Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Irma :)

Anulkaa, wiesz, ja też lubię się zaszyć w altance, albo usiąść na ławce za domem

i tak o życiu pomyśleć ;)

Anglicy jednak wiedzą co robią.

Oni kochają swoje ogrody, a ogrody tę miłość odwzajemniają.

Pamiętam, kiedy oglądałam pierwszy raz film "Wodny świat" z Kevinem Costnerem,

męczyłam się niemiłosiernie.

Bo to był świat bez roślin, bez zieleni.

Walka o przetrwanie w świecie, w którym nie ma stałego lądu.

Ten kawałek stałego lądu pojawił się co prawda, ale całkiem martwy, bez piękna żywej przyrody.

To nie jest świat dla mnie. Aż mam gęsią skórkę na samą myśl o tym.

Kiedy kocha się ogrody, przyrodę wtedy ma się mnóstwo mniejszych, większych powodów do radości.

Obserwacja roślin, rozkwitanie pąka kwiatu, czy przyglądanie się biegnącej biedronce,

to świetne antidotum na stres, na przygnębienie.

Trzeba tylko nauczyć się czerpać radość z rzeczy najmniejszych.

Mogę wrócić do domu zdenerwowana jakimś zdarzeniem,

wystarczy że usiądę na leżaku w letnie, ciepłe popołudnie,

a na moim kolanie usiądzie motyl...poczuję łaskotanie jego skrzydeł

i żal do świata znika w jednej chwili.

To lepsze od relanium, czy innych takich ;)

Śmieszna ta tola?...może i tak, ale dobrze mi z tym :)

Arcobaleno, ja rozsypuję Florowit na początku kwietnia, a kiedy trawa znów robi się głodna,

wtedy rozrzucam Substral 100 dni, który działa wolniej i nie goni już trawy tak, jak Florowit.

Jeśli lato jest bardzo deszczowe i szybko nawóz jest wypłukiwany w głębsze warstwy ziemi,

wtedy można jeszcze raz florowit zastosować. Jeśli bardziej sucho, nie ma potrzeby.

Efilo, no rzeczywiście, na trawniku masz szkocką kratkę,

ale to nawet ciekawy efekt, poważnie.

Gorzej, jak trawnik jest łaciaty.

Mój przy siewniku łaciaty bywał, niestety.

A w tym roku wyciągnęłam siewnik, jedno koło się zacinało,

nie chciał jechać tak jak powinien.

Spróbowałam za domem, wywaliło mi w jednym miejscu za dużo nawozu

(oczywiście trawa tam wypalona), więc rozsypałam ręcznie,

zwyczajem naszych pradziadków. I jak widać perfecto :)

Siewnik rzucony w kąt, jest foch ;)

(...)Gorzej, jak trawnik jest łaciaty.

Mój przy siewniku łaciaty bywał, niestety.

A w tym roku wyciągnęłam siewnik, jedno koło się zacinało,

nie chciał jechać tak jak powinien.

Spróbowałam za domem, wywaliło mi w jednym miejscu za dużo nawozu

(oczywiście trawa tam wypalona), więc rozsypałam ręcznie,

zwyczajem naszych pradziadków. I jak widać perfecto :)

Siewnik rzucony w kąt, jest foch ;)

Ja w tym roku też siewnikiem łatek dorobiłam się na trawniku;) Pierwszy raz siałam... na cóż, pierwsze koty za płoty;) A w ubiegłym roku m. ręcznie rozsiewał i w kilku miejscach jak mu ręką poleciało więcej, to bujniejszą trawę mieliśmy tam przez pół sezonu;) Teraz miało być bardziej perfecto... no cóż...;) Może się wyrówna nim zamieszkamy:D

A co Twojego ogrodu, trawnika.... perfezione:D

Tolu, pieknie masz. Ale Ameryki nie odkryłam tym stwierdzeniem:-) Uwielbiam ogladać Twój ogród

Muszę się pochwalić , że u mnie trawa tez ciemnozielona. Dziewczynki - oprócz nawozu trzeba podlewac! U nas zero opadow, a dzis znów słonce

U mnie hakuro jeszcze nie odbiła, jeszcze nie kwitnie żadna śliwa. Tolu, u Ciebie śliwa czy migdałek? U mnie migdałek zaczyna dopiero.

Jeszcze o obrzeżach

Tolu, a tymi nożycami to obcinasz brzeg by sie nie rozrastał? a ziemie ubijasz, a jak sie rozrosnie to wycinasz lopata czy wyrywasz zielska? Nie wiem jak sobie poradzę z tymi obrzezami, one wygladaja najbardziej estetycznie ze wszystkich. Ale jak mam kore bez kamykow na obrzezu to kora mi wchodzi na ta czesc ziemi ktora ma byc odslonięta.

Nie mam wszędzie agrowłókniny, tam gdzie posiałam jednoroczne i na skalniaku wokol tarasu nie może być,ale na tych dlugich rabatach wokol ogrodzenia to bez agro nie daloby rady

Bogusia, sznurek zostaw snopowiązałkom,

a u siebie w autku wbij Białystok do nawigacji i dawaj tu do mnie szybciutko.

Nagadać się trzeba, czas już najwyższy.

Tyle dni wolnego, pakuj się, czekam :)

:hug:Tolu nie kuś,bo jak kiedyś wpadnę...:lol2::lol:to się mnie tak szybko nie pozbędziesz...z Twojego pięknego ogrodu

Póki co z mm rozplantowujemy ziemię,dzisiaj chciałabym wytyczyć warzywniaczek:)

...i cały czas podglądam Twój ogród.

Edytowane przez rogbog

...napatrzyłam się...szacunek http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_17_10.gif

a mnie zostało tylko to.....http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_9_3.gif ....i to

http://niepoprawni.pl/files/images/sznur%20do%20wieszania_0.jpg

czy mozna się przyłączyc????????

.....cały dzień pracowałam w ogrodzie.......wróciłam zadowolona z postepów.........aż zobaczyłam ogród Toli!!!!!!!!!!!

nic tylko sznur albo deprecha :(

Fajnie, że mogę sobie tu trawnik pooglądać. To dowód, ze niektórzy posiadają idealny.

U mnie po 1 koszeniu zakwitły na drugi dzień mlecze w ilości....łąkowej :D No ale ja mam pole a nie trawnik więc podziwiam żółte kwiatuszki :D

Wogóle to Tolu dziękuję Ci, nie tyle za zdjecia które wklejasz ale za to, że determinujesz moje poczucie estetyki ogrodowej. Poprostu aż się człowiekowi chce dbać, pielęgnować, doglądać..... I nie styl tu jest ważny czy wpadki z nasadzeniami ale to poczucie, że robię co w mojej mocy by otoczenie było ładne, przyjemne....by nie odpuszczać na żadnym kroku. :)

czy mozna się przyłączyc????????

.....cały dzień pracowałam w ogrodzie.......wróciłam zadowolona z postepów.........aż zobaczyłam ogród Toli!!!!!!!!!!!

nic tylko sznur albo deprecha :(

no babki no co Wy?

ogród Toli jest świetnym przykładem na to że DA SIĘ. mało tego - nie trzeba wiele więcej niż zaangażowania, pracy, czasu i miłości. a to oznacza że efekt zależy tylko od nas. mnie ogród Toli napawa optymizmem :)

Ponieważ u Toli pojawia się tyle osób, pozwolę sobie zadać tutaj pytanie.

Mam w "ogrodzie" dwie ponad metrowe jodły (jedna z nich to koreańska), posadzone w zeszłym roku, w tym roku obie wydały po kilka-kilkanaście szyszek na górnych pędach. Czy powinno się je oberwać, żeby drzewo się nie przesiliło? A może jakoś dodatkowo wzmacniać, nawozić, pryskać?

Będę wdzięczny za poradę.