Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Toluś ja zglaszam wniosek i prośbe o zdjęcia Twojego ogrodu zanim jeszcze wykosisz tą trawę i obrzeża poprawisz....co Wy na to forumowicze??? może Tola mogłaby pokazac nam że jej ogród tez czasami nie jest taki idealny i choć odrobine przypomina nasze ;) bo ja mam wrażenie że Tola to ma tą trawę wytresowaną, nauczoną gdzie jej wolno rosnąć a gdzie nie. bo to przeciez niewiarygodne jest to co nam Tola pokazuje.

poprzecie mnie z tym wnioskiem ???? ;)

pozdrawiam wszystkich właścicieli ogrodow...i tych wypielęgnowanych i tych troszke mniej.... :)

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) Ładniej, niż Angel Terry Mugler ;)

Aahahhh, ::yes:, żebym ja jeszcze wiedziała co to to jest ten Szmugler;) ?

Ale ogólnie to jak mówisz o Yodo(hihihih:D) ... smagliczka rullezzzz(przynajmniej dla mnię :D) hihihihihhh

A no i mnie i mojej szanownej bardzo jest wygodnie w Twoim ogrodzie Tolu, ale Pan Bóg kazał się dzielić takżę, ja chętnie towarzystwo WIOLEŃKI- baaardzo zapraszam ( nie żebym się rzadziła) ;).... Aaaaa mówisz Tolu, że mrówki- Ty sie nie booooj, Pan Tadeusz zaniemógł, ale jak w gości do Cię szłam to przynieslam Soplicowo aaalbo innego Chopina sie zatrudni ;)... ma się te s-s-s-sp-ossoby :D

buuuuźki :hug:

Witam! Na forum jako oglądacz -podglądacz jestem już spory kawał czasu, ale po obejrzeniu Pani zdjęć postanowiłam się ujawnić. Jestem zachwycona, a mój mąż nie może uwierzyć, że sama Pani to zrobiła. Obecnie jesteśmy na etapie urządzania ogrodu, pewnie trochę późno, bo pomieszkujemy juz kilka miesięcy,ale cóż pogoda nas nie rozpieszczała.Mam pytanie- układ wokół domu mamy podobny tylko u nas 40 arów działki ogrodzonej w szczerym polu- czy pod kamykami przy tarasie jest agrowłóknina,jeśli tak to czy byliny dają sobie radę.

Mam nadzieję,że za kilka lat nasz ogród chociaz w paru malutkich % będzie też taki ładny/ale to tylko marzenia/

Każda odsłona twojego ogrodu to piękno samo w sobie ...a ja ma ugor ...i nie wiem kiedy to sie zmieni. Zanim to nastąpi wpatruje się w twoje zdjęcia i marze sobie o swoim ogrodzie ....

i to prawda, że kontakt z ziemią daje radość ...wczorajsza walka z chwastami i opanowanie niezapominajek pomimo stajku ze strony kręgosłupa dala mi dużo radości i sen jakiś taki spokojny :)

Sporo piszecie o cięciu wierzby. Ja mam mały problem ze swoim drzewkiem. Wierzba Pendula (wg karteczki) kupiona wczesną wiosną. Na przywieszce napisano, "nie ciąć". Drzewko ma ładne przyrosty, powoli się zagęszcza. Zauważyłam jednak, że niektóre drobne listki robią się żółte i usychają. Czy taka jej uroda, czy coś jej dolega - pomóżcie kochani. No i ciąć czy nie ciąć???

IMG_0021.jpg

IMG_0023.jpg

Plan jest taki:

Jesienią (tylko kiedy najlepiej?) mam zamiar spryskać toto Roundapem czy jak to się zwie, po trzech tygodniach zorganizować rolnika z pługiem i przeorać. A na wiosnę przelecieć kultywatorem i wybrać wszystko co wyjdzie na wierzch. A może po orce też przekultywatorować, oczyścić i tak zostawić na zimę, a wiosną powtórka?

Po oczyszczeniu działać z trawnikiem. Aha, chyba jeszcze trzeba sprawdzić co to za ziemia u mnie poleguje. Wiem że jest miejscami gliniasta, ale jak bardzo?

I chyba przed posianiem trawy, powinnam zrobić nasadzenia krzewów, drzew i kwiatów tak? Czy moge zostawić miejsce i sukcesywnie uzupelniać?

Rynka, możesz zrobić tak, jak piszesz. Wydaje mi się, że po jesiennym spryskaniu Roundapem i przeoraniu lepiej zostawić na zimę takie przeorane.

Niech się ziemia dotlenia. Wiosną, po wykiełkowaniu chwastów jeszcze raz chemia,

po niej wszystko zagrabić, zaznaczyć miejsca na rabaty, resztę obsiać trawą.

Miejsca na rabaty, jeśli chcesz je zapełniać sukcesywnie dobrze jest wysypać korą, by chwasty nie szalały od nowa na pustym terenie.

Lub przykryć geowłókniną, która je powstrzyma.

Żelko kochana, na razie nie planuję wyjazdu w Twoje strony, choć żałuję, bo spotkanie z Tobą to najlepsze lekarstwo na wszystko.

Prawdę tu piszą na forum, że jesteś Aniołem. Jeśli coś się zmieni, na pewno dam znać :)

Jessi, witaj w wątku :)

każda miłośniczka ogrodowych badyli mile widziana, pozdrawiam serdecznie i zapraszam do zwierzeń :)

Sloneczko, nie mam tej odmiany jaśminowca, ale przyznaję, że ciekawa.

Choć chyba tradycyjna biała jakoś tak bardziej mnie urzeka.

Kakti, witam serdecznie, pozdrawiam Ciebie i Męża.

Na skarpie przy tarasie agrowłókniny nie mam. Wiedziałam, że rośliny szybko się rozrosną i kamyków będzie coraz mniej.

Więc włóknina tu akurat nie była potrzebna.

Konstancja30, i to właśnie chodzi, mimo bólu kręgosłupa poziom satysfakcji bezcenny :)

Magdalena P, tak się tej Twojej wierzbie przyglądam i nie wiem co to za odmiana.

Mam kilka, ale ta Twoja jest jeszcze inna.

Opadającymi drobnymi listkami się nie przejmuj, te pierwsze wypuszczone "przylistki", mają prawo opaść.

I jeśli napisane, że jej nie ciąć, a widać, że ładnie sama się zagęszcza, to nie tnij.

Jamles, o choroba, normalnie dumna z Ciebie jestem!

Brawo, brawo, widzę piękne azalie...a ja u siebie nie mam.

Wyrazy uznania i koniecznie muszę zobaczyć po ukończeniu tej rurkowej konstrukcji.

Zaintrygowałeś mnie swoimi rurkami ;) :)

I wklej więcej zdjęć, w oddali widać piękne rabaty. Chcemy się pogapić

[

Jamles, o choroba, normalnie dumna z Ciebie jestem!

Brawo, brawo, widzę piękne azalie...a ja u siebie nie mam.

Wyrazy uznania i koniecznie muszę zobaczyć po ukończeniu tej rurkowej konstrukcji.

Zaintrygowałeś mnie swoimi rurkami ;) :)

I wklej więcej zdjęć, w oddali widać piękne rabaty. Chcemy się pogapić

ja tam mam niewielkie zasługi, to dzieło ciemiężycielki, jej własnymi ryncami :cool::oops:

a więcej fotek dopiero w konkursie nie będę zaśmiecał Twojego cuda moimi chwastami ;)

TOLUŚ ogród masz przecudowny ...zresztą to za mało powiedziane ...po prostu brak słów...mam wieeelką nadzieję że i mnie się kiedyś uda stworzyć coś tak pięknego...bo odkąd pamiętam stworzenie pięknego ogrodu było i jest moim wielkie marzeniem..

Mam pytanie co to za świerk rośnie obok klona drumondii??

Jestem, jestem.

Nadulka, cieszę się bardzo, że napisałaś.

Jeszcze jedna zapalona ogrodniczka, coraz nas więcej :)

Opowiadaj, co tam zamierzasz sadzić na swojej działce, jaki ogród planujesz, co w nim koniecznie być musi, a czego nie lubisz.

Będziemy czarować, by wszystko Ci się udało zrobić tak, jak sobie wymarzyłaś.

Jamles, no wiesz co, zaśmiecać...ale wymyśliłeś...

Magdalena P, to jesteśmy w domu z tą wierzbą.

Ta z pierwszego linku, to na bank moja spod kuchennego okna. Dwie tam mam. Jedna pod oknem, druga od strony wykusza.

To są normalne wariatki, rosną jak szalone. Pędy rosną tak długie, że leżą na rabacie.

A jak przytnę tuż nad ziemią, to z miejsca cięcia wyrasta z 10 nowych gałązek. Istne szaleństwo.

Tnę je w sezonie częściej niż Iwy.

Wkleję zdjęcie z ubiegłego roku, tak wyglądały po kolejnym cięciu w sezonie

jes8..jpg

wiosną w tym roku przycięłam je tak, że miały długość około 30 cm.

Jutro zrobię zdjęcie jak wyglądają po tym marcowym cięciu.

Moje nie kwitną, nie mają bazi. A Iwa ma zawsze.

Marzycielka74, przed klonem rośnie Picea Pungens - Glauca Świerk srebrny.

Trzymam kciuki za realizację Twoich marzeń. Zawsze powtarzam, jeśli są marzenia, to będzie i ogród.

Mam nadzieję, że nas zaprosisz wirtualnie do swego ogrodowego królestwa, bardzo bym chciała go zobaczyć

i szczerze pogratulować. Nie rezygnuj z marzeń, uparcie dąż do celu...warto :)

BeataKM, parapety w salonie i wykuszu jadalni są na wysokości 50cm.

Dobra wysokość, by na nich usiąść i pogapić się za okno :)

Sloneczko, nie mam tej odmiany jaśminowca, ale przyznaję, że ciekawa.

Choć chyba tradycyjna biała jakoś tak bardziej mnie urzeka.

Bardzo mi się podobał, ale doczytałam że jest pnączem, na które nie mam pomysłu (już przy tarasie pnie się róża Compassion :))

Kupiłam więc u Cleome kielichowca wonnego, a zamiast tego jaśminu, białą pachnącą forsycję:

http://www.allegro.pl/item1048979672_biala_forsycja_kwitnie_zima_pieknie_pachnie.html

Jest piękna:

http://www.ibro.pl/Pliki/Photo/max/A/Abeliophyllum_distichum_Nakai7.jpg

Edytowane przez Sloneczko

Oj Tolu,niby wszystko już wiedziałam co mam sadzić i gdzie.

W zimowe wieczory zrobiłam sobie nawet projekt(własnoręcznie:))

Tylko czekałam aż zrobimy ogrodzenie,a teraz mam mały problem,bo nie przewidziałam że dojdzie jeszcze jedno przęsło.

Wejście mam od strony północnej i między garażem a domem muszę coś posadzić to właśnie tego miejsca nie zaplanowałam.

Teraz rośnie tam wierzba Hakuro i chciałam może do niej coś dosadzić....sama już nie wiem

Albo druga opcja posadzić dwie wierzby w takich kołai i pod nimi może coś?

Czekam na ropozycję:)