Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O widzisz, oleander. Ja swoje znów w tym roku dorobiłam :oops: Stały oba w garażu ale....zapomniałam o nich i im się podeschło nieco. Tzn. wszystkie liscie :oops: Ale łodygi po nacieciu są w środku zielone. Zacznę intensywnie je podlewać i chyba muszę przyciąć te końce z liśćmi suchymi ? :roll:

Kurcze, pewnie kwiatów w tym roku przez to mieć nie będzie :(

mayland - gdybys widziała mojego w tamtym roku po zimie to za głowę bys się złapała... :roll: Stał w piwnicy u babci - nie zmarzł, ale usechł - Cały suchy i brazowy się wydawał..obciełam bez litości wszystkie zmarnowane gałezie zaraz po wyniesieniu z piwnicy, odbił w krótkim czasie całą masą soczyscie zielonych listków i choć myslałam, ze nie zakwitnie to zakwitł! I to pięknie :D

W tym roku wstawiłam go do garażu, pewnie przymarzł troche bo garaz nieocieplany...ale podlewałam od czasu do czasu i wygląda duzo lepiej niz w tamtym roku, chociaż tez bede musiała go poprzycinać bo jednak trochę zszarzał..

Tola - wiosenne zdjecia piękne !! Ja tez czekam na swoje cebulki :D

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi też pobrązowiało kilka iglaków. najbardziej mi jednak róż szkoda. Cieszyłam się z nich jak głupi do sera bo nigdy wcześniej nie miałam tak pięknie kwitnących. A tu kurcze.... pewnie wymarzły :roll:

Ale nie ma co rozpaczać. Tola to wie. Równowaga w naturze musi być zachowana. Jedne poleciały, posadzimy drugie :wink: Przyroda nie lubi pustki :lol:

Sure, jeśli masz możliwość zróżnicowania terenu, nie równaj wszystkiego.

W ogrodzie będzie ciekawiej, jeśli teren będzie miał skarpy, zagłębienia, można to fajnie zaaranżować. No chyba, że się nie da z jakiś względów.

Moja działka jest naturalnie zróżnicowana, bo ma spadek około 2m, są skarpy i schodki, niestety jescze jest też dużo wertepów. Chciałam pozasypywaać te dołki, w których stoi woda, bo jest jakas glina, czy coś. No i wyrównać teren w pobliżu opaski dookoła domu, coby sobie nóg nie łamać... całości i tak nie wygładzę, zostaną meandry, na pewno... :roll:

Witam!

Cały dzień przesedziałam oglądając twój domek i ogród.Jestem pod wrażeniem.

Nie wszystkie fotki Mi się otwierały :cry: , masz może gdzieś na necie je spakowane :)

Pozdrawiam i uciekam spać

PIĘKNY OGRÓD GRATULACJE

P.S Jak śnieg stopnieje,biore się za swój :)

Tolu MISTRZYNI moja, mój niedościgniony wzór :D :oops: Uwielbiam wpadać do Ciebie tak po kryjomu, podglądać Twoje dzieło (cyt. dom+ogród). Masz talent kobito i to jaki :) Wnętrza takie, że dech zapiera, wszystko wysmakowane i idealnie zgrane. Ogród dopieszczony w każdym kawałku. Uwilbiam oglądać Twoje cuda :oops:

Wiosnę czuć w powietrzu, sezon ogródkowy czas zacząć i do Toli ogródka zajrzeć :wink:

Witaj Tolu, dzięki za przpomnienie o oleandrach. Moje też w garażu- zdane na łaskę mojego M, bo tylko on tej zimy w garażu autko trzymał. I muszę pochwalić, że dobrze się spisał - oleandry żyją i całkie dobrze wyglądają.

Jestem, jestem.

Sure, na moim dalekim Podlasiu też wiosna :D

Słońca nie ma, ale wiatr ciepły, śnieg znika w oczach.

Na rabatach widać już krokusy, na niebie klucze żurawi i gęgających dzikich gęsi.

Wczoraj i dziś ponad dwugodzinne spacery zaliczone, czyli cudnie :D

Braza, nie denerwuj się, do świąt jeszcze dwa tygodnie będą tropiki :wink:

Gryfik2010, a czego Ty kochana chcesz od swojej skarpy? Toż ona zagospodarowana jest. Moim zdaniem tam już nic nie trzeba robić. Huśtawkę na tarasie w siedzisko wyposażyć, siedzieć i książki czytać. Piękny dom, gratuluje :D

Coffee82, z tego co czytałam i słyszałam, woda w ogrodzie blisko tarasu zapewnia dobrobyt i wszelką pomyślność gospodarzom. To chyba zwolennicy Feng Shui tak twierdzą.

Jeśli wydać pieniądze na pięknie zrobione oczko wodne, to tylko w takim miejscu go zrobić, by w każdej wolnej chwili napawać się jego widokiem i urodą.

Ale jeśli blisko tarasu, to trzeba o nie bardzo dbać, by rzeczywiście było ozdobą, a nie zbiornikiem wody o wątpliwym zapachu :wink:

No i zadbać o bezpieczeństwo dzieci własnych i cudzych, ale to niezależnie od tego, w której części ogrodu się znajdzie.

I duża buźka za kwiaty :D

EDZIU, jeśli coś jest zdane na łaskę Twego M. to znaczy, że wszystko w najlepszym porządeczku. Z łaską mego M. znacznie gorzej :wink:

Nareszcie sezon ogródkowy...nareszcie :p

Jak młoda przed maturą?

Malinka04, dziękuję za pochwały, nie będę ukrywać, że cieszą :D

Pozdrawiam serdecznie, wpadaj częściej i to nie po kryjomu :wink:

Pacysia, ja również pozdrawiam ciepło i zapraszam częściej.

Arcobaleno, Mayland, o olusia teraz dbam, podlewam, nawożę i rozmawiam, mam nadzieję, że on wie po co to robię :wink:

Wczoraj przycięłam karaganę tę pod domem, berberysy i dwie wierzby.

Jutro mam zamiar ciachnąć pozostałe. Ostrzygłam też przemarzniętą cytrynową thuję. Mam nadzieję, że będzie walczyć i odbije, choć patrząc na nią, ta nadzieja mocno na wyrost. I chyba trawy ozdobne też już trzeba ciachać, czy jeszcze nie. Ktoś wie?

Ew-ka, bardzo ładnie po tym remoncie, ale ja kategorycznie żądam więcej zdjęć!

Sobotniego Krakowa zazdroszczę, ale to wiesz :wink: