Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie do domku 100m2?

agata1988

Recommended Posts

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

papier przyjmie wszystko ...:p

już masz ponad 22 klocki, wcześniej było 16 a jak już się wszystko uruchomi to jakimś dziwnym trafem będzie bliżej 30 o ile jakiś "rozgarnięty" hydraulik da radę i czegoś nie spier ...

Dlaczego jasiek, dlaczego???

PC to przecież tylko lodówka większej mocy, która potrzebuje większego DZ i GZ. Mój hydraulik pierwszy raz jak zobaczył jak instalator ją podłączył, to stwierdził, że to przecież pikuś. Oczywiście dochodzą sprawy chłodnictwa i jak hydraulik bierze 1000zł za instalację kopciucha to niech se weźmie 2000zł za podłączenie PC!

Dolne źródło poziome to przecież tylko zakopanie rury i zalanie jej glikolem. Żadna filozofia.

już masz ponad 22 klocki, wcześniej było 16 a jak już się wszystko uruchomi to jakimś dziwnym trafem będzie bliżej 30 o ile jakiś "rozgarnięty" hydraulik da radę i czegoś nie spier ...

tak po środku się byście spotkali jak inwestor jest kumaty i nie weźmie jelenia instalatora jak też nie da instalatorowi z siebie zrobić jelenia.

Malux ja bym doliczył do DZ rozdzielacz i podniósł cenę koparki z zasypaniem. DZ będzie za domek 4000, czyli =1K

PC bym wziął nie tą starszy model jak Liwko ale C za 15500 zł, czyli +2K.

Hydraulik minimum 2500 lub 3000 za całość, czyli +1K. A prąd musi być zrobiony jak należy i gdzie należy.

Sam zasobnik to 3000 zaś zapasu 1000 zł na materiały nie starczy zważywszy że owe PC potrzebują pompki CWU, osprzęt, manometr, naczynka, rurki. Jak się w 2000 zł zmieścić to dobrze, czyli +1K.

W sumie 27K jest realne.

PC to przecież tylko lodówka większej mocy, która potrzebuje większego DZ i GZ. Mój hydraulik pierwszy raz jak zobaczył jak instalator ją podłączył, to stwierdził, że to przecież pikuś. Oczywiście dochodzą sprawy chłodnictwa i jak hydraulik bierze 1000zł za instalację kopciucha to niech se weźmie 2000zł za podłączenie PC!

Dolne źródło poziome to przecież tylko zakopanie rury i zalanie jej glikolem. Żadna filozofia.

za bardzo mierzysz( -cie...) swoją miarą, już widzę przeciętnego inwestora jak sobie na własne ryzyko sam wszystko dobiera i instaluje ...

murowanie ścian też jest banalnie proste a jakoś większość inwestorów nie bardzo się wychyla ...

Panie Liwko jak w wątku o PC założyłem 2 dni temu temat ile powinna kosztować instalacja PC bo sam kupuje to mnie niemal instalatorzy zjedli, że nie ma pojęcie ile powinna kosztować. Domyślnie zrobili ze mnie sknerusa.

A ja tam za robotę kotłowni przy ekogroszku podałem 2000 zł (podłączenie DZ przy PC to jak ekogrochu do komina), zaś na PC chciałem dać 3000zł. Uff bez akceptacji kolegów instalatorów.

No ale jak mnie bractwo miało zaakceptować ja im kłody pod nogi rzucam uświadamiając ludzie że PC to nie cudo i koszt instalacji tego nie powinien znacznie od ekogroszku odbiegać. Żeby nie było zreflektowałem się po wycenach bo niemal ta sama kotłownia z osprzętem była o 50% droższa przy PC niż ekogroszku. Do kosztów robocizny, ok 3000zł, dochodziło ukryte 1000 zł na materiale. Razem 4000zł. Ale 2 z 3 instalatorów nie dało mi tak niewielki upust na PC że na materiale PC i Zasobniku jeszcze chcieli zarobić ok 20% tj od 3000-4000 zł. 1 tylko podał, że ma taki a taki upust i za to zrobi mi to i to.... I nagle miałem wyceny polskich PC za gotowo za 27K jak i topową niemiecką za 30K! Teraz robię po swojemu: a hydraulik dostanie tyle ile chce. 2500 zł za całość bez DZ i jest pod ręką ws. serwisu.

I nie żebym chodził i po 10 wycen zbierał. Mam 2 wyceny na pellet jeszcze sprzed 2 lat (niby nadal aktualne) i 3 na PC. Plus wgląd w ceny innych forumowiczów bliższe tych 2 instalatorów niż temu 1.

DZ poziome to bułka z masłem - fakt. Prostsze niż podłączenie wody. Do pC przyjedzie hydraulik sprawdzić szczelność i zamontować rozdzielacz a do wody z sieci trzeba robić nawiertkę ze zgłoszeniem co i kiedy robimy.

Najlepiej postawić ten zbiornik w wiatrołapie... Przecież nie zajmuje miejsca...

Tak napisałem? nie zajmuje miejsca? pamiec juz nie ta, sam nie wiem co piszę. Zasadniczo zasobnik przy kotle weglowym nie rózni się od tego przy pompie chyba ze pojemnoscią chociaz nie zawsze. Wrcając do meritum to jezeli jest miejsce w wiatrołapie i mozna go obudowac to czemu nie.

Gość Arturo72
A jak nazywa się miejsce na pompę ciepła i zasobnik na 300l CWU?

Na etapie adaptacji projektu wyrzucilem z tego pomieszczenia komin,zostały zaprojektowane nowe instalację wod-kan,został doprowadzony kanał wywiewny i takim sposobem powstała pralnio-suszarnia.

W tejże pralnio-suszarni na ścianie wisi sobie pompka a zasobami stoi w rogu pomieszczenia.

Tak napisałem? nie zajmuje miejsca? pamiec juz nie ta, sam nie wiem co piszę. Zasadniczo zasobnik przy kotle weglowym nie rózni się od tego przy pompie chyba ze pojemnoscią chociaz nie zawsze. Wrcając do meritum to jezeli jest miejsce w wiatrołapie i mozna go obudowac to czemu nie.

Ja Tobie nie zarzucam braku pamięci, jeno tyle chcę powiedzieć, że jakiś metraź jest potrzebny i na armaturę związaną z PC, choćby to był 1mkw ukryty pod zabudową meblową.

Ja Tobie nie zarzucam braku pamięci, jeno tyle chcę powiedzieć, że jakiś metraź jest potrzebny i na armaturę związaną z PC, choćby to był 1mkw ukryty pod zabudową meblową.

Żartowałem, oczywiscie ze do zasobnika jest metraż potrzebny, niezaleznie od zródła ciepła. Skoro zasobnik jest konieczny to nie ma co dywagować gdzie go umiescić i ze zajmuje okreslony metraż, mus to mus

JASIU JASIU TY ŁOBUZIE:)

16 tyś wyszło mi przy powietrznej

a te 22 klocki to tutaj przy gruntowej.

jak obserwowałem swojego hydraulika to dochodzę do jednego -w każdej kotłownii potrzebny jest rzetelny i myślący -tylko tyle

dorobianie historii o skomplikowanym montażu pompy to czysta demagogia

Niech mąż podliczy elementy systemu na ekogroszek czyli kocioł+komin+obróbka komina ponad dachem+miejsce na kocioł zwane kotłownią,które to elementy nie są potrzebne w przypadku wyboru systemu bezobslugowego i po podliczeniu i zsumowaniu kwot za te elementy mąż stwierdzi,że jednak ekogroszek w domu to droga i brudna zabawka :)

Jak ma podliczyć skoro tej instalacji jeszcze nie ma i piec jeszcze nie jest kupiony?? :)

Miejsce na PC :D tyle co lodowka ;)

lodówka czy zamrażalnik

PC z osobnym zasobnikiem CWU kontra groszek z zasobnikiem na groch

bez znaczenia!

Ważne że PC nie potrzebuje dodatkowego 5-6m2 na składowanie opału, komina, drzwi najlepiej z zewnętrznych, jak drzwi to może i 2-3 schodki wykończone jak schodki do drzwi głównych czy taras itp. Dasz ją do pralni i prania nie pobrudzi.

Gość Arturo72
Jak ma podliczyć skoro tej instalacji jeszcze nie ma i piec jeszcze nie jest kupiony?? :)

A jaki problem podliczyc to wszystko ?

Mąż nie pismienny,żeby porzucac zapytania dotyczące wszystkich opcji dot.różnych systemów ?

Otrzyma kilka jak nie kilkanaście ofert i wtedy porówna,no ale teraz u Was to każde bezobslugowe źródło ciepła będzie automatycznie droższe o koszt komina z wykończeniem bo takie porównania robi się przed budową a nie po czy w trakcie.

Podepnę się do wątku. Planuję kable elektryczne.

Teraz kupuję dom w stanie surowym, który inwestor zaczął ocieplać styropianem 10 cm. Czy zrywać to co już zrobił i dawać po całości 20? Czy da się na tę ścianę przodu budynku i na pozostałych na górnych częściach dołożyć ocieplenie?

2014-04-03_105355.jpg

A ile dać cm styropianu w wylewkę?

Edytowane przez uAli

Gość Arturo72
Podepnę się do wątku. Planuję kable elektryczne.

Teraz kupuję dom w stanie surowym, który inwestor zaczął ocieplać styropianem 10 cm. Czy zrywać to co już zrobił i dawać po całości 20? Czy da się na tę ścianę przodu budynku i na pozostałych na górnych częściach dołożyć ocieplenie?

[ATTACH=CONFIG]253576[/ATTACH]

A ile dać cm styropianu w wylewkę?

Jak najbardziej można dać drugą warstwę ocieplenia,ze względu na mostki termiczne jest to nawet lepsze i pewniejsze rozwiązanie.