Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteście kochani, wiecie o tym :wink: :D

Dziękuję za wszystkie wpisy. Nie chciałam od razu pisać, co ja wybrałam, byście się moim wyborem nie sugerowali.

Będą jasne i tylko w jednym kolorze, gdyż same w sobie mają pewną różnorodność wzoru.

Ułożyłam kilka sztuk...od razu inaczej to wygląda, prawda?

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/d11968c5.jpg

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/b3e3fc16.jpg

przy jasnym świetle dziennym są jaśniejsze, przy świetle sztucznym kolor jest cieplejszy, bardziej nasycony.

Martynko, myślałam nad tym, ale jest pewne "ale".

W salonie będzie parkiet. A to jedyne miejsce, w którym dałoby się połączyć dwa kolory.

W jadalni nie bardzo mogę zrobić taki ciemniejszy "dywanik", bo półokrągła ściana nie jest symetryczna względem wykusza.

I taki dywanik który zgrałabym z wykuszem, zazgrzyta względem półokrągłej wnęki. No nie jest to proste, a ja boję się przedobrzyć. Jestem ostrożna jeśli chodzi o nadmiar smaczków we wnętrzach.

Tu widać rozkład podłóg. Może nasunie się Wam jakiś pomysł? Piszcie.

Może wiatrołap i schody do garażu zrobić ciemniejsze???

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/pro1.jpg

Tolu nie mieszaj... one sa tak specyficzne juz w swojej fakturze, ze jak cos jeszcze dodasz powstanie przesyt

a to gorsze od wojny :roll:

Też jestem tego zdania. Nie sztuka przekombinować, sztuką jest później w tym mieszkać i się nie zamęczyć :wink:

Jedynym szaleństwem w tej podłodze będzie mały wzorek, z pociętych kwadracików jasnej i ciemnej płytki. Ta część podłogi która jest przy drzwiach tarasowych, mieści dwie duże płytki i zostaje 8 cm. do obniżonej posadzki na parkiet salonu.

Te 8 cm to będzie pasek tego delikatnego wzoru, który połączy jednocześnie gres z parkietem. Tak samo będzie przy wejściu z holu do salonu.

Dobrze pomyślałam?

a to moze byc ciekawe polaczenie gresu z drewnem 8)

a jeszcze co do mieszania i dodawania, to wiem jedno.... wszystko wyglada pieknie jak w pomieszczeniu jest pusto i w takim pomieszczeniu mozna sobie nawet rozowego smoka na scianie namalowac hihi ale jak zaczyna sie juz mieszkac to znosi sie do tego pomieszczenia bibeloty, pierdulki i rozne bzdety ... kazde w innych kolorach, formach itp i okazuje sie ze "zabilo" to wszystko naszego smoka :wink: i tak naprawde to jakby jego nie bylo, to bylo by o wiele ladniej :lol:

...zwłoki zabitego smoka walające się po mojej podłodze, siedem głów, każda w innym miejscu i ten ogromniasty ogon, bleeeee

nie mogę do tego dopuścić :roll:

Ale te maziaje może da się wytrzymać...co? to po to, by z tym mopem w tango nie wchodzić zbyt często 8)

Dzięki Mohag

A z tą stylowością, to nie chciałabym zrobić domku babuni.

Tak więc żadnych złoconych ram, obrazów przodków, antyków, zdobnych pięcioramiennych żyrandoli z klosikami i takich tam.

Proste meble, i bardzo ostrożnie, bez przeładowania wnętrza.

Prosta kuchnia i jadalnia, ale z dobrych materiałów. Drewno proste w formie.

Trochę ceramiki, ale bez ozdóbek, też proste formy.

A przy tym miękki dywan pod stopami przed kominkiem, lampy z ciepłym, nastrojowym światłem. Dom ma mnie otulać, uspakajać i wystrojem wnętrza i atmosferą w nim panującą. Dom - przystań...tak chcę.

Starzeję się :roll: :wink: 8)

Jola bo ten rysunek to taki byle jaki jest.

Wejście do domu jest na wprost, patrząc na rysunek i jeszcze raz na wprost wejście z wiatrołapu do holu na przeciwko salonu. Zapewniam, że otwory nie są zamurowane, tak jak z rysunku wynika :wink:

Nieścisłość jest też w projekcie kuchni, bo nie ma okna na długiej ścianie, a przez to nie będzie też kącika jadalnego przy barze, widocznego na rysunku.

Barek będzie krótszy i jadać zamierzam w jadalni codziennie, nie tylko od święta. No chyba, że to się nie sprawdzi, wtedy będę coś zmieniać.

Drzwi z wiatrołapu do holu robię przesuwane, bo otwierane skrzydło gdzie by nie było, zawsze przeszkadzałoby.

Tolu dla mnie stylowo, nie oznacza babcinie, rustykalnie itp stylowo to jest moj zwrot ktory uzywam jak widze ze cos sie zaczyna robic eleganckiego, obojetnie w jakim stylu jest to utrzymane. U Ciebie wlasnie tak sie zaczyna robic, piekne parapety, dobrze obmyslana sciana z kominkiem, teraz te plytki... no poprostu zaczyna to pomieszczenie nabierac stylu 8) :lol:

A czy to jest oznaka starzenia... hmmm chyba nie, bo ja z wiekiem mam odwrotnie a nawet nie odwrotnie tylko inaczej. Teraz zaczynaja meczyc mnie sprzety, kolory a ze natloku nigdy nie lubialam, co niestety w mieszkaniu jest ciezkie do realizacji, to zawsze wymyslalam cos "walnietego" jak to moja rodzinka mowi :wink:

Pamietam jak dzieci byly malutkie, to z upartoscia maniaka staralam sie pokoje dziecinne trzymac "puste" tz tak zeby tylko dziecinne rzeczy sie tam znajdowaly... no ale gdzies trzeba bylo manele pochowac, to kupilam gdzies z ogloszenia wielka mebloscianke do duzego pokoju ... taka pieciometrowa do samego sufitu, ciemny dab, z listwami, okuciami, szufladami, witrynami, no cala byla zabudowana i .... przemalowalam ja na turkusowo 8) :wink: myslalam ze moja Mam zejdzie na zawal hihi

A ja z kolei, kiedy odebrałam klucze do mego obecnego mieszkania, to postanowiłam przeciwstawić się konwencji wręcz obowiązującej w czasach PRL-u czyli regał "Ambasador" z ciężkiego dębu, wypoczynek w ciemnobrązowe ciapy i takie tam.

W przedpokoju ułożyłam czarną terakotę, czarny wieszak na ubrania, białe ściany, czerwony chodnik jak na schodach w Cann w czasie festiwalu i na całą ścianę lustro poszerzające optycznie całe pomieszczenie.

Uwielbiały go dzieci moje i moich znajomych, wiecznie było w odbiciach licznych łapek, nosów i jęzorków :lol:

Reszta mieszkania podobnie, czarne meble "Astra" hit i awangarda 8) czerwono czarny dywan, ściana z czarno-białym portretem Marylin Monroe i czarno białe wyraziste dzbany w kątach.

Fascynacja muzyką Republiki....pasowały ich czarno-białe pasy :wink: Kuchnia oczywiście biało-czerwona. Wytrzymałam 4 lata :roll:

Ale nadal lubię u kogoś ciekawe, niebanalne, wręcz odjazdowe wnętrza.

Nigdy mnie nie szarpie czyjś odmienny od mego pomysł na urządzenie własnego domu. Cechuje mnie ogromna tolerancja dla wszystkiego, co niezgodne z moim wyobrażeniem i jestem zawsze ciekawa opowieści o tym.....dlaczego ktoś zrobił to właśnie tak, a nie inaczej. Tak mam i już 8)

A za ten turkus, już Cię lubię :D

"jest super , jest super , więc o co tu chodzi ..." :roll:

Jo jak wejda do chałpy w gumiokach , to zaroz wszystko bydzie znać na zolu, więc u mnie byłyby ciemne flizy, zwłaszcza przy takich wielkich oknach w salonie . Ale ... klient nasz pannnnn, jasne tyż som piykne, zwłaszcza w połączeniu z ... jasną i promienną właścicielką :oops: 8)

Fred, jak wpadniesz do mnie na Żuberka, to nawet w gumiokach na salonach Cię przyjmę, a okno żaluzją przysłonię, coby jak ta Bernadetka od Golców nie dać się podglądać sąsiadom :D

Ale nadal lubię u kogoś ciekawe, niebanalne, wręcz odjazdowe wnętrza.

Nigdy mnie nie szarpie czyjś odmienny od mego pomysł na urządzenie własnego domu. Cechuje mnie ogromna tolerancja dla wszystkiego, co niezgodne z moim wyobrażeniem i jestem zawsze ciekawa opowieści o tym.....dlaczego ktoś zrobił to właśnie tak, a nie inaczej. Tak mam i już

Tez mam podobnie, bo uwazam ze moje "zdanie i wyobrazenia" nie sa tymi jedynymi ktore musza pasowac do wizerunku swiata :wink:

A za ten turkus, już Cię lubię

:oops: :lol: a tak jeszcze apropo Twojego lustra, to ja mialam na jednej scianie zrobiona z czarnej dratwy pajeczyne hihi ale taka wielka.... pajeczyna trzymala sie na malutkich gwozdzikach, na ktorych gdzie niegdzie wisialy porcelanowe motyle a bylo ich sporo... ktore "przyfruwaly" z sasiedniej sciany. Byla to najlepsza zabawa dla moich dzieciakow i dzieciakow z okolicy, czyli wlazenie na stolek i przewieszanie motyli w rozne mozliwe miejsca na pajeczynie.... raz lataly szeregiem, raz po dwa na okregu itp bylo urozmaicenie 8) :wink:

czesc Tolu,nie mialam okazji rzekazac ci mojeje wielkiej radosci zwiazanej z twoim tata :D (trzymalam kciuki, plulam na lewo i prawo -no i sie udalo :D )

jesli chodzi o plytki..........wybralabym jasniejsze (mieszkam na slasku i mam biale kafelki, na parterze,myje je dwa razy dziennie,mimo to efekt jest super,czyli jasne mieszkanie )

Froschko dziękuję. Takie wsparcie bardzo pomaga, człowiek odczuwa tę pozytywna energię i ma siły, by walczyć.

Wczoraj niestety znów atak się powtórzył, 10 godzin na odddziale, ale trzymając Tatę za rękę mówiłam, że energia od Forumowiczów spływa do niego poprzez moją dłoń i serce w końcu zaczęło pracować normalnie :D

Dziękuję raz jeszcze.

Mohag tę pajęczynę z motylami zapamiętam, w końcu kiedyś będę miała wnuki :roll: ...wykorzystam ten pomysł.

Wieści z budowy: płytka jest już ułożona w jadalni i prawie na całości w kuchni. Na razie na tak dużej, pustej powierzchni wygląda jak lotnisko :wink:

Ułożone też schody wejściowe do domu.

Okazało się, że przy spadku terenu jaki mam na działce, czeka mnie podniesienie o 5 cm fragmentu polbruku przy schodach, widać to po wysokości pierwszego stopnia.

Po lewej stronie wysokość jest prawidłowa, po prawej stopień wychodzi za wysoki, bo teren spada w dół. Polbrukowcy nie wzięli tego spadku pod uwagę, a mojej uwadze to umknęło.