Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tolu, dziękuję:)

będą byliny i wrzosy i lawenda.

Tylko iglaki trza kupić..i tu mam problem, bo wymyśliłam sobie tuje szmaragdy, a takie większe ok.2metrowe ponad 120 za szt.

małe metrowe niecałe 50zł.ale kiedy one urosną... muszę przemyśleć, przegadać z chłopem i w tym tygodniu zakupić.

I dodatkowo jakieś na lewą stronę działki..kolejny ciężki tydzień przed nami. Wykopywanie "boków" i nawiezienie ziemi, by choć trochę zrównać teren.

Ale już nie mogę doczekać się efektów:)

miłego tygodnia

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Was drogie Panie i pozdrawiam serdecznie.Jak dodrze ze do Was trafilam,tyle tu ciekawych porad,i tyle serdecznosci.Podziwiam ogrod Toli i jej pomoc w sprawach ogrodniczych i innych.Ja jestem w tych sprawach zielona i szukajac pomocy trafilam do Toli.Prosze i ja o pomoc.Mam radate dl 9m i szer 0.60 tj wzdluz domu miedzy chodnikiem a podjazdem,od strony poludniowej,no i jest tam dosyc przeciag.Bardzo podobaja mi sie roze pienne ale czy beda tam rosly?Jesli nie roze to co posadzic?przed wejsciem do domu od wschodu jest rabata trojkatna o boku 4 x6m i tez nie mam koncepcji.Do tego czasu obsadzalam kwiatkami jednorocznymi,mysle ze juz czas zrobic cos konkretnego i nie bawic sie z jednorocznymi.Licze na pomoc Toli i Wasza .Pozdrawiam.Teresa

Witajcie :)

czekam z utęsknieniem na ten ciepły, wiosenny wiatr, ale nadal zimno.

Anbama, pytasz o przesadzenie dużej Coniki. Trudne to.

Pewnie firmy, które się w tym specjalizują,

mają sprzęt do wyciągania bryły korzeniowej w całości poradziłyby sobie z tym.

Ale tak zwykłym szpadlem, ja bym nie ryzykowała.

Szkoda zmarnować tak piękny egzemplarz. Duże ryzyko, że się nie przyjmie.

Hej Rasia :)

To właśnie mają do siebie liściaste, że można i warto się im przyglądać wiosną :)

Uspokoję Cię co do rozplenicy. Myślę, że nie wymarzła.

Wytnij to, co zostało po zimie i zobaczysz jak ładnie odbije zielonym od korzenia. Cierpliwości.

Różom daj szansę. Obserwuj. Jeśli miały zimą kopczyk, jakieś zabezpieczenie, będzie dobrze.

Odbiją nisko przy ziemi, urosną i zakwitną.

Odnośnie drzewek owocowych to się nie nawymądrzam, bo nie mam doświadczenia.

A teorii naczytasz się sama w necie.

Ciesze się, jak czytam, że masz frajdę...jeszcze jedna pozytywnie zakręcona w temacie :)

Panda05, możesz posiać jednoroczny wilec.

Ma ładne ciemnozielone liście i cały sezon kwitnie fioletowymi kwiatami.

Przepiękne zdjęcia kwitnącego wilca pokazywała Arcobaleno w swojej galerii.

Warto zajrzeć.

Może też być wiciokrzew (często pryskać od mszyc).

Lub Clematisy (nie dopuszczać do przesuszenia).

Asiulkowo, pięknej pogody życzę :)

Teresa16, witaj :)

U mnie jest podobnie, jeśli chodzi o warunki.

Rabata frontowa pod oknem i ta półokrągła przed wejściem do domu to wschód.

Natomiast ta od strony wykusza to południe bardzo narażone na przeciągi.

Długa rabata za domem to strona zachodnia, bardzo wieje.

Oglądałaś zdjęcia, wiesz co tam rośnie.

Może spróbujesz posadzić u siebie coś podobnego.

Pozdrawiam serdecznie.

A z roślin wieloletnich może być np hortensja. Myślałam też o kalinie ale ona krótko kwitnie. Przyznam szczerze, że wolałabym wlaśnie wieloletnie w tym miejscu. A te co mi poleciłaś napewno znajdą u mnie swoje miejsce. Zwłaszcza wiciokrzew. Dziękuję za odpowiedź:)Zaznaczę jeszcze, ze jest od południa.

Dzięki Tolu tak myślałam ale nie mam chyba zbyt dużo do stracenia ponieważ rodzice ostatnio postanowuili sprzedać dom to może jednak zaryzykuję.Spróbuję szeroko ją obkopać i najlepiej niech to zrobi mąż on ma dobrą rękę do sadzenia krzewów i drzew wszelakich ;) Edytowane przez anbama

Toluś, mam pytanko - choć wiem, że odpowiedź gdzieś jest, ale leniwa jestem i nie chce mi się przekopywać wątku ;) Przepraszam :)

Jak dokładnie nazywa się ta wierzba, którą masz pod oknem, ta którą przycinasz w taki parasol? Kojarzę, że Pendula, ale tych penduli w sklepie ogrodniczym jest kilka :/ Najbardziej podobna wydawała mi się Iwa, albo Całolistna. Ale Twoja chyba nie ma bazi, prawda? Więc to chyba całolistna, zgadza się?

Ewosek, ja wszystkich nazw nie pamiętam.

Sprawdziłam w Katalogu Roślin, jest zdjęcie tej wierzby, ale w podpisie jedynie Pendula.

Ona nigdy nie miała bazi. Liście zielone, bardzo wąskie, pędy mocno zwisające w dół.

Nie bardzo pomogłam?

Molus, ja przycięłam wszystkie te odmiany, które po zimie miały liście całkowicie uschnięte.

Jeżeli chcesz przesadzić glediczję wiosną, to już musisz to zrobić.

Kiedy ruszy wegetacja będzie za późno.

Wykop z możliwie największą bryłą korzeniową.

Przesadź do sporego dołka i bardzo starannie ubij ziemię wokół korzeni.

Podlej obficie, jeszcze raz ugnieć, by przy korzeniach nie było pustek powietrznych.

Moja przechorowała przesadzenie. Rozwinęła mniejsze liście niż zwykle i nie miała przyrostu.

Ale przeżyła.

Yuka , witaj :)

Oby tylko nie padało w piątek, a tak dziś zapowiadali :(

Zamówiłam w wypożyczalni wertykulator. Jeśli będzie deszcz, nici z roboty.

Mayland, po co Ci stare zdjęcia. Sezon się zaczyna, będzie mnóstwo nowych :)

I jak ta trawka? daje czadu? jakieś wizje może? ;):cool:

właśnie się obudziłem nic się nie śniło :(

na jawie czad był ..... pół wsi miało ograniczoną widoczność;)

a poważnie to się suche trawy obcina czy wypala, na odp. mam czas do następnej wiosny:lol2:

Tolu, dziękuję:)

będą byliny i wrzosy i lawenda.

Tylko iglaki trza kupić..i tu mam problem, bo wymyśliłam sobie tuje szmaragdy, a takie większe ok.2metrowe ponad 120 za szt.

małe metrowe niecałe 50zł.ale kiedy one urosną... muszę przemyśleć, przegadać z chłopem i w tym tygodniu zakupić.

I dodatkowo jakieś na lewą stronę działki..kolejny ciężki tydzień przed nami. Wykopywanie "boków" i nawiezienie ziemi, by choć trochę zrównać teren.

Ale już nie mogę doczekać się efektów:)

miłego tygodnia

A nie możesz się zdecydować na mniejsze? Takie 80cm mozna kupic po 10zł