Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie w instalacji CO

cocodrillo1

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

na dniach będę zamawiał kocioł z podajnikiem na ekogroszek i cały niezbędny osprzęt. Mój jedyny problem, który wzbudza niepokój to instalacja naczynia wzbiorczego. Teraz jest zainstalowane "po staremu" na końcu instalacji (strych). Instalacja jest otwarta. Wiem, że powinno być połączone z kotłem rurą o odpowiednim przekroju bez żadnych przeszkód po drodze. Oczywiście taka przeróbka to prucie ścian itd. Czy można jakoś sensownie zabezpieczyć taki układ przed ew. nadmiernym wzrostem ciśnienia w kotle. Kocioł ma zabezpieczenia termiczne (do wygaszania), oczywiście będzie zawór bezpieczeństwa. Sytuacja krytyczna to awaria pompy i siłownika do zaworu 4D - zamknięta droga na zasilaniu.

Czy jeżeli mam w układzie dużo wody (stara instalacja i większość żeliwnych grzejników które NIGDY nie będą zakręcane) to ew. nadwyżka ciepła może zostać odebrana stroną powrotną (tu nie na żadnych przeszkód po drodze)? A może zrezygnować z siłownika do zaworu i trzymać go cały czas otwarty?.

Wiem, że moje pomysły to półśrodki, ale na razie wolałbym nie kuć ścian.

pozdrawiam i dziękuję