Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@nia, Monika35, Joskul, Asia R., bardzo dziękuję za Wasze opinie i pozdrawiam serdecznie.

Rozmawiałam raz jeszcze z projektantem wnętrz i on podtrzymuje swoją wersję połączenia na tej ścianie drewna z kamieniem.

Czyli drewno wokół wkładu kominkowego. Powyżej, tak jak się zaczyna czapa kominka aż do sufitu łupek.

I chyba tak zrobię, zaufam mu. Wczoraj w Warszawie w jednym ze sklepów widziałam podobną ścianę z naturalnego łupka i choć ten kamień był mniej ładny od mego, podobała mi się.

Ściana na wprost wejścia, cała w kamieniu, na jej tle drewniana lada sprzedawcy, sporo ciemnego drewna na pozostałych ścianach, na suficie lampa z plecionej wikliny...fajny klimat, i mimo surowości kamienia, przytulnie, ciepło. I to jest to, co chciałbym osiągnąć. I dużo płonących świec, które uwielbiam w długie jesienne wieczory :D

A tu zdjęcie mego "Zielonego bałwana", dostałam go na urodziny od przyjaciół.

Najładniej wyglądałby sam, na lekkim wzniesieniu, otoczony dwoma dużymi kamieniami, biały żwir wokół.

Czyli klimat japońskiego ogrodu.

Ale tu, przy kaskadzie chyba też nieźle się prezentuje.

Zimą, kiedy obumrą liście traw, irysów, będzie jedynym mocnym akcentem w tym miejscu.

W ogrodzie jest dużo form kulistych. Widać to na zdjęciach.

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/jesieni5.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/jesieni4.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/jesieni3.jpg

Jesienią ogród mimo braku kwitnących roślin, nie musi być smutny.

Przebarwiające się liście krzewów liściastych wprowadzają wiele koloru do ogrodu, dlatego tak je lubię.

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/jesieni2.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/jesieni1.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/berberys.jpg

zyli drewno wokół wkładu kominkowego. Powyżej, tak jak się zaczyna czapa kominka aż do sufitu łupek.

I chyba tak zrobię, zaufam mu. Wczoraj w Warszawie w jednym ze sklepów widziałam podobną ścianę z naturalnego łupka i choć ten kamień był mniej ładny od mego, podobała mi się.

Ściana na wprost wejścia, cała w kamieniu, na jej tle drewniana lada sprzedawcy, sporo ciemnego drewna na pozostałych ścianach, na suficie lampa z plecionej wikliny...fajny klimat, i mimo surowości kamienia, przytulnie, ciepło. I to jest to, co chciałbym osiągnąć. I dużo płonących świec, które uwielbiam w długie jesienne wieczory

Tola a w którym to było skepie?

ja napiszę tylko tyle, że u mnie miała być trawka i jakieś drzewka, żeby sąsiada zasłonić...

:lol: :lol: :lol: :lol:

A Ty na odległość mobilizujesz do działania i też choć troszkę chcę mieć tak pięknie jak u Ciebie.

Jak się nie obrazisz, to od wiosny przyjdę do Ciebie po nauki :oops: :oops: :oops:

Bo jestem w tym temacie zielona, na razie kocham się tylko w roślinkach domowych, jednak na nie już brak miejsca..

jeszcze trochę poogladam, a tak sie zmobilizuję, że jak tylko urodzę, brzuch mi spadnie, słonko na wiosne przygrzeję to popędzę harować jak wół od świtu do nocy w swoim ogródku 8) no pieknie Tolu, cudnie, zresztą to juz wiesz, wszyscy Cie uświadamiaja wokoło ;) bałwanek sliczny, myslisz że trudno jest utrzymac taki pokrój iglaka? wiesz, własnoręcznie go tnąc potem... bo tez sie zastanawiam nad jakims akcentem do mojego ogródka, ale takim mało wymagającym 8) ?

Sloneczko, ja Ci zazdroszczę tego, czego ja nigdy mieć nie będę, choćbym nie wiem jak się starała....to:

uliczki starego Krakowa

na samą myśl, aż coś w dołku ściska, pozdrów Kraków od toli :wink:

Froschka, wiem, wiem...Ty też wiesz, co ja chcę powiedzieć :D

Joola, ja się bardzo chętnie zamienię z Tobą na ogrody i na odległość od morza :D

DarioAS, to jesteśmy umówione na lekcje przyrody :wink:

Ew-ka, zakątek serdecznie zaprasza, jak zawsze.

Heniuś uciekł był swego czasu na Mazury, to teraz Ty możesz zwiać na podlasie :lol:

Zeljka, dzięki, że zajrzałaś, powiedz jak z przeprowadzką? mieszkacie?

Jamles...ostry jesteś :wink:

bałwanek sliczny, myslisz że trudno jest utrzymac taki pokrój iglaka? wiesz, własnoręcznie go tnąc potem... bo tez sie zastanawiam nad jakims akcentem do mojego ogródka, ale takim mało wymagającym 8) ?

Agiis, takie strzyżone cyprysy, lub jałowce są bardzo łatwe w pielęgnacji.

Kupujesz już uformowany i potem widzisz, gdzie przyciąć, gdzie coś sterczy, coś wyrosło i nie pasuje.

I tak jak pisałam, najlepiej taki formowany iglak posadzić pojedynczo.

Pięknie ozdobi nawet spory fragment ogrodu, jak rzeźba.

Aż żal, że nie znalazłam takiego miejsca dla mego bałwana :roll:

zyli drewno wokół wkładu kominkowego. Powyżej, tak jak się zaczyna czapa kominka aż do sufitu łupek.

Ściana na wprost wejścia, cała w kamieniu, na jej tle drewniana lada sprzedawcy, sporo ciemnego drewna na pozostałych ścianach, na suficie lampa z plecionej wikliny...fajny klimat, i mimo surowości kamienia, przytulnie, ciepło. I to jest to, co chciałbym osiągnąć. I dużo płonących świec, które uwielbiam w długie jesienne wieczory

Tola a w którym to było skepie?

Tosinek, to był sklep chyba z modą męską (tak się na ten łupek zapatrzyłam, że nie wiem, co w sklepie sprzedawali :roll: )

w centrum handlowym Arkadia w Warszawie, na parterze, za Leroy Merlin

Jola_ anna, ja lubię pracę w ogrodzie, kocham przyrodę.

A z tymi talentami to duża przesada, ale bardzo dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam serdecznie.

Cieszę się, że zarażasz rodzinę...każdy nowy ogród, to piękniej na świecie.

Już trzymam kciuki za Twój kawałek "raju" :D

Sloneczko, ja Ci zazdroszczę tego, czego ja nigdy mieć nie będę, choćbym nie wiem jak się starała....to:

uliczki starego Krakowa

na samą myśl, aż coś w dołku ściska, pozdrów Kraków od toli :wink:

Tolu nie tak :D

Mnie się marzy poddasze koło rynku...szukam 8)

W poszukiwaniach znalazłem mieszkanie szwagrowi :-?

A kiedyś znajdę, znajdę....