Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(jestem chyba ostatnim dinozaurem używającym słowa "bardzo"...wszyscy mówią "strasznie").

.

też staram sie zwracać uwagę na to STRASZNE słowo szczególnie w zestawieniach ......strasznie się cieszę ,strasznie Ci dziękuje ,strasznie Cie kocham /lubię ....

i następne słowo ,które doprowadza mnie do złości to słowo żartujesz ...... zauważam ,że wiele osób podczas rozmowy używa tego słowa w sposób zupełnie niekontrolowany ......np na wieść ,że ktoś zachorował słyszę -ŻARTUJESZ !!! zwolnili mnie z pracy ....ŻARTUJESZ !!!! ale najgorzej użyte słowo padło 3,5 roku temu ,kiedy zaczepiła mnie starsza pani na ulicy z pytaniem dlaczego chodzę ubrana na czarno i kiedy odpowiedziałam ,że mój tato umarł -usłyszałam ŻARTUJESZ miałam ochotę wykrzyczeć jej w twarz ,że tak k...wa żartuję i cholernie chce mi się śmiać z tego powodu, ale przez dobre wychowanie nie zrobiłam tego ale wierzcie mi ,że ledwie się powstrzymałam :bash:

Odnośnie nieumiejętnego używania słów książkę można by napisać, choć przyznam szczerze sama się czasami na tym łapię, ale staram się jak mogę i zwracam uwagę moim dorastającym dziewczynkom. Jednak mocno się ostatnio zdziwiłam sprawdzając córce zadanie (jest w 4-tej klasie).Dialogi w podręczniku do języka polskiego naszpikowane zwrotami w stylu "nie ściemniaj", "nie świruj", itp. :eek: Na szczęście takich jak "bujaj się" czy "rwij stąd" nie znalazłam, ale może to kwestia czasu...

Co do obrzeży to będę próbowała tych a'la Tola, wydrukowałam już fotkę i powieszę nad biurkiem, mam nadzieję, że mnie to skutecznie zmobilizuje przez zimę.

Edytowane przez STEFANY

Witaj Tolu ! Dawno mnie tu nie było. U mnie duzo zmian - przede wszystkim budujemy!!!! A tak jak większości na forum -czas leci mi w zastraszającym tempie. Pięknie u Ciebie- jesień w ogrodzie przybiera cudne barwy. Miło jest siedzieć przed oknem i widzieć tą przyrodę. U mnie zarys wieelkich okien w salonie , więc też będę chłonąć świat. Niestety życie w bloku nie pozwala na obserwację przyrody - okna moje wychodzą na następny blok. A nie powiem brakuje mi trochę tych kolorów, takiego przestoju, złapania oddechu. Uwielbiam zaglądać do Ciebie i obserwować jak zmienia się otoczenie . Potem zamykam forum i wyobrażam sobie jak mój rajski sad będzie wyglądać i jak wiele pytań będę miała do Ciebie. Gorąco pozdrawiam.

Yeti, nasza Teska to faktycznie...weteranka forum,

to mile, ze pamięta i zajrzy czasem ze swego Szczecina.

Jutro i piątek to będą dla mnie zarobione dni.

Jakbyś nie miał nic innego do roboty,

to zaciśnij...żeby wszystko poszło dobrze.

Najstarsi górale mówią, że zima może być w tym roku prawie bezśnieżna.

Ja tę informację kupuję :)

Aciagilbert, dobrze mówisz, nie masz pięknego widoku z okien bloku,

będziesz miała piękny z wielkich okien swojego domu.

To są właśnie marzenia do zrealizowania i cieszenia się tym nie jednorazowo, ale permanentnie.

Gratuluję rozpoczętej budowy i zapewniam, że na pytania będę odpowiadać z przyjemnością.

Powstanie kolejny zadbany ogród, tylko się cieszyć :wiggle:

STEFANY, ostatnio słyszałam określenie "zbetonić" i zapewniam że nie miało ono nic wspólnego

z tematem budowania :cool:

Ew-ka, może nie trzeba było się powstrzymywać.

Bo jak nie zwrócisz uwagi, to na myśl takiej osobie nie przyjdzie, że to niestosowne.

Gdyby o tym usłyszała...zastanowiłaby się następnym razem. Czasem warto.

Jak tam pogoda na południu? nadal taka jak w Twoich MMS-ach?

Uściski H. tak bez okazji :p

.

Jak tam pogoda na południu? nadal taka jak w Twoich MMS-ach?

Uściski H. tak bez okazji :p

pogoda prawdziwie listopadowa ...od 13,oo leżę pod kocem i czytam..... i mam wszystko w nosie ....polecam Małgorzatę Gutowską-Adamczyk -najpierw przeczytałam całą trylogię Cukierni a teraz 2-tomową Różę z Wolskich .....prawdziwa perełka na jesienne wieczory -koniecznie przeczytaj :yes:

H. uściskany ,dziękuje choć wolałby osobiście :p

(...)Jutro i piątek to będą dla mnie zarobione dni.

Jakbyś nie miał nic innego do roboty,

to zaciśnij...żeby wszystko poszło dobrze.

Najstarsi górale mówią, że zima może być w tym roku prawie bezśnieżna.

Ja tę informację kupuję :)(...)

Ho, ho, ho! ...a cóż Ty taka zarobiona będziesz? Czy to w związku z tymi góralskimi przepowiedniami? - Śnieg będziesz z gór zwozić? :eek:

Jeśli tak uczciwie zacisnę, to u siebie nic nie zrobię...

Chyba będę musiał Cię przepytać, żebym wiedział, czy rzeczywiście warto ;):rolleyes:

taaa, a jamles i Bodzio będą bez wypłaty zap.....ć :evil:

Jamles z Bodziem niech się nie martwią - w razie czego u Toli robota ze śniegiem przy rozładunku będzie :p:lol2:

Edytowane przez Yeti

Moose, i -10 to tak maksymalnie w porywach, czyli nie za często :)

Yeti, z gór to ja mogę najwyżej kamienie cudniste zwozić...o to tak,

przyjmę każdą ilość w ramach rozsądku oczywiście, oczywiście.

Bodziu....słowo masakra jest niestety obecne w moim słowniku

wstydzę się bardzo i będę z tym walczyć.

Ew-ka, Ty te wszystkie książki z biblioteki wypożyczasz?

Ja w swojej lokalnej przeczytałam już wszystko.

A w miejskiej książek nie poprzeglądam, do ręki nie wezmę.

Wszystko skomputeryzowane, trzeba wiedzieć jaką książkę chcesz wypożyczyć, wrzucić tę informację w system

i chyba dopiero następnego dnia będzie na ciebie czekać.

Bezduszne to jest, nie umiem w czymś takim się odnaleźć :bash:

Pestka56, dobrze, że tworzymy tu taką listę, to daje do myślenia.

Każdy z nas ma swoje grzeszki i każdego z nas co innego irytuje.

Dzięki takiej dyskusji, mamy okazję popracować nad swoimi nie najlepszymi przyzwyczajeniami.

Lista jest otwarta...piszcie...

TAR, widziałam u Jamlesa w wątku Twoje kwitnące ostróżki.

Śliczne, zwłaszcza o tej porze roku cieszą niezmiernie.

Zajrzałam rano, nie miałam czasu napisać,

ale hm...w piżamie, szlafroku chwyciłam za aparat,

wyszłam do ogrodu i robiłam zdjęcia moim kwitnącym.

To prawdziwe czary, że na moim biegunie zimna,

7 listopada kwitną róże, pelargonie i mizerne już ale zawsze...surfinie.

Oto dowody:

W tle bezlistna wierzba, a w skrzynce jeszcze niebiesko

http://www.iv.pl/images/03452936069489094638.jpg

z okna w salonie widać kwitnące róże okrywowe

http://www.iv.pl/images/69269406470157317541.jpg

http://www.iv.pl/images/36611775300994046705.jpg

krzaczek przy oczku wodnym ma jeszcze sporo pąków

http://www.iv.pl/images/95067529251748388681.jpg

pelargonie

http://www.iv.pl/images/54327663972870138433.jpg

http://www.iv.pl/images/79854011003409914985.jpg

i angielki pod oknem w wykuszu jadalni

http://www.iv.pl/images/15766951352932969973.jpg

http://www.iv.pl/images/97538989564157315176.jpg

http://www.iv.pl/images/38514681869944127170.jpg

szału nie ma, ale cieszy to co jest :)

Jak szału nie ma??? Jest!!!! :D

U mnie już nic nie kwitnie!!! Dzisiaj sadziłam jeszcze szafirki, nie wiem cz nie za późno??? Ale wsadziłam:D

Ja się przyznaję, że też za często używam strasznego słowa : masakra:oops: i Kuźwa:oops: no ale chyba to lepsze niż......:yes:

Pozdrawiam cieplutko:D

Wg mnie to najlepszy rok dla roślin od wielu lat. Widać po tym jak długo kwitną niektóre rośliny.

Nawet trawa, której nie podlewam, w środku lata niezbyt zżółkła. Glicynię zazwyczaj tnę 2 razy w sezonie, a w tym roku cięłam 5 razy. Poza tym kwitła 3 krotnie !!! Oczar podrósł i wypuścił młode pędy tuż przy ziemi. Ptaków wiosną było tak dużo jak jeszcze nigdy i nadal grasują po ogrodzie. Zaczęłam mieć nadzieję, że dam radę doprowadzić mój ogród do takiego wyglądu jaki mi się marzy.

Dorzucam reklamiarskie hity, które na mnie działają wręcz odpychająco:

„odkryj nową...” i „musisz mieć” albo równie często „must have”

Okropne :mad:

W moim zawodzie często prościej jest używać zapożyczeń z angielskiego. Sama to robię, np. „zbackupować”, „w backgroundzie” „z outlinem” albo „layouter”, „copy & past”. Często nie ma krótkich jednowyrazowych określeń w języku polskim. To ostatnie akurat po polsku jest równie krótkie. Ale co zrobić z „click”. Bywało tłumaczone w najróżniejszy sposób - pamiętam „puknij”. Zawsze mnie rozśmieszało. Używam „kliknij”.

Oprogramowania uczyłam się początkowo po francusku choć tego języka nie znam, a potem dostępne były tylko angielskie wersje. Nadal używam wyłącznie oprogramowania po angielsku. W polskich wersjach ginę kompletnie. Do dziś czasem żartem zamiast „skopiuj i wklej” mówię „kupe kule”, bo tak mi się zapamiętało francuskie „copier et coller”. Na dodatek brzmi zabawnie.

Myślę, że wszyscy stosujemy na co dzień jakieś zapożyczenia obcojęzyczne z różnych powodów. Fatalnie jest gdy przeciekają one do języka literackiego i kaleczą go. Oczywiście nie mówię o zastosowaniu w dialogach, bo zginął by autentyzm rozmowy.

:lol2: Na ławeczce w parku siedzą młodzi ludzie. Nie ma wolnego miejsca. Podchodzi chłopak i mówi ”Zip”. Wszyscy ścieśniają się robiąc mu miejsce.

Tola ogrod późnoletni masz :D

Pestka dla moich roślin jednak ten sezon nie był najlepszy, grasowaly przedziory, hortensje jak nigdy cherlawe, wszystko zbyt szybko przekwitlo i zzolklo, trawa suszek - na polnocy wiosna i lato za suche były. zima była dobra, bo pod śniegiem rosliny nie zmarzly ale za dluga była wredota.

No, patrz TAR, a na fotkach u Ciepie pięknie, aż mnie czasem zazdrość kłuła.

Fakt, że wszystko szybko przekwitało, ale też rosły rośliny jak na drożdżach i kilka powtarzało kwitnienie.