Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piony kanalizacyjne - gdzie? (rysunek)

songoku_xxx

Recommended Posts

Cześć,

Rozmawiałem z 2 hydraulikami i mają odmienne koncepcje usytuowania pionów kanalizacyjnych. Jako, że jestem totalnie zielony w temacie to chciałbym Was prosić o opinię.

Hydraulik 1 - piony mają być w newralgicznych miejscach przy kibelkach (są 3 łazienki) najdalej 1,5 od kibelków. Wychodzi 3 sztuki.

Hydraulik 2 - ten ma swoją koncepcję, wg które trzeba dać piony w najdalszych miejscach instalacji. Załączam rysunek jak to wg. niego miałoby wyglądać - piony zaznaczyłem czerwonymi kropkami - układ kanalizacji na pomarańczowo.

Proszę serdecznie o pomoc :)

piony kanalizacyjne.jpg

Też małe, ale cośtam daje się dojrzeć. To jest parterówka, nie ma poddasza i o pionach mówimy tylko w sensie wentylacji, tak?

To moim zdaniem zbędny jest pion w pralni, mocno zastanawiam się też nad tym w kuchni. Powinna wystarczyć rura "setka" w gruncie, raczej marne szanse, żeby spływ wody z kuchni był w stanie ją wypełnić.

Szczerze mówiąc zresztą, zupełnie inaczej bym tą kanalizację zbudował. Na wysokości pralni skręciłbym całą rurą w prawo i pojechał po skosie przez obie łazienki, łapiąc przybory krótkimi odnogami, wtedy jeden pion wentylacyjny w dużej łazience powinien wystarczyć i może drugi, na końcu rury (może być w kuchni).

tak parter bez poddasza :)

Rury kanalizy są w pakiecie z płytą fundamentową i ten projekt kanalizy jest od wykonawcy płyty. Czy tak czy tak to te same pieniądze zapłacę.

Zauważ, że są tak naprawdę 2 duże lazienki (ta obok pralni i prywatna za garderobą). Czyli są 3 kibelki (małe WC, łazienka prywatna i łazienka gościnna)

Hydraulik nr 2 powiedział, że jak się nie da pionu w kuchni to będzie tam waliło kupą ;)

Do tej pory myślałem, że piony są po to aby ferment wywiewać, ale po ostatnim spotkaniu zostałem uświadomiony, że też pozwalają na odpływ wody, żeby sie podciśnienie nie robiło.

Cholerka chciałb ym tych pionów uniknąć bo mam ściany konstrukcyjne 18cm a działówki 12cm i ciężko to będzie pochować chyba...