Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jamles, nie pamiętam nazwy :oops:

na zachętę zerknięcia na poprzednią stronę, wkleję coś jeszcze

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/owad.jpg

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/kula.jpg

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/kolor.jpg

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/oczkow.jpg

te brzegi trawnika przyprawią mnie kiedyś o dyskopatię :roll:

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/nowe1.jpg

niezapominajki, to są kwiaty z bajki

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/nowy2.jpg

rozrastają się coraz mocniej trawy nad oczkiem wodnym

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/nowy3.jpg

Bodziu...bo to iluzja, Copperfield trochę pomógł :wink:

No chyba, bo to niemożliwe!

A ten dywan trawnikowy to chyba jakiś potrójny.

Tolusia, tak pięknie, że brak słów. Ja nie wiem jak Ty to robisz, że tak wszystko pięknie Ci rośnie "mimo niesprzyjających warunków" :wink: :D

U mnie nawet w super sprzyjających warunkach tak w połowie nie bedzie. :( :oops:

Renatuś, zadzwonię jutro i wszystko Ci opowiem :D

Bodziu...bo to iluzja, Copperfield trochę pomógł :wink:

No chyba, bo to niemożliwe!

A ten dywan trawnikowy to chyba jakiś potrójny.

Tolusia, tak pięknie, że brak słów. Ja nie wiem jak Ty to robisz, że tak wszystko pięknie Ci rośnie "mimo niesprzyjających warunków" :wink: :D

U mnie nawet w super sprzyjających warunkach tak w połowie nie bedzie. :( :oops:

Renatuś, zadzwonię jutro i wszystko Ci opowiem :D

lepiej zadzwoń dzisiaj 8)

Tolu Twoj najcudowniejszy pod sloncem domek i Ogrod ogladalam juz tyle razy ze nie zliczy. Wiem ze sie powtarzem ale jestem naprawde zachwycona Twoimi pomyslami, moze troche Swego geniuszu bys mi pozyczyla, albo wyslij poleconym ! Prosze!!! :D Najbardziej interesuje mnie wnetrze domku bo wlasnie wykanczam swoj ( za 3 miesiace chce sie wprowadzac) I jesli nie mialabys nic przeciwko, to bardzo chetnie skopiowalabym sobie niektore pomysly-np. plaze w lazience-jestem nia zachwycona, zauroczona, w niej zakochana...itp. Moge????????????????? :lol: Za ogrod nie dam rady wziasc sie w tym roku, bo mamy bardzo duza dzialke, ktora potrzebuje duzo pracy i pomyslow a ja nie posiadam w tym kierunku zadnych zdolnosci, jakos urzadzanie domu jest latwiejsze, bardziej przewidywalne (zaden mebelek ci nie uschnie, a robaczki sanitariatow nie wcinaja :D ). Ale obiecuje ze w przyszlym roku bede najwierniejsze czytelniczka Twojego "watku ogrodowego" i bede (jesli pozwolisz) zarzucala cie lawina pytan. Ale ona razie mozesz odetchnac, bo tylko podziwiam i nadziwic sie nie moge, ze reka ludzka moze cos takiego wyczarowac. Jedno pytanko-czy zawodowo masz cos wspolnego z projektowaniem wnetrz badz ogrodow? Bo jak nie to zdecydowanie powinnas zaczac , taki talent naprawde wstyd zmarnowac. A jak bys byla kiedys w okolicach Kepna (na granicy wielkopolskiego i dolnoslaskiego), to zapraszam goraco do siebie. Moze cos doradzisz? :wink:

Zycze powodzenia w walce z robaczkiem i GORACO CIE POZDRAWIAM (cala moja rodzinka tzn. maz i 2 potomki rowniez)!

Ja wdeptuje do Ciebie od czasu do czasu, ale nie chcialam poganiac bo wiem jak to dziala na nerwy :wink:

Jak masz dobrego fachowca i nie za bardzo Ci sie spieszy, to czekaj. Ja widze u siebie roznice miedzy dwoma glazurnikami. Jeden zrobil wszystkie prace a pozniej wymyslilam sobie ze przydaloby sie zaplytkowac jeszcze kawalek, bo optycznie mi sie nie podobalo.. a ze facet nie mial juz terminow to wzielam innego. No i nie przylozyl sie tak jak poprzednik ze szlifowaniem :roll: ten kawalek mnie meczy i chyba bede robic na nowo :lol:

Tolusia masz jak w RAJU :D Ja to sobie wogole nie moge wyobrazic jak ten ogrod wygladalby w bardziej sprzyjajacych warunkach dla rolsin :-)) Mam nadzieje ze jeszcze dluuuugo bedziesz na forum i ciagle bedziesz nas zaskakiwac swoim ogrodem ,domem i nowymi pomyslami.

Ja juz pol kompa zapchalam Twoimi fotkami coby miec choc troszke raju u siebie :lol:

Sąsiedzie

wiedziałam, że tę pustkę nad oknem w lukarnie trzeba czymś zapełnić, ale pomysłu mi brakło.

Dzięki :lol:, projekt jest, twórca proszony o własnoręczne wykonanie grafiti.

Od poniedziałku ma być ładna pogoda...czekam :wink: :D

Marzanno, ta przerwa między trawnikiem jest hm, jak to nazwać...taka naturalna. Kończę trawnik, dociskam ziemię mocno do tej trawy, a dalej jest takie wyżłobienie, rynienka między trawnikiem, a rabatą. Czyli poziom trawnika wyżej, niż tego miejsca między trawnikiem a rabatą.

Pielęgnacja tego fragmentu jest pracochłonna, bo po każdym koszeniu, trzeba ten brzeg ręcznie obciąć sekatorem. Najlepiej brzeg ten wyłożyć np. kostką granitową i móc swobodnie wjechać kosiarką. Ja na razie tego brzegu nie układam, bo on się będzie zmieniał, w miarę, jak świerki, czarne sosny będą rosnąć, powierznia rabaty zostanie poszerzona, linia falista ulegnie zmianie.

Mohag, dlatego ja chcę zrobić raz, a dobrze.

Mój zaufany glazurnik już się cieszy na tę łazienkę, on lubi takie wyzwania, niepopularne rozwiązania. Ma zdolności artystyczne. Czekam więc cierpliwie.

Mufka, my wiemy, że to rododendron, tylko ja nie pamiętam nazwy odmiany. A jest ich wiele i nie są łatwe do zapamiętania. Pozdrawiam.

Martynka1, dzięki za dobre słowa :D Moja glediczja powoli rozwija swoje cytrynowe liście, pstryknę zdjęcie. Przybyła mi nowa róża szczepiona, zastąpiła wymarzniętą po zimie tą, którą widać pod oknem na zdjęciu wklejonym przez Sąsiada. Tym razem kupiłam herbacianą, już zaczyna kwitnąć i pięknie, prawdziwie pachnie, będą zdjęcia.

79 Mirka, bardzo dziękuję za ten wpis.

Ja z wykształcenia jestem pedagogiem, ale w wyuczonym zawodzie nie pracuję. Ogród jest wyłącznie moją pasją, miejscem relaksu, wypoczynku i pewnego twórczego szaleństwa :wink:

Jeśli coś Ci się w tych moich zamieszczonych zdjęciach podoba, korzystaj z tego, w końcu po to je wklejam. Obiecuję na wszystkie pytania odpowiedzieć.

Dziękuje za zaproszenie do Kępna, sezon urlopowy tuż tuż, a mnie nosi po świecie, więc może się spotkamy :D .

Pozdrawiam serdecznie całą Twoją Rodzinę i życzę spokojnej wykończeniówki, niech żaden fachowiec humoru Wam nie psuje :D

Kakusek, zdjęć będzie sporo, bo mam w ogrodzie oprócz statecznych iglaków bardzo dużo krzewów kwitnących, i bylin.

A to zmienia wygląd ogrodu dosłownie co kilka dni. Jedno zakwita, drugie przekwita, lubię te zmiany, lubię je obserwować.

I cieszę się, że innym to również może sprawić przyjemność, dać trochę radości.

Wtedy wklejanie tych zdjęć ma sens. I zaglądanie na Forum Muratora również.

Zaczyna kwitnąć trzykrotka wirginijska, której nazwy w ubiegłym roku szukałam z Jamlesem, będzie zdjęcie, bo to przepiękna, delikatna roślinka.

Pozdrawiam :D

Zeljka, może ja podam numer telefonu do mego glazurnika

i powiesz mu co o tym wszystkim myślisz? :wink: 8)

i przekonasz go, że robota jego życia to właśnie moja łazienka :wink:

bo ja go jakoś słabo przekonuję :(