem z Białegostoku. Powiedz, gdzie kupujesz roślinki?Nie mam w tej kwesti doświadczenia, a u nas to dopiero początek więc potrzebuje głównie drzewek, by w trakcie budowy sobie rosły. Ja znam tylko eroogród, ale tam jest raczej drogo.

Co do łazienki tej drugiej, pokazywałaś kiedyś zdjęcie z Radzymińskiej? Kupiłaś tą glazurę? Moi rodzice ją kupili i uważam, że jest śliczna. Niestety jeszcze jest nie ułożona.

Adaman, wystarczy obsypać ziemią, kiedy posadzisz rośliny, skarpa od razu się wzmocni.

Karo, ładnie puszczasz oczko :wink:

Kubolotku masz wiadomość na priv

Renatko buziaczki, Ty już wiesz za co :D

Oliwier projekt indywidualny, dom ma 230 metrów. Jeśli zechcesz szczegóły, pisz na priv.

Lost lubię swoje ogrody właśnie dlatego, że sama je projektuję, wykonuję i to daje mi największą satysfakcję.

Annanatali zajrzyj na priv

Wszystkich pozdrawiam serdecznie, jutro pewnie wkleję nowe zdjęcia,

od kilku dni bawię się robiąc ścieżkę od pergoli do oczka wodnego.

To chyba przedłużenie dzieciństwa, nieustanna zabawa w piasku (dobrze, że we własnym, a nie w blokowej piaskownicy) :wink:

Zeljka Skarbeczku, cierpliwość cnotą jest ponoć :wink: 8) :D

Nie ma zdjęć, bo od poniedziałku pada deszcz, ścieżki nie mogę skończyć (ale fajnista będzie, że ojej 8) )...bo w błotku to zabawa niezbyt przyjemna jest. I oczywiście czekam z utęsknieniem na pewnego pana, który mi obiecał kaskadę zrobić (miała być gotowa w końcu marca :roll: ). Zrobię zdjęcia bez kaskady, bo się na nią chyba obie nie doczekamy.

Jutro ma nie padać, może więc to"jutro" będzie jutro? :D

Żeby choć trochę kolorowiej było, zdjęcie przekwitających tulipanów, oraz paproci, dla odmiany jeszcze nie w pełni rozwiniętych przy kamieniach kaskady na działeczce (dlaczego nie ma na nich płynącej wody? )

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/kwait5.jpg

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/kwait3.jpg