Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uwielbiamy sery oboje z moim J.

Tola, czego one, te korycińskie takie drogie? :(

Nie mogłabyś interweniować regionalnie. Gwarantuję, że będziemy więcej jeść :yes:

Edytowane przez pestka56
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tola czy smażysz sobie potem skórki z pomelo ? - pycha :lol:

 

Teraz jestem na etapie pieczonych serków cammember - ostatnio obłożonych płatkami migdałów

 

camemberki w panierce + żurawina (z gruszką i jabłkiem)

pyszności

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie piszecie, wypróbuję.

Gosiek33, te płatki migdałowe tak same z siebie trzymają się sera, czy w czymś maczasz?

A ze skórką pomelo to jak? Gosia rozwiń, bo mnie ciekawość zżera.

 

Pestka56, gruszkę i jabłko tarkujesz i mieszasz z żurawiną, czy jakoś inaczej?

 

Markoto, przekonaj mnie do avocado. Raz kupiłam, chyba było niedojrzałe,

spróbowałam, gorzkie jak łupina zielonego orzecha włoskiego, nic z tego nie wyszło.

A wiem, że ludzie uwielbiają na wiele sposobów.

 

Bodzio_g...wszelki duch... :) :hug:

 

Sery korycińskie drogie, to prawda, też drogo płacę.

Podróbki są tańsze, ale one przy tych prawdziwych nawet nie leżały.

Robione z mleka pasteryzowanego, po trzech dniach oślizłe i nie ładnie "pachnące".

Te prawdziwe, ze znaczkiem COG robi tylko 10 gospodarzy.

Receptury mają ponad 200 lat. Te sery mogą leżeć i kilka miesięcy,

robią się jedynie coraz twardsze i ostrzejsze w smaku.

Wtedy można je starkować i przebiją parmezan.

Robi się je ze mleka z porannego dojenia, podgrzewa do odpowiedniej temperatury

i zaprawia podpuszczką z cielęcych żołądków. Potem cała procedura...wszystko ręcznie.

Sery mają różne dodatki, czarnuszkę, koperek, czosnek, zioła...przeróżne smaki.

Krowy pasą się na własnych pastwiskach, gdzie wysiewa się trawę bogatą w zioła.

Łąka ekologiczna, bez sztucznych nawozów.

To wszystko kosztuje...ale ser wart swojej ceny.

 

Dziś na śniadanie robiłam szybkie zapiekanki.

Bagietka ukośnie krojona w plastry.

Na to plaster mozzarelli, plasterek salami, suszone pomidory i kapary.

Zapiec kilka minut w piekarniku, przybrać listkiem rukoli.

Najważniejsze w przepisie...zjeść :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja ostatnio chleb posmarowany avocado a na to losos wedzony skropiony cytrynka a na to rukola, mniam :)

 

lososka wole po skandynawsku w gravlaxsas sos. lub z samym koperkiem, cytryna, popieprzone i z kulkami czerwonego pieprzu do rozgryzania. z rukola i pomidorkami koktajlowymi lubie tatar ze swiezej (nie wedzonej) makreli. moze nawet dzis bedzie, bo piatek i rybny samochod przyjezdza do naszej wsi. ostatnio mial makrele ale wolalam kilo fladry :D

Edytowane przez TAR
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tola avocado musi byc dojrzale tzn miekkie w dotyku, ogonek powinien latwo odchodzic od owocu, jesli kupilas niedojrzale to trzeba zawinac w gazete albo jakis papierowa torebke. Ja uwielbiam, jak mam wiecej czasu to robie taka paste z avocado, soku z cytryny, lososia wedzonego, sosu sojowego, pietruszki.

 

Tarcia jak kiedys do ciebie zawitam to bardzo prosze o takiego łososia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurczę, nawet nie jadłam pomelo.

Zawsze ręka mi się sama cofa w markecie, bo pomelo w moim markecie ZAWSZE pochodzi z Chin.

Nijak nie ufam, że nie jest nafaszerowane różnoraką chemią. :no:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, cały tydzień w prognozie pogody obiecywali słońce.

Na obietnicach się skończyło.

Dziś tak przygnębiająco, chmury wiszą nisko,

głowa w jakiejś obręczy, a dom sprzątać trzeba.

Słońca potrzebuję, bo bez niego jak bez paliwa, trudno ruszyć z miejsca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rety, ale super przepisy :-D

 

żurawna z jabłkami i guszkami:

wszyskiego w jednokowe ilości

jabłka i gruchy obrane

jabłka smażymy aż sie rozpadną

twarde gruszki podzielone na ćwiarteczki wrzucić do syropu z cukru i gotować aż zrobią się szkliste. Ten surop można potem dolaç do całości gdyby wychodziło za gęste.

zurawinę zesmażyć aż popęka

na końcu wszystko razem wymieszać i jeszcze posmażyć-dusić

teraz można dodać cytryny jeśl lubisz kwaśniejsze, ale bez są znakomite

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pestka56, super sosik, można go użyć myślę nie tylko do sera,

ale i do mięska jak ktoś lubi na słodko,

do polania naleśników, do ciepłych kiełbasek,

a nawet do mixu sałat różnorakich i wymieszać z serem pleśniowym.

Bardzo mi się podoba :)

 

...i lody też tym można co?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tarcia jak kiedys do ciebie zawitam to bardzo prosze o takiego łososia :)

 

obiecanki cacanki, sos gravlaxas mozna kupic w ikei na dziale spozywczym, sa tez inne sosy do ryb np. z tymiankiem

 

TAR gruszkę muszę wypróbować

wyprobuj, na grzanki klade najczesciej blekitnego lazura lub gorgonzole - ostatnio nawet w biedrze sa, na to gruszka, do piekarnika az ser sie rozpuszci a grusia zmieknie, gruszki musza byc cienkie plasterki lub starte wiorki na jarzynowce i posypujemy natka - pycha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...