cocodrillo1 06.04.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Drodzy Forumowicze, na dniach będę zamawiał kocioł z podajnikiem na ekogroszek i cały niezbędny osprzęt. Mój jedyny problem, który wzbudza niepokój to instalacja naczynia wzbiorczego. Teraz jest zainstalowane "po staremu" na końcu instalacji (strych). Instalacja jest otwarta. Wiem, że powinno być połączone z kotłem rurą o odpowiednim przekroju bez żadnych przeszkód po drodze. Oczywiście taka przeróbka to prucie ścian itd. Czy można jakoś sensownie zabezpieczyć taki układ przed ew. nadmiernym wzrostem ciśnienia w kotle. Kocioł ma zabezpieczenia termiczne (do wygaszania), oczywiście będzie zawór bezpieczeństwa. Sytuacja krytyczna to awaria pompy i siłownika do zaworu 4D - zamknięta droga na zasilaniu. Czy jeżeli mam w układzie dużo wody (stara instalacja i większość żeliwnych grzejników które NIGDY nie będą zakręcane) to ew. nadwyżka ciepła może zostać odebrana stroną powrotną (tu nie na żadnych przeszkód po drodze)? A może zrezygnować z siłownika do zaworu i trzymać go cały czas otwarty?. Wiem, że moje pomysły to półśrodki, ale na razie wolałbym nie kuć ścian. pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.04.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ciężko zagotować wodę w kotle automatycznym, chyba że będziesz korzystać z rusztu ręcznego i opalał drzewem. A jeśli już to zadziałają zabezpieczenia i uruchomią się wszystkie pompki.A tak na prawdę wystarczy jak się na chwilę włączy CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 jesli między zbiornikiem a kotłem nie będzie przeszkód to nie ma się czym martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts