oberwatorPC 05.04.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Zerknij na nową alternatywę: pompy inverterowe ze sprężarką] cena 24tyś ze wszystkim a Panasonic T-CAP za jakieś 35tyś jak ma być dobrze zrobiony, po taniości T-CAP montują za 30 000zł ale wtedy gwarancja nie jest, tylko od sprzedawcy więc na fachowy serwis nie ma co liczyć. Czyli porównując z pompą masz jakieś 10 tyś taniej a to jest ponad 5 lat ogrzewania za darmo. Przemyśl to. Dobry żart . Panasonic to średnia półka pomp ciepła. Midea to dno niskiej półki. A 5 lat ogrzewania za darmo ? Ze sprężarką toshiba za 150 usd - wątpię. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EXPEP 05.04.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Dobry żart . Panasonic to średnia półka pomp ciepła. Midea to dno niskiej półki. A 5 lat ogrzewania za darmo ? Ze sprężarką toshiba za 150 usd - wątpię. Urządzenia Midea to 90% klimatyzatory w polsce, można bez problemu znaleźć takie co mają po 10lat i chodzą bezawaryjnie, wisi tego na budynkach mnóstwo. Co do sprężarki to jej koszt przy wymianie pewnie około ze 3000-4000tyś zł, fakt to itak taniej niż w Panasoniku ale tam płaci się za markę. Panasonic ma COP A7W35 4,84, Midea 4,08 Czyli przy zapotrzebowaniu na poziomie 16000kWh/rok wygląda to następująco: Panasonic zużyje prądu 3305kWh ~1652zł MIDEA zużyje prądu 3921kWh ~ 1960zł Różnica w cenie rocznie: 308zł Różnica w cenie instalacji około 10 000zł/308zł = 32lata Czyli sama różnica w cenie będzie się zwracać 32 lata, po 32 latach z samego punktu COP Panasonic dopiero zrobi się bardziej opłacalny. Dlatego zawsze zastanawiam się jak ten kraj ma się rozwijać skoro takie proste rzeczy ciężko policzyć. Montuję pompy już ładnych parę lat, oprócz tego, agregaty chłodnicze o mocy do 350kW, uruchamiałem sprężarki do których można wejść do środka. A większość osób które tu piszą porobiły sobie autoryzacje tylko na jedną firmę i porównanie mają żadne z innymi firmami. Są jeszcze ci którzy pracują na zlecenie, np. Jula którzy lobbują na rzecz jakiejś firmy i tych ukrytych jest mnóstwo, ponieważ forum muratora jest bardzo opinio twórcze. Liczyłem, porównywałem, oglądałem, i patrzyłem co jak chodzi i wiem że nawet sprzęty tanie potrafią dobrze chodzić i nie musi to kosztować majątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.04.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Panie EXPERT, a teraz weź Pan do porównania pompę ciepła Panasonic Aquarea 5kW model WH-MDC05F3E5 (z gwarancją stałej mocy), której cena to ok. 15 tys.zł. Panasonic ten ma COP A7W35 równy 5,08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EXPEP 05.04.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 No, tak ale takie to musiałbym zamontować 2 sztuki(czyli łącznie 30tyś zł), bo one mają maksymalnie 5kW, a do tego to monoblock!!! Wiec muszę zbudować układ glikolowy. A tak w ogóle to Panasonic wymyślił te pompy by byle hydraulik mógł je uruchomić, bez potrzebny posiadania uprawnień chłodniczych, a życzę powodzenia z układami glikolowymi. Czyli mnie nie przekonuje Twoja argumentacja. Poza tym przy A7, jest fajnie, ale przy A2 masz KIT-WXC09F3E5 - COP A2W35 3,59 WH-MDC05F3E5 - COP A2W35 3,75, a muszę kupić 2 takie pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.04.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 No, tak ale takie to musiałbym zamontować 2 sztuki(czyli łącznie 30tyś zł), bo one mają maksymalnie 5kW, a do tego to monoblock!!! Twoja pompa przy -10oC z 18kW ma już tylko 8kW. Przy -15oC pewnie bedzie miała tyle co monoblock Panasonic'a, czyli ok. 5kW. Poza tym przy A7, jest fajnie, ale przy A2 masz KIT-WXC09F3E5 - COP A2W35 3,59 WH-MDC05F3E5 - COP A2W35 3,75, a muszę kupić 2 takie pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Twoja pompa przy -10oC z 18kW ma już tylko 8kW. Przy -15oC pewnie bedzie miała tyle co monoblock Panasonic'a, czyli ok. 5kW. [ATTACH=CONFIG]311744[/ATTACH] Już nawet nie pytam o cop tego chińczyka przy +2oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 No, tak ale takie to musiałbym zamontować 2 sztuki(czyli łącznie 30tyś zł), bo one mają maksymalnie 5kW, a do tego to monoblock!!! Wiec muszę zbudować układ glikolowy. A tak w ogóle to Panasonic wymyślił te pompy by byle hydraulik mógł je uruchomić, bez potrzebny posiadania uprawnień chłodniczych, a życzę powodzenia z układami glikolowymi. Czyli mnie nie przekonuje Twoja argumentacja. Poza tym przy A7, jest fajnie, ale przy A2 masz KIT-WXC09F3E5 - COP A2W35 3,59 WH-MDC05F3E5 - COP A2W35 3,75, a muszę kupić 2 takie pompy A mnie nie przekonuje twoja podaj moc i cop chińczyka przy temp. sezonu grzewczego a nie jak w jego dtr przy grubym plusie. Z jednym się zgodzę monobloki nie na Polski klimat. Hiszpania Włochy itp. ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.04.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Z jednym się zgodzę monobloki nie na Polski klimat. Dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Urządzenia Midea to 90% klimatyzatory w polsce, można bez problemu znaleźć takie co mają po 10lat i chodzą bezawaryjnie, wisi tego na budynkach mnóstwo. Co do sprężarki to jej koszt przy wymianie pewnie około ze 3000-4000tyś zł, fakt to itak taniej niż w Panasoniku ale tam płaci się za markę. Panasonic ma COP A7W35 4,84, Midea 4,08 Czyli przy zapotrzebowaniu na poziomie 16000kWh/rok wygląda to następująco: Panasonic zużyje prądu 3305kWh ~1652zł MIDEA zużyje prądu 3921kWh ~ 1960zł Różnica w cenie rocznie: 308zł Różnica w cenie instalacji około 10 000zł/308zł = 32lata Czyli sama różnica w cenie będzie się zwracać 32 lata, po 32 latach z samego punktu COP Panasonic dopiero zrobi się bardziej opłacalny. Dlatego zawsze zastanawiam się jak ten kraj ma się rozwijać skoro takie proste rzeczy ciężko policzyć. Montuję pompy już ładnych parę lat, oprócz tego, agregaty chłodnicze o mocy do 350kW, uruchamiałem sprężarki do których można wejść do środka. A większość osób które tu piszą porobiły sobie autoryzacje tylko na jedną firmę i porównanie mają żadne z innymi firmami. Są jeszcze ci którzy pracują na zlecenie, np. Jula którzy lobbują na rzecz jakiejś firmy i tych ukrytych jest mnóstwo, ponieważ forum muratora jest bardzo opinio twórcze. Liczyłem, porównywałem, oglądałem, i patrzyłem co jak chodzi i wiem że nawet sprzęty tanie potrafią dobrze chodzić i nie musi to kosztować majątku. Ile chińczyków trzeba na 32 lata kupić? W jakiej temp. chnczyk potrzebuje grzałki? Kto będzie miał części do chinczyka za 10 lat? będzie jak z samochodami Sang Yuong? Nie porównuj z klimatyzacją bo sezon chłodniczy dla klimatyzatorów domowych trwa góra dwa miesiące a grzewczy 8 i cwu cały rok a czasem i chłodzenie. Możesz ewentualnie porównać z chłodzeniem serwerowni (całorocznym) ale tam nikt nie ryzykuje badziewia. Co do twoich przechwałek na temat wielkości spr. to nie ty jeden ale przypominasz mi to https://www.youtube.com/watch?v=oYcLk89DREc Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EXPEP 05.04.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Twoja pompa przy -10oC z 18kW ma już tylko 8kW. Przy -15oC pewnie bedzie miała tyle co monoblock Panasonic'a, czyli ok. 5kW. [ATTACH=CONFIG]311744[/ATTACH] Meeting MD50D EVI - wtrysk A20W35 18kW A7W35 14,0kW A2W35 12kW A-15W35 10kW Czyli jak Panasonic T-CAP 9kW, a nawet trochę mocniej!!!! I co zdziwko, ale się nie dziwię bo piszesz o czymś czego nie testowałeś, nie widziałeś, i nie wiesz jak działa. Czyli w sumie dlaczego wypowiadasz się o czymś czego nie testowałeś??? a w sumie proszę cała tabela: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.04.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Meeting MD50D EVI - wtrysk A20W35 18kW A7W35 14,0kW A2W35 12kW A-15W35 10kW Czyli jak Panasonic T-CAP 9kW, a nawet trochę mocniej!!!! I co zdziwko, ale się nie dziwię bo piszesz o czymś czego nie testowałeś, nie widziałeś, i nie wiesz jak działa. Czyli w sumie dlaczego wypowiadasz się o czymś czego nie testowałeś??? a w sumie proszę cała tabela: [ATTACH=CONFIG]311748[/ATTACH] Jakoś nie przekonują mnie wykresy robione w excelu... To mało wiarygodne. Poza tym wróć do mojego pierwszego wpisu w tym temacie i przelicz. Zauważ w ogóle o jakim domu mowa. I co zdziwko, ale się nie dziwię bo piszesz o czymś czego nie testowałeś, nie widziałeś, i nie wiesz jak działa. Czyli w sumie dlaczego wypowiadasz się o czymś czego nie testowałeś??? Rozumiem, że zweryfikowałeś przytaczany wykres ? Jak zmierzyłeś COP ? PS. Ile jest gwarancji na te urządzenie ? Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EXPEP 05.04.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Ile chińczyków trzeba na 32 lata kupić? W jakiej temp. chnczyk potrzebuje grzałki? Kto będzie miał części do chinczyka za 10 lat? będzie jak z samochodami Sang Yuong? Nie porównuj z klimatyzacją bo sezon chłodniczy dla klimatyzatorów domowych trwa góra dwa miesiące a grzewczy 8 i cwu cały rok a czasem i chłodzenie. Możesz ewentualnie porównać z chłodzeniem serwerowni (całorocznym) ale tam nikt nie ryzykuje badziewia. Co do twoich przechwałek na temat wielkości spr. to nie ty jeden ale przypominasz mi to https://www.youtube.com/watch?v=oYcLk89DREc A ile Panasoników trzeba na 32 lata? Zakładana żywotność sprzętów czy to chińczyk, czy Panasonik będzie żył 10-15 lat. Ale tłumaczenie Tobie tego nic nie da bo jesteś taki BETON, że na 100% Ci płacą za to co piszesz, albo kładziesz tylko Panasonika bo jego można zakładać bez autoryzacji. Pojęcia o budowie pompy ciepła nie masz żadnego, jeżeli pytasz o części do tych urządzeń. Pewnie jak by Ci otworzył coś innego niż Panasonik to nawet byś nie widział co jest co. Dla przykładu cena kompresora on/off do chińczyka to 2000-2500zł cena do Panasonika to pewnie wiesz że jakieś 7000zł, elektronika do Panasonika z 10 000zł, do chińczyka prosty układ z 500zł.!!!! Więc proszę idź gdzieś na staż pokażą Ci co to pompa ciepła, agregat, zawór rozprężny, parownik, skraplacz. Albo idź na kolejne szkolenie z Panasonika i niech dalej wciskają Ci ciemnotę. Ja z PC kładę, Chińczyki, Panasonika, Mitsubishi i są różnice między tymi sprzętami to fakt, ale ja w kotłowni w swoim domu nie spędzam pół dnia i nie patrzę jak to chodzi. Włączyłem to ustawiłem i działa!! I tyle! W domu to ja patrzę na telewizor a nie siedzę na krzesełku w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.04.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 EXPRTPC wyluzuj. Rozumiem, że skoro instalujesz różne urządzenia to powinieneś być obiektywny i dobrać optymalne urządzenie do domu jak w temacie. Co złego jest w Panasonicu 5kW monoblock ? Dlaczego go aż tak dyskryminujesz go względem meetinga ? Chyba, że masz najlepszą marżę na te urządzenia oraz prostota ich budowy powoduje, że tylko te proponujesz. Zmień zatem nick na MEETING_EXPERTPC. PS. Z tego co wiem, publikowanie COP (a raczej SCOP) urządzeń sprzedawanych w Europie podlega regulacjom ? Jak to wygląda w przypadku chińskiego Meetinga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.04.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 A ile Panasoników trzeba na 32 lata? Ilość Panasoniców - 4,5 (7 lat gwarancji). Ilość Meetingów - 16 ( 2 lata gwarancji). Albo idź na kolejne szkolenie z Panasonika i niech dalej wciskają Ci ciemnotę. Warto jakbyś takie szkolenie odbył. Mógłbyś instalować urządzenia Panasonica i dać 7 lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EXPEP 05.04.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 EXPRTPC wyluzuj. Rozumiem, że skoro instalujesz różne urządzenia to powinieneś być obiektywny i dobrać optymalne urządzenie do domu jak w temacie. Co złego jest w Panasonicu 5kW monoblock ? Dlaczego go aż tak dyskryminujesz go względem meetinga ? Chyba, że masz najlepszą marżę na te urządzenia oraz prostota ich budowy powoduje, że tylko te proponujesz. Zmień zatem nick na MEETING_EXPERTPC. PS. Z tego co wiem, publikowanie COP (a raczej SCOP) urządzeń sprzedawanych w Europie podlega regulacjom ? Jak to wygląda w przypadku chińskiego Meetinga ? Normy dla PC PW to głównie EN14511. A jaki Ty masz budynek do tej pompy? Bo pompa sama z siebie może i będzie dla Ciebie dobra jak masz dobrze dobrana, bo można kupić najlepszą PC ale źle dobrana będzie źle chodzić. Przy monoblokach główny problem to jest to że trzeba zrobić całą instalację na glikolu, czyli kupa kasy w glikol, który nie jest wieczny i trzeba go serwisować co 3-5 lat. Stężenie 35% a trzeba takie zrobić bywa mocno agresywne dla wszystkich elementów gumowych więc po kilku latach może się okazać że zżarło Ci wszystkie gumy w instalacji. Wymienników płytowych stosować nie można, bo będzie tragedia z COP. Ja nie lobbuje za jedną marką, chcę pokazać na co zwracać uwagę przy doborze PC, ale np. takich kryteriów "co koledzy powiedzą jak będzie coś innego niż Panasonik na tabliczce to nie przeskoczę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EXPEP 05.04.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Ilość Panasoniców - 4,5 (7 lat gwarancji). Ilość Meetingów - 16 ( 2 lata gwarancji). Warto jakbyś takie szkolenie odbył. Mógłbyś instalować urządzenia Panasonica i dać 7 lat gwarancji. Na Panasonika mam A2W2 więc mogę montować i montuję, do tego jeszcze kwity na Mitsubishi, bo trzeba mieć sprzęt odpowiedni dla każdego typu klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Expert to pewnie nowe wcielenie Marka J od mitinga ten sam styl i teksty Fajnie się gość rozwija kiedyś tylko i wyłącznie miting, a teraz proszę i P i M jak się chińczycy dowiedzą że ich generalny dystrybutor na boku robi co innego to jeszcze się zdenerwują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Na Panasonika mam A2W2 więc mogę montować i montuję, do tego jeszcze kwity na Mitsubishi, bo trzeba mieć sprzęt odpowiedni dla każdego typu klientów. A tak ładnie uzasadniałeś że tylko chinczyk to co część klientów naciągasz na drogie pompy co to nigdy się "nie zwrócą" - nie ładnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Meeting MD50D EVI - wtrysk A20W35 18kW A7W35 14,0kW A2W35 12kW A-15W35 10kW Czyli jak Panasonic T-CAP 9kW, a nawet trochę mocniej!!!! I co zdziwko, ale się nie dziwię bo piszesz o czymś czego nie testowałeś, nie widziałeś, i nie wiesz jak działa. Czyli w sumie dlaczego wypowiadasz się o czymś czego nie testowałeś??? a w sumie proszę cała tabela: [ATTACH=CONFIG]311748[/ATTACH] no zdziwko prawie 50% spadek mocy ciekawe czy cop też tak leci i ciekawe jak to wygląda przy W45 i jeszcze wyżej dla cwu p.s. taki scroll (sprężarka) 18kw to trochę hałasu robi no nie? Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez mkm silesia dodane p.s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EXPEP 05.04.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 no zdziwko prawie 50% spadek mocy ciekawe czy cop też tak leci i ciekawe jak to wygląda przy W45 i jeszcze wyżej dla cwu p.s. taki scroll (sprężarka) 18kw to trochę hałasu robi no nie? Na moje to Ty jesteś KLAPS, nie wiesz w ogóle o czym piszesz. Nie wiesz w ogóle jak działa inverert, nie zwracasz uwagi na temperatury odparowania, piszesz mi o hałasie jak tam i tu są podobne wentylatory, a to one bardziej tłuką niż sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts