Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziewczynki, bedziemy się raczej bujać na południe bo w planach jest Czarnogóra ale z lotu ptaka obejrzymy całą Dalmację i nie tylko.

Dam oczywiście znać jak było, chociaż już teraz mogę śmiało jednym , choć niecenzuralnym słowem powiedzieć;)

Czarnogóra słyszałam ,że dziewicza i piękna ...czekamy zatem na relację :bye:

Witam znowu, ja dalej męczę tą moją długą skarpę hehe i mam kolejne pytanie, czy żagwin i dzwonek dalmatyński też tak ładnie będą spływać z dołu skarpy jak rogownica i floks? Mam też taką roślinkę http://allegro.pl/szybko-rosnaca-zlocista-bylina-tojesc-aurea-i3525190669.html z tym że moja nie wygląda tak ładnie jest taka podsuszona, w niektórych miejscach brązowa. Teraz rośnie w pełnym słońcu a skarpę mam skierowaną na południowy wschód czy tam da sobie radę czy może ją czymś zasilić aby wyglądała ładnie. I jeszcze jedno pytanko, otóż chcę posadzić różę, jak znajdę to najlepiej blossomtime, bo mam już new dawn i ta jest naprawdę piękna i pięknie pachnie a blossom time to ponoć ta sama z tym że krzaczasta. Obok tej róży z dwóch stron chciałabym posadzić jakieś iglaki, bo kurcze jak na razie to sadzę praktycznie tylko rośliny kwitnące i kurcze zimą ten mój ogród to będzie miernota :/ jakie najlepiej iglaczki posadzić, może być jodła koreańska? Czy może lepiej będzie się prezentował jakiś karłowy iglak, jeżeli tak to jaki? Kurcze jak ja się cieszę że znalazłam to forum i Pani wątek, bo taką więdzę to mało kto posiada i co najważniejsze chce się nią dzielić. Dziękuję i pozdrawiam

Sydonia_buu, żagwin będzie się zwieszał, dzwonek też, tylko mniej intensywnie się rozrasta.

Obie rośliny są wielką ozdobą skarp, murków skalnych.

Nie patrz na zdjęcia folderów reklamowych roślin.

One zawsze będą wyglądać imponująco. Trudno im dorównać.

Jeśli roślina jest podsuszona, trzeba obficie podlać, można oberwać uschnięte liście.

Zasilać warto, ale wiosną, potem w środku lata małą dawkę, jesienią już nie.

Byliny zdecydowanie najładniej wyglądają wiosną.

Jesienią wiadomo, powoli obumierają, ich wygląd już nie zachwyca.

Trudno mi podpowiedzieć, jakie iglaczki wkomponować w rabatę różaną.

To zależy od bardzo wielu rzeczy. Kieruj się intuicją i własnym poczuciem estetyki.

Pooglądaj zdjęcia ogrodów w sieci i zdecyduj się na to, co najbardziej zawładnie Twoją duszą :)

Pamiętaj tylko o tym, że iglaki mają silny system korzeniowy i będą "podjadały" to, czym zasilisz róże.

Dziś u nas koszmarna pogoda, ściana deszczu od świtu, leje nieprzytomnie.

Kilka kaw i nadal oczy się zamykają. Do tego doszła mało przespana noc.

Po trzeciej w nocy obudził nas hałas. Jakby ktoś rozbierał barierkę balkonu,

a potem zwiedzał wszystkie połacie dachu, jęcząc i piszcząc.

Ponieważ raz syn już ganiał w nocy kunę biegającą po rynnie, domyśliliśmy się że ponownie mamy gościa.

Miras starał się ją wystraszyć, czynił większy hałas niż ona.

Stukał oknami połaciowymi, walił po barierce balkonu, biegał po tarasie z miotłą i stukał po ścianach.

Nie wiem co sobie mogli pomyśleć sąsiedzi.

Na szczęście nie wezwali pojazdu, w którym dziwnie zachowujące się osoby wywozi w tak zwanym "kaftanie" ;).

Kładł się do łóżka, po czym okazywało się, że kuna nadal na dachu tańczy.

Do świtu trwały rozgrywki, kto komu bardziej dokuczy.

W końcu kuna skapitulowała, spadła z dachu i sprintem przez trawnik umknęła w stronę sąsiada.

Nikt nie wie, jak bardzo jest uparta i czy dziś...jutro, nie zacznie znowu szukać pod naszym dachem schronienia na zimę.

Jedno jest pewne, mam dzielnego męża, broniącego naszego domu jak niepodległości :)

Rozpaliliśmy w kominku...dziś pierwszy raz w tym sezonie,

czyli sezon chłodu jesiennego nastał i nie ma co z tym dyskutować.

Na szczęście zapasy drewna do kominka uzupełnione, powinny do marca wystarczyć.

I znów będziemy czekać na wiosnę....ech :cool:

ja jeszcze nie palę w kominku bo pogoda rozpieszcza słoneczkiem (wczoraj było cudownie jesiennie i słonecznie ) ale ten moment zbliża sie bo temp w mieszkaniu coraz niższa ...... i co kuna wróciła ? my mieliśmy myszkę w sypialni ale złapała się i na razie spokój ,ale pułapki na wszelki wypadek porozstawiane w całym domu :) pozdrawiam ciepło bo od rana tez u mnie świeci :bye:

Ew-ka, to nie jest nasz kościół parafialny, ale jest bliski memu sercu.

W październiku minie 25 lat od chwili w której braliśmy w nim ślub.

Piękny, zabytkowy kościół, w ubiegłym roku obchodzono uroczyście 100 rocznicę jego "urodzin".

Prawdopodobnie nastąpiło zwarcie instalacji elektrycznej i w szczycie wieży wybuchł pożar.

Wyglądało dramatycznie, ale straty ponoć nie są bardzo duże.

Kościół w środku ocalał, tylko podłogi zalane wodą. Oj mogło być dużo gorzej.

Dziewczyny, mnie bardzo szkoda odchodzącego lata, bo ja wybitnie ciepłolubna jestem.

I może nawet nie o zimno chodzi, ale o ten krótki dzień i wieczną ciemność.

Moja klaustrofobia daje znać o sobie i czuję się tą ciemnością "przyduszona".

Potrzebuję do życia dużo światła, słońca, ciepła, wtedy jest mi dobrze i tak jakoś bezpiecznie.

Ale co poradzić na te pół roku byle czego za oknem.

Całe szczęście, że mamy kominki... ładowarki naszych akumulatorów.

Dziś wreszcie skosiłam trawnik korzystając z przerwy między jednym deszczowym frontem a drugim.

Choć i tak w połowie roboty pokropiło.

Chyba powinnam sobie kupić kolorowe kalosze, może weselej się zrobi ;)

Ja lubię chyba każdą porę roku, te długie wieczory mają swój urok. ;)

Ciepły kominek, mruczący kot, czerwień liści w ogrodzie...

Uśmiechu i radości, kochana, oby łatwo przychodziły i nigdy nie odchodziły! :hug: