Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tolu jakie piękne zdjęcia, aż mi się wiosny i lata zachciało!

U nas troszkę popadało, więc teraz pierwsze ciepłe dni i już zacznie zielenieć. Choć, nie ma jeszcze naszych bocianów a te przylatują dopiero jak już ryzyko na mróz się skończyło, więc jeszcze wszystko jest możliwe.

Dzięki Pesteczko!!!!

Podobają Ci się?

Są fajne, ale trzeba kupować spore, bo bardzo wolniutko rosną. Ja mam jednego od 7 lat i mam wrażenie że ciągle ma tyle ile wtedy, gdy przesadzałam go z donicy, czyli około 130 cm. Nie trzeba ich strzyc, to ich naturalny pokrój.

Tola jako że ty doświadczona ogrodniczka może mi doradzisz. Chcę zrobić jedną rabatę od strony granicy z sąsiadami i zarazem widoku z drogi. Chciałabym jakieś tło z iglaków, potem niższą partię mniejszych roślin. Co polecasz na takie tło ???? Nie chcę już tujek samych w rzędzie bo to nudne trochę. Chciałabym cos pomieszać, ale żeby w miarę szybkoronące to było.

Milena, dobrym rozwiązaniem według mnie będzie połączenie kulistych drzew liściastych,

z zimozielonymi iglakami. Wiśnia ozdobna szczepiona na pniu, moim zdaniem jest idealna do niewielkich ogrodów.

Ma bardzo ładny pień, który wart jest wyeksponowania. Korona samoistnie kulista, nie trzeba formować.

Liście zupełnie nie kłopotliwe jesienią, bo są drobniutkie, przez zimę przegniją na rabacie, nie trzeba zbierać i wywozić.

Wiosną kwitnie na biało, latem soczyście zielona, jesienią pięknie się przebarwia.

Zimą gęste drobne gałązki korony przepięknie wyglądają w szronie i śniegu.

Ponieważ kupuje się ją szczepioną na pniu od razu ma pewną wysokość, przeważnie tuż nad górą ogrodzenia.

Zaproponuję Ci dwa warianty z wiśnią w roli głównej.

Pierwszy taki jak u mnie przed domem

http://www.iv.pl/images/63222606293494286862.jpg

czyli, sadzimy wiśnie w dużej odległości jedna od drugiej, między nimi trzy tuje Szmaragd.

I tak na przemian wzdłuż całego ogrodzenia.

Po latach tujki będą wyższe od koron wiśni, co da ciekawy efekt. Jeśli ktoś lubi całkiem równo,

można je przyciąć i wyrównać z koroną.

Drugi wariant, to trzy wiśnie sadzone jedna przy drugiej, następnie świerk serbski, lub jodła koreańska

i znowu trzy kule wiśni, i smukły świerk.

W tym rozwiązaniu zostaną nam puste przestrzenie między pniami trzech posadzonych obok wiśni.

Dobrze je wypełnić czymś, co nie urośnie wyżej niż pień w miejscu szczepienia korony.

Ładnie będą wyglądać ciemnozielone cisy, które przytniesz na odpowiedniej wysokości,

one zrobią zielone, szczelne tło.

Mogą to być stożkowate świerki Conica o które pytała Braza.

Wtedy pobawisz się łączeniem form, kuliste wiśnie, stożkowate świerki.

Mogą to być krzewy liściaste, berberysy, tawuły, krzewuszki, żylistki, hortensje.

Można zrobić stałą bazę, czyli tę powtarzalność wysokich nasadzeń, a przestrzenie między nimi różne.

Czyli: trzy wiśnie, świerk serbski....i między tymi trzema pniami w jednym takim sektorze cisy, w drugim berberysy, w trzecim coś innego.

Wysoka baza uporządkuje, a niskie piętro różnorodne, ale w danym sektorze jeden rodzaj rośliny. Jak cisy, to cisy bez mieszania. Drugi sektor coś innego ale też w jednym gatunku. Piętro najniższe...to już jak w duszy gra.

Belgijska pralinka... nasza rodzina mocno zaprzyjaźniona z jeziorem Garda od 15 lat.

Wiele tu w wątku pisałam na ten temat, jest dużo zdjęć, opowieści z wyjazdów.

Tęsknię za tym miejscem i wracam w miarę możliwości. Dużo tam mojego serducha :)

Pestka56, masz pewnie mnóstwo pięknych fotografii zrobionych przez Tatę.

Fotograf to człowiek który jest obdarzony wrażliwością,

to ktoś, kto umie patrzeć, widzieć więcej. Opowiedz jeśli chcesz więcej...o Tacie i Jego pasji,

przeczytam z ogromną przyjemnością :)

Dorbie, Żelka, u nas nadal wieje bardzo mocno,

pada deszcz, a nocą temperatura spada i pada śnieg.

I wczoraj i dziś rano biało w ogrodzie, pod śniegiem kwitnące cebulowe.

Potem temperatura się dźwiga, zaczyna padać deszcz i śnieg się topi.

Wilgoć bardzo potrzebna, ale po co ten wiatr i ten chłód...+4 to nie jest przyjemne.

Spacer, rower...to nie jest sposób na spędzanie wolnego czasu.

Rozpalony kominek to nadal najprzyjemniejsze miejsce w domu.

Przeglądając różne fora, zupełnie przez przypadek natrafiłam na to.

Zaledwie przez kilka dni, zapoznałam się z jego treścią, czytając niesamowite posty napisane przez niezwykłych ludzi. Nie mogłam powstrzymać się, aby nie napisać kilka słów.

Jesteście fantastyczni, zarażacie optymizmem.

Tolu... Twój dom i ogród - bajeczne miejsce.

Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z budową domu.

Mam nadzieję, że za kilka lat będę mogła pochwalić się uzyskanym efektem ciężkiej pracy :)

Monika, to forum wciąga, już jesteś nasza :yes:

Życzę, aby przygoda z budową domu dała wiele satysfakcji,

niech przebiega bezproblemowo, z ekipami z którymi żal będzie się rozstawać.

Niech łaskawość fortuny pozwoli spełnić wnętrzarskie i ogrodowe marzenia.

Odzywaj się i pisz o postępach w budowie...albo zakładaj Dziennik Budowy tu na forum,

będziemy wspierać w budowlanych dylematach :)

Moose, DPS :hug:

Moniko, skoro napisałaś w liczbie mnogiej to i ja się poczułam bardzo dobrze :yes: Witaj w klubie!!!

Pesteczko, podobają mi się, jednego chyba nawet nabyłam, ale w sumie bździnka. To co u Toli widzę na zdjęciu to moje marzenie .... Tolunia, nie masz gdzieś blisko ogrodnika, który miałby duże okazy .....

A Tyrion gnida wyrwał mi cisa:mad:

Milena7770, tuje Szmaragd sadzi się mniej więcej co 50-60cm.

Wiśnie po 10 latach mogą mieć koronę średnicy dwóch metrów, więc trzeba odległości zachować.

Dobrze rosną w słońcu, wtedy korona jest pięknie ulistniona.

Monika, jeśli pytasz o ten krzew który widać wybarwiony na bordowo,

to zwykły berberys, pospolita odmiana.

Braza, ja swoje kupowałam takie spore już, pół metra miały w LM.

I nie były drogie. Ale każdy sklep LM ma swoich dostawców, więc różnie bywa.

Jeśli u nas spotkam większe w dobrej cenie, natychmiast dam Ci znać, obiecuję.

Dziękuję Tola. Ja jestem jeszcze " zielona" w pewnych sprawach. Pomimo tego, że wszystko jest w internecie i mam katalog z roślinami popełniłam tyle błędów. Już było trochę przesadzania, teraz znów będzie. No nic człowiek się uczy całe życie.

Podobają mi się też kolorowe klony, brzozy i jeszcze jakieś tam liściaste. Czy takie też sadziś w rządku z iglakami czy może wyeksponować je trochę ????

Toluś zamęczam Cię i wątek ogrodniczy Ci robię z muratora :p Ale kogo mam pytać jak nie mistrzyni, na ogrodowisku wątek przepadł :mad:

Milena7770, dokładnie tak, uczymy się całe życie.

Ja też ciągle się uczę i też popełniam błędy.

Te moje propozycje to tylko przykład.

Jeśli lubisz ogród bardziej spontaniczny, mniej uporządkowany, mniej geometryczny,

to możesz to zrobić zupełnie inaczej. Możesz mieć różnorodność nasadzeń.

Jeśli fajnie to skomponujesz, też będzie pięknie, ciekawie.

Dałam takie przykłady, bo pytałaś o ścianę zieleni wzdłuż ogrodzenia.

A jeśli chcesz mieć w ogrodzie konkretne gatunki, chcesz je wyeksponować i na nich się skupić,

to już kolejne zadanie. Wiem...nie jest to wszystko łatwe...:hug: