mkm silesia 05.04.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 a ty taki expert i nie wiesz jaka jest różnica w hałasie między rotacyjną a scrolem co do temp. odparowania to co te twoje pompy montujesz w innym klimacie?p.s. rotacyjne też mają evi (nie wszystkie) o ile wiesz co ten skrót oznaczap.s.2 na 18kw to chyba trzeba trochę więcej hałasować wentylatorami niż na 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 05.04.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Normy dla PC PW to głównie EN14511. A jaki Ty masz budynek do tej pompy? Bo pompa sama z siebie może i będzie dla Ciebie dobra jak masz dobrze dobrana, bo można kupić najlepszą PC ale źle dobrana będzie źle chodzić. Przy monoblokach główny problem to jest to że trzeba zrobić całą instalację na glikolu, czyli kupa kasy w glikol, który nie jest wieczny i trzeba go serwisować co 3-5 lat. Stężenie 35% a trzeba takie zrobić bywa mocno agresywne dla wszystkich elementów gumowych więc po kilku latach może się okazać że zżarło Ci wszystkie gumy w instalacji. Wymienników płytowych stosować nie można, bo będzie tragedia z COP. Ja nie lobbuje za jedną marką, chcę pokazać na co zwracać uwagę przy doborze PC, ale np. takich kryteriów "co koledzy powiedzą jak będzie coś innego niż Panasonik na tabliczce to nie przeskoczę" A ile instalacji monobloków z glikolem zrobiłeś? Moim zdaniem nie trzeba glikolu a tym bardziej nie trzeba go co 3-5 lat wymieniać... jeżeli potrzebujesz adresów z monoblokami bez glikolu to napisz na PW... jak się nie umie zrobić instalacji na wodzie to bez glikolu się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EXPEP 05.04.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 A ile instalacji monobloków z glikolem zrobiłeś? Moim zdaniem nie trzeba glikolu a tym bardziej nie trzeba go co 3-5 lat wymieniać... jeżeli potrzebujesz adresów z monoblokami bez glikolu to napisz na PW... jak się nie umie zrobić instalacji na wodzie to bez glikolu się nie obejdzie. Witaj, instalacji na glikolu trochę robiłem, na wymienniku też ale to najgorsza opcja. Glikol traci swoje właściwości im wyższa jego temperatura tym szybciej, najgorzej jest w instalacjach solarnych bo tam jak będzie przegrzany to i po roku może być do wymiany. Sam bym się tego nie domyślił, ale na jednej instalacji miałem zagadkę bo mi zgęstniał pomimo wysokiego stężenia wytłumaczyli mi z Gli-termu że tak się dzieje gdy dostaje on się w wysoką temperaturę, ale to jest podobno ta jego bio degradowalność, on się po prostu rozkłada. Im cieplej tym szybciej. Opisz mi proszę jak robisz mono na wodzie, bez utraty sprawności i bezpiecznie w razie utraty zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 24.06.2015 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Witajcie,Postanowiłem odświeżyć temat, bo zbliżam się do decyzji - pompa ciepła (powietrze-woda, czy ogrzewanie elektrycznie?W całym domu, tak jak pisałem wcześniej, ogrzewanie podłogowe. (dom 124m2 - doszło pomieszczenie nad garażem). I teraz pytanie: warto wydać ok 30 tyś zł na pompe powietrze-woda z instalacją + jakiś tam roczny serwis, czy może podłogówke podłączyć do prądu i ogrzewać elektrycznie? (+ cwu). Bo zastanawiam się, czy za te 30 tyś co poszłyby na pompę, to sobie przez kilkadziesiąt lat nie pogrzeję prądem. Proszę o pomoc. dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.06.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Witajcie,Postanowiłem odświeżyć temat, bo zbliżam się do decyzji - pompa ciepła (powietrze-woda, czy ogrzewanie elektrycznie?W całym domu, tak jak pisałem wcześniej, ogrzewanie podłogowe. (dom 124m2 - doszło pomieszczenie nad garażem). I teraz pytanie: warto wydać ok 30 tyś zł na pompe powietrze-woda z instalacją + jakiś tam roczny serwis, czy może podłogówke podłączyć do prądu i ogrzewać elektrycznie? (+ cwu). Bo zastanawiam się, czy za te 30 tyś co poszłyby na pompę, to sobie przez kilkadziesiąt lat nie pogrzeję prądem.Proszę o pomoc. dziękujęNa to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć znając całkowite zużycie energii na c.o i na cwu. Z drugiej strony jesli zamierzasz grzać prądem to musisz mieć niskie obciążenie cieplne a to znaczy, że nie musisz kupować tak mocnej czyt.tak drogiej pompy i sądzę, że różnica między prądem w inwestycji wyniesie max.15tys.zł ale czy owa kwota jest warta zapłacenia jak pisałem zależy od Ciebie i Twojej kalkulacji.W moim przypadku gdybym grzal prądem przez rok zuzylbym na c.o i cwu ok. 9000-10000kWh a tak zuzylem ok.3000kWh czyli oszczedzilem ok.6000-7000kWh.Ale to mój dom i moje zużycie Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 24.06.2015 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Cześć Arturo, Bardzo dziękuję za informację. Widzę nawet, że parametry Twojego domu bardzo zbliżone, a nawet mieszkasz w moich okolicach więc średnie temp. roczny porównywalne Chętnie napisałbym parę pytań na priv. Mógłbyś tylko podać co to za PC u Ciebie? Panas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyszek85 24.06.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć znając całkowite zużycie energii na c.o i na cwu. Z drugiej strony jesli zamierzasz grzać prądem to musisz mieć niskie obciążenie cieplne a to znaczy, że nie musisz kupować tak mocnej czyt.tak drogiej pompy i sądzę, że różnica między prądem w inwestycji wyniesie max.15tys.zł ale czy owa kwota jest warta zapłacenia jak pisałem zależy od Ciebie i Twojej kalkulacji.W moim przypadku gdybym grzal prądem przez rok zuzylbym na c.o i cwu ok. 9000-10000kWh a tak zuzylem ok.3000kWh czyli oszczedzilem ok.6000-7000kWh.Ale to mój dom i moje zużycie czyli średni COP w roku miałeś na poziomie 3?też dom buduje bardzo podobny do waszych metrażowo tyle ,że z poddaszem użytkowym.W jakiej taryfie grzejesz? nie wiem czy nie lepszym jest opcja g11 u mnie to ok. 40gr i nie muszę się szarpać z tą taryfą nocna a w dodatku u mnie w regionie nie ma opcji ,ze taryfa nocna zahaczy o godziny dzienne 13-15;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.06.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 ..... g11 u mnie to ok. 40gr i nie muszę się szarpać z tą taryfą nocna .... Takiej ceny w Polsce nie ma nikt: http://www.cenapradu.strefa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyszek85 25.06.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 hmm,to musiałe coś nie tak policzyć..a da się gdzies znaleść podobną stronę z taryfą g12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 12.09.2016 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Witam po krótkim okresie czasu Z góry dziękuję za wszystkie poprzednie rady i proszę o jeszcze dodatkowe. Na przełomie października/listopada będę zakupywał pompę ciepła. Zdecydowałem się na Panasonica All in ONE, 9kw, grzewczo-chłodząca. Teraz nie wiem, czy kupować 1f czy 3 fazy. Wszyscy zalecają mi pompę 3 fazową, ale róznica w cenie to ponad 7tyś Oferty jakie dostałem są 3: 1) All in one, 1f, 9kw, grzewczo chlodząca, zasobnik 200l - 25 tyś brutto (z montażem) 2) All in one, 3f, 9kw, grzewczo chlodząca, zasobnik 200l - 32 tyś brutto (z montażem) 3) System split, Aquarea 9kw, grzewczo chlodzaca + osobny zbiornik 200l galmet za 24 tyś (nowa generacja pompy H) Czy te oferty są atrakcyjne? Czy warto decydowac sie na pompę typu SPLIT ale nowej generacji H? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 12.09.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Pompa z serii H to jedynie nowy (podobno bardziej zrozumiały) sterownik, parametry ma te same co F-ka.Jesli patrzysz na $, to weź splita seria F. Ew. split seria H, jesli nie będzie zabijać ceną w stosunku do F. Tez chciałem All-in-One, ale dopłacać kilka tys. zł za ładną 'lodówkę'...Co do 1f, czy 3f, to już kwestia liczonego OZC dla Twojego domu i tego jakich mocy potrzebujesz przy ujemnych *C.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 13.09.2016 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Dzięki za info Jednak patrząc wg. cen, które podałem powyżej, akurat splita 1f generacji H z osobnym zasobnikiem Galmetu 200l, mam praktycznie w tej samej cenie co All in one 1f 9kW, wiec chyba jednak zdecyduje sie na ALL in one - bo jednak montaz latwiejszy i chociazby podlaczenie sterownika HPM. Zastanawiam się tylko, czy warto doplacac az 7 tyś do pompy 3f all in one - musiałoby to przynieść wymierne korzyści, tzn zwrot w określonym czasie, ale nie 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 13.09.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Ale zwrot w stosunku do czego? Tak na to patrzeć się nie da. Spójrz w tabelę mocy przy danych temperaturach dla modelu 1f i 3f: I przyłóż ją do Twojego zapotrzebowania liczonego w OZC. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.09.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 I zapytaj najbliższego sąsiada jak tam napięcie na poszczególnych fazach.W miejscach, gdzie to napięcie jest rożne, lepiej nie pchać się w 3F.Ale nie wszędzie da się 1F zamontować.Porównaj maksymalny amperaż obu urządzeń i dowiedz się czy dostaniesz takie zabezpieczenia główne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.09.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Dzięki za info Jednak patrząc wg. cen, które podałem powyżej, akurat splita 1f generacji H z osobnym zasobnikiem Galmetu 200l, mam praktycznie w tej samej cenie co All in one 1f 9kW, wiec chyba jednak zdecyduje sie na ALL in one - bo jednak montaz latwiejszy i chociazby podlaczenie sterownika HPM. Zastanawiam się tylko, czy warto doplacac az 7 tyś do pompy 3f all in one - musiałoby to przynieść wymierne korzyści, tzn zwrot w określonym czasie, ale nie 30 lat tak ALL przyniesie ci "korzyści" zwłaszcza jak trzeba będzie coś wymienić, zawór 3 drogowy, zbiornik itd. tylko "tanie" "oryginały" "pasują" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 15.09.2016 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 tak ALL przyniesie ci "korzyści" zwłaszcza jak trzeba będzie coś wymienić, zawór 3 drogowy, zbiornik itd. tylko "tanie" "oryginały" "pasują" hej mógłbyś sprecyzować? Rozumiem, że dostęp do podzespołów nie jest łatwy, a zawór, zbiornik itd. jest zupełnie inny niż w seri F/H i trzeba kupić drogi oryginał? Właśnie martwi mnie to, że nigdzie rzeczowo nie jest napisane o różnicach i korzyściach płynących z zastosowania All in one. Poza wyglądem i teoretycznie łatwiejszą instalacją (którą chwali się Panasonic), jest jakaś większa korzyść z wyboru tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 16.09.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 I zapytaj najbliższego sąsiada jak tam napięcie na poszczególnych fazach. W miejscach, gdzie to napięcie jest rożne, lepiej nie pchać się w 3F. Ale nie wszędzie da się 1F zamontować. Porównaj maksymalny amperaż obu urządzeń i dowiedz się czy dostaniesz takie zabezpieczenia główne. Dokładnie. Najlepiej to pomierzyć samemu te napięcia ale wiele razy w ciągu doby/tygodnia a jeszcze lepiej założyć rejestrator parametrów sieci. Ja na szczęście mam jednofazową pompę a mimo to mam problemy (duże i częste zapady napięcia). Przy dużej asymetrii napięcia sieci silniki trójfazowe (sprężarka 3-f) mają mniejszą moc i bardziej się grzeją, zwłaszcza przy starcie a co za tym idzie zmniejszona trwałość sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxj 30.09.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 zastanawiam się, czy za te 30 tyś co poszłyby na pompę, to sobie przez kilkadziesiąt lat nie pogrzeję prądem. a rozważ sobie (w sensie policz), czy te 30tys nie lepiej zainwestować w fotowoltaikę w momencie, kiedy planujesz ogrzewać prądem.. to chyba zwróci ci się najszybciej jeszcze w świetle rozliczenia nowego opustem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 06.10.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Bufor + grzałka+ podłogówka = 6-8 tyś, zostaje 24-22 tyś na rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 17.11.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Bufor + grzałka+ podłogówka = 6-8 tyś, zostaje 24-22 tyś na rachunki To chyba jak inwestor sam wykona podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts