Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siostra ...Ty nie kupisz ??? a kaktus widzisz na mojej dłoni ???:lol2: to tak jak ja .....pojechałam tylko zobaczyć na kiermasz Solo Femme a kupiłam 4 pary bucików ...i wciąż o Tobie myślałam bo było mnóstwo nowych z kolekcji w numeracji tylko 37 (np pistacjowe lub beżowe z czarną kokardeczką z takim wydłużonym czubkiem .....na małym obcasiku i jeszcze lakierowane ....no mówię Ci boskie !!!! i tylko120 zł ) dlaczego nie ma Cie w tym tygodniu?????

Możesz Braza, możesz,

ja żurawki sadzę tam, gdzie jest miejsce, a miejsca różne różniste.

Ew-ka, Ty żałujesz że mnie nie było na tym kiermaszu?

to co ja mam powiedzieć :bash:

Chór Bab proszalnych zostanie wysłuchany, tylko... nie wiem kiedy.

Kancelaria coś przebąkuje że zimą ;)

Po 19 przyszła ogromna paka od Gladiego z roślinami (moje zakupy plus zakupy sąsiadek)

a ja do tej pory jej nie rozpakowałam. Kupię wolny czas, ktoś sprzedaje?

Jutro będę oglądać.

Żurawek nie posadziłam, bo lało cały dzień.

Zaklinacz deszczu niech się już odmelduje...dziękuję.

Teraz słońca i ciepła mi trzeba. Ogrodowi też.

A po deszczu,

w "moim" lesie, czyli po obu stronach drogi,

którą codziennie jadę

zakwitły zawilce.

Co roku z wielką niecierpliwością czekam na ten moment.

Czekam, aż szare zeszłoroczne liście znikną pod zielono-białym dywanem.

I tak mi wtedy jest...nie wiem jakiego użyć słowa...by było odpowiednie.

kwitną :)

zawilce.JPG

zawilcee.JPG

zzawilce.JPG

Rasia
, ja nie mam sumienia chodzić po tym lesie i deptać tego, co tak piękne.

Idę albo ścieżką wzdłuż tego strumyka, albo ścieżką spacerową która biegnie między ulicą a lasem.

Celowo nie piszę między "szosą"...bo to ulica jest...ulica w mieście.

Białystok to miasto zieleni
:)

Ten las na zdjęciach, jest między ulicą Świerkową i jednym z wydziałów

Uniwersytetu a nowo budowanym campusem uniwersyteckim. Obok jest stadion i Filharmonia i pięknie wkomponowana w budynki starej fabryki Galeria Alfa.

A na zdjęciach wygląda to tak, jakby była to Puszcza Białowieska

Kocham moje miasto

Pięknie zawilce kwitną - jak patrzę, to tak pięknie, jak u nas! :lol:

Czy kancelaria nie dałaby rady jakoś przeorganizować czasu Pani Dyrektor, żeby ta zdążyła wcześniej wysłuchać chóru bab proszalnych...? :rolleyes:

W chwili obecnej mój ogród to oddział intensywnej terapii.

Jest bardzo dużo strat po ostrej zimie.

Pielęgnuję więc swoich pacjentów, doglądam i nadziei nie tracę na ich uzdrowienie.

Wszystkim roślinom tłumaczę, że muszą powalczyć o formę.

Witam Cię serdecznie Tolu,

jestem wielką fanką Twojego cudownego dzieła, czyli ogrodu idealnego. :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Przeglądnęłam całą Twoją galerię i jestem pod wielkim jej wrażeniem.

Jakiś czas temu bez pamięci zakochałam się w roślinach i ogrodzie, co prawda nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Przyszła z czasem, z dorastaniem, z życiem, ale stała się moją pasją. Niestety zupełnie nie znam się na ogrodnictwie więc eksperymentuję, próbuję i bywa, że popełniam błędy. Mam nadzieję, że z czasem zrozumiem język roślin i częściej im pomogę, niż zrobię krzywdę.

Obecnie reanimuję po zimie niektóre rośliny. Wśród nich jest hibiskus szczepiony na pniu. Jak dotąd nie puścił nawet żadnego listka i nie wygląda dobrze, choć gałązki ma giętkie, elastyczne to nie daje żadnych oznak życia. Nie wiem, czy przeżyje.

Zastanawiam się, czy jestem w stanie mu jakoś pomóc. Pomyślałam sobie, że zapytam eksperta.

Więc jeśli miałabyś chwilkę czasu i znała sposób, jak mogłabym mu pomóc, byłabym niezmiernie wdzięczna.

Przesyłam zapach wiosny, który czuć już na Podbeskidziu i życzę słoneczka.

Pozdrawiam Mariola

Edytowane przez mariola3108

Piękne to Twoje miasto Tolu, skoro ma takie zakątki jak ten lasek zawilcowy.

Jestem zaniepokojona, że nie ma jeszcze zdjęć wiosennego ogrodu....czekam na nie bardzo.....bo pewnie floksy Twoje już pięknie kwitną przy tarasie!!! ( moje własnie zaczynają).

Ja szykuję już dla Ciebie zdjęcia mojego sawannowego bzu- pamiętasz??- jak tylko zakwitnie.

i jeszcze jedno pytanko mam ...na mojej koreance zauważyłam biały nalot, jakby pleśń....czym to spryskać, żeby ją uratować??