Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję.

Poszukam jeszcze w archiwum zdjęć frontu domu, ścieżki od furtki do schodów.

I co bardzo ważne, jesienią gmina zrobiła nam wszystkie ulice na osiedlu.

Jest kostka, chodniki, czyściutko.

Wkleję zdjęcia tej okropnej gliny, jaka była na rozjeździe przed domem. Koszmar, przejście tylko w kaloszach i to takich do kolan.

Sonika, prace w ogrodzie zaczęliśmy w kwietniu.

Koparka wybrała nam z podwórka 10 wywrotek twardej jak skała gliny. W to miejsce nawieźliśmy lepszą ziemię.

Trzeba to wszystko było porozwozić taczkami, przekopać.

Wybieraliśmy ręcznie całe to badziewie które w niej było.

Potem czarnoziem, który pod trawnik przesiewaliśmy na takim dużym sicie.

Znowu taczki i rozwożenie, zagrabianie całego terenu, walcowanie i w końcu sianie trawy.

Gdybym miała przechodzić przez to jeszcze raz, to dziękuję bardzo. Wieczorami sił nie miałam, by wejść pod prysznic.

Ale satysfakcja jest. I cieszą efekty. Najgorsze prace, najbardziej niewdzięczne za nami. W tym sezonie, to wszystko już będzie czystą przyjemnością.

Pod wykuszem jadalni od strony południowej chcę zrobić ogródek różany.

Róże szczepione na pniu, zaglądające w okna i rabatowe, herbaciane, moje ulubione, pachnące.

Czeka na zrobienie kaskada przy oczku. Skończenie pergoli, na trejażu obok róża pnąca.

Od pergoli do oczka będzie taka kamienisto-żwirowa ścieżka. Będą też tajemnicze zakątki.

Czeka na zrobienie całość zieleni wokół bryły domu i front, czyli zieleń wokół wejścia.

A beczka... 8) ...z rynny przy wykuszu będzie zwisał łańcuch, po którym woda będzie spływać do naczynia uplecionego z wikliny i gałęzi brzozy, już je mam.

Jest wyłożone folią w środku.

Wokół posadzę pnącze kwitnące, klematis, który oplecie to naczynie i pójdzie sobie w górę po tym łańcuchu.

Przez to złagodzi jego surowy wygląd. Tak to widzę.

Będą zdjęcia, obiecuję, żeby tylko szybciej już ta wiosna.

Tolu,

ale masz ślicznie :D .

Patrząc na Twój ogród popadam w kompleksy

Sonika ja już dawno utonęłam w kompleksach patrząc na wnętrza Twego domu. Wzór niedościgły. Pięknie swój dom wykańczasz. I tu wielkie brawa.

Zeta U mnie są właśnie takie odległości. 5 metrów od ulicy dom, garaż cofnięty o metr względem domu.

Nie jest to spełnienie moich marzeń.

Podobają mi się domy, cofnięte w głąb działki, do których wiedzie ścieżka wśród zieleni, a dom tonie w drzewach, ech.....pomarzyć tylko. Jest jak jest.

Tolu - po prostu rewelka :D Wszystko w najdrobniejszych szczegółach pasuje do siebie :D (nawet płotek z palet jakoś się z otoczniem zbytnio nie gryzie) Już sobie wyobrażam jak cudnie będzie w Twoim ogrodzie jak zrobisz wszystko to o czym napisałaś :D Jestem pod ogromnym wrażeniem :D

A propos kostki - mam w planach położenie takiej samej jak u Ciebie i to w takich samych kolorkach :D Bardzo podoba mi się ten piaskowy kolorek :D

Dzięki. Dowartościowujecie mnie tu bardzo.

Bodziu, Maluszku, z tym płotem to trzeba by się zastanowić, może opatentować? :wink: 8)

Aga J.G. jak pamiętam, u Ciebie też glina.

Koparka usunęła warstwę gliny wzdłuż ogrodzenia, tam, gdzie najwięcej roślin. Ale można też przy sadzeniu dawać dobrą ziemię bezpośrednio pod rośliny.

Tam gdzie jest trawnik, na glinę oczyszczoną z kamieni, korzeni i chwastów nawieźliśmy trochę czarnoziemu i trawa rośnie dobrze.

Ziemia długo zachowuje wilgoć na podłożu gliniastym, więc się nie martw. Będziesz miała pięknie, zobaczysz.

Kubolotek... :oops:

U mnie są właśnie takie odległości. 5 metrów od ulicy dom, garaż cofnięty o metr względem domu.

Nie jest to spełnienie moich marzeń.

Podobają mi się domy, cofnięte w głąb działki, do których wiedzie ścieżka wśród zieleni, a dom tonie w drzewach, ech.....pomarzyć tylko. Jest jak jest.

Tola - taka alejka prowadząca do domu :D pieknie by mogło być....ale moj kolega ma z 50 m i teraz jak spadł śniegł to ma "ciepło"

Tola u nas raczej koparka nie wjedzie więc zostanie nam ręczna praca :-?

Bardziej przeraża mnie sama praca :o :roll: Jakoś nie widzę się w roli ogrodniczki :-?

Mój ogródek nigdy nie dorówna Twojemu z jeszcze innych względów nie mogę mieć za dużo roślin pylących :cry: I z tego co obserwuje koszenie trawnika zostanie na mojej głowie i to jeszcze jak będę sama w domu :-?

Tola jak się cieszę, że wreszcie Twój wątek ożył!

Dla wszystkich niedowiarków oświadczam, że prezentowany tu ogród Toli to nie fotomontaż :wink: Widziałam na własne oczy i własnymi łapkami dotykałam-prawdziwy. Tylko drogi jeszcze wtedy nie było.

Teraz wygląda super elegancko Wasze osiedle Tolu. Jeszcze wspomniane jarzębinki i nic dodać, nic ująć.

Tola, Twój ogród, dom, podjazd, ścieżki, trawnik .... są inspiracją dla nas. Bardzo dobrze, że prezentujesz zdjęcia "przed" i "po" dlatego, że czasem gdy patrzymy na swoje działki wydaje nam się, że u nas to się nie da tak zrobić jak u Toli, czy w katalogu.