Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

1. jesteś pewien, że osoby czekające pod drzwiami powinny zerkać do kibelka przez okno obok drzwi wejściowych? (Niby można szybę matową, ale ine one zawsze brzydko wyglądają i wykonawca okien będzie ich musiał szukać

2. Brak wejścia z garażu do domu. Wbrew pozorom to duża wygoda, żeby móc suchą nogą przenieść zakupy do domu, a nie przez mróz i otwarte drzwi wejściowe

3. Pustka nad pokojem powoduje zwiększenie się kubatury pomieszczenia a tym samym większy problem z utrzymaniem w salonie stałej temperatury znośnej do siedzenia.

4. Dach nie należy do prostych i łatwych w wykonaniu, a tym samym tanich

5. Spora kubatura, duże koszty grzania

DOm generalnie jest ładny, ale duży a tym samym drogi. Liczyć na niego trzeba ok. 350 tyś minimum, a jeśli chcesz mieć takie elewacje jak na projekcie, to będzie drożej (chyba)

Ale jak bym miał 500 tyś na wydanie na dom, to pewno bym się na niego pokusił

jeśli chcesz kupić projekt tylko na podstawie prospektu, to weź takie rysunki najpierw do budowlańca i niech na oko to wyceni

• 2 months później...
Co prawda nie buduję tego domu ale widziałam projekt. Bardzo mi sie podoba .... Mam tylko jedno zastrzeżenie. Chodzi o kuchnię z "barem". Nie wydaje mi sie to funkcjonalne. Może lepiej zrobić duże rozsuwane drzwi w tym miejscu? Kiedy chcesz masz widok na cały dom ale kiedy nie chcesz goście nie oglądają bałaganiku w kuchni....

Witam!

Przymierzamy się z małżowinką do Jesiona na przyszły rok.

Przymierzamy bo co z tego wyjdzie to sie okaże. :roll:

Prawda jest, że jeżeli ruszymy z budową to tylko Jesion. Żaden inny projekt się nie umywa! :D :D :D

Zmiany jakie planujemy to:

1.likwidacja okna w kibelku (nie w łazience!)

2.wejście z garażu bezpośrednio do domu przez pomieszczenie gospodarcze

3.rezygnacja z częsci okien dachowych (koszty!)

4.zamknięcie częściowe otwartych przestrzeni z hallu do jadalni-dziennego

5. dodanie okna w pokoju dziennym (patrząc na projekt od góry-na lewej ścianie)

Nie ukrywam, że domek nie jest maly i absolutnie nie jest tani - dach!!!!!!

Cały czas liczymy diengi i zastanawiamy sie czy damy radę.

Wstępnie planujemy nie wykańczać gory (drugi etap) a z kosztorysu wyrzucamy parę drobiazow jak chocby gresy na tarasach zewnetrznych czy wspomniane okna.

Zawsze to coś, prawda? :lol:

Mamy też pierwszą ofertę robocizny-calość do stanu surowego zamknietego 35000pln. Bez negocjacji więc pewnie cos by urwac dalo radę (ale to i tak juz 10kzł wiecej niz w kosztorysie)

Mimo wszystko obawiam sie że 300 000 zlociszy bez szaleństw będzie mało. Co Wy na to?

Bardzo się cieszę, że w dobie popularyzacji domków "stodółka" są ludzie szarpiący się na takie COŚ.

Ja mieszkam w Krakowie ale budowa w Olkuszu.

Jestem żywo zainteresowany wymianą doświadczeń i opini.

No i rzecz oczywista-gdzie się budujecie?

:D

Pozdrawiam!

Croolick

• 5 weeks później...

No tak, pewnych rzeczy obejść sie nie da :evil:

Nasza działka marówne 25m na szerokość. EWychodzi więc na na to , że z jednej strony będzie "na styk" a z drugiej całe 40 cm więcej. Niedużo ale w razie potrzeby samochód przejedzie.

P.S

A z sasiadami się nie można dogadać by budować bliżej granicy???

Pozdrawiam!

Croolick

Chmm, ja szacuję podobnie ale do tego dodaję dach za jakieś 40 k.

Reszta to 100 k plus instalacje 50k

kuchenka i łazienki na wcale nie wygórowanym poziomie - następne X k. W sumie liczę na min. 350 k.

Nie wliczam oczywiście otoczenia na zewnątrz oraz ogrodu - to wszystko w nastepnej kolejności.

:o

:o

Bacanek