Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie do domku 100m2?

agata1988

Recommended Posts

Ty,Liwko itd.kreujecie się na "budowniczych XXI wieku" bo przykleiliście sobie na ściany po 20,30 cm.styropianu,macie rekuperatory i zamiast kotła w kotłowni macie PC.Reszta domu tak jak była archaiczna,tak jest.Zrozumcie ,że jeden woli PC a inny woli tę kasę wydać np.na "inteligentny dom" ,panele fotowoltaiczne,elektrownię wiatrową czy inne duperele.Każdy pali czym i jak chce.Pomijam przypadki skrajne,palenie tworzyw sztucznych, czy nawet nieodpowiednie spalanie węgla.Ale taki jest świat.Chcesz mieć PC,twoja sprawa.Ktoś inny chce mieć kocioł ,i też dobrze.

Zgubne jest uzależnianie się od jednego źródła ogrzewania,szczególnie tutaj,w Polsce....

Jak widzę, co bogatszy w posty temat, to ze strony na stronę coraz większe bzdury można wyczytać :lol:, a argumentacja wunglarzy z postu na post coraz bardziej powala na kolana :lol2:

Pokaż mi porównywalne ilości do domów z PC, tych z wunglem i panelami PV, wiatrownią, już nie wspomnę o inteligencji.

...Ale to moje zdanie.

I takim na szczęście pozostanie na wieki wieków, Amen

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan

Pokaż mi porównywalne ilości do domów z PC, tych z wunglem ...

Wolę sąsiada z dobrze ustawionym kotłem na ekogroszek,a niżeli z PC i kominkiem (czytaj:spalarką śmieci).Amen.

Wolę sąsiada z dobrze ustawionym kotłem na ekogroszek,a niżeli z PC i kominkiem (czytaj:spalarką śmieci).Amen.

A po co spalać śmieci i zaklejać sobie komin, skoro wszystkie zabierają? Zapewniam cię, że ten co wybrał PC takich głupot nie będzie robił, nie ma to po prostu żadnego sensu.

Ci co grzeją prądem lub PC mają z kominkami zazwyczaj inny problem, ciężko nimi palić w okresie grzewczym, gdyż zazwyczaj jest podłogówka nagrzana i jest problem z przegrzewaniem (trzeba uchylać okna). I dlatego osobiście więcej palę wiosną i jesienią. (jeżeli spalanie 0,5m3 drewna można nazwać jakimkolwiek paleniem)

Pajacujesz. Skaczesz z kwiatka na kwiatek. Nic sensownego nie potrafisz napisać, ani poprzeć swoich argumentów faktami.

Puste to Twoje pisanie dla pisania, bo moje jest najmojsze. Oprócz PC jest kilka innych rozwiązań. Jedyny plus w twoim to czasami tanio wungiel kupić - reszta tego tzw "systemu' grzewczego niestety już nie.

No, ale tak to już jest w Naszym Kraju 'Biednych" Ludzi - pod domem samochód za 70tyś musi być bo innym się nie daje jeździć aby ten wungiel dowozić, ale palic w domu to już tanio - OK, życzę powodzenia :)

Zaglądam do tego postu co dzień i zamiast znaleźć informacje i doradztwo, to marnuje czas na czytaie kłótni PC vs węgiel.

Wasze wzajemne obrażanie (często chamskie), które ciągnie sie przez kolejne strony wątku na pewno nie pomoże w wyborze ogrzewania inwestorom, któzy i tak mają sieczke w głowie od folderów reklamowych. Każdy napisał swoją racje, a dalsze kłótnie proponuje w PW rozwijać.

Jest to tmat o ogrzewaniu domu do 100m2 wiec mały domek i raczej nikt nie zrezygnuje z 10m2 aby robić sobie kotłownie.

Uprzedzając odp że piec moze stać w budynku gospodarczym- skoro ktoś buduje mały, prosty dom to raczej niema dużo funduszy i niestać go na dodatkowy budenek specjalnie dla pieca + skład opału. Więc prosze jako osoba stojąca przed wyborem aby darować sobie tę kłótnie.

p.s. moge sie mylić, i może jednak ktoś myśli o węglu , tylko boi sie zapytać bo zaraz zastanie wyśmiany przez osoby promujące PC

Zaglądam do tego postu co dzień i zamiast znaleźć informacje i doradztwo, to marnuje czas na czytaie kłótni PC vs węgiel.

Wasze wzajemne obrażanie (często chamskie), które ciągnie sie przez kolejne strony wątku na pewno nie pomoże w wyborze ogrzewania inwestorom, któzy i tak mają sieczke w głowie od folderów reklamowych. Każdy napisał swoją racje, a dalsze kłótnie proponuje w PW rozwijać.

Jest to tmat o ogrzewaniu domu do 100m2 wiec mały domek i raczej nikt nie zrezygnuje z 10m2 aby robić sobie kotłownie.

Uprzedzając odp że piec moze stać w budynku gospodarczym- skoro ktoś buduje mały, prosty dom to raczej niema dużo funduszy i niestać go na dodatkowy budenek specjalnie dla pieca + skład opału. Więc prosze jako osoba stojąca przed wyborem aby darować sobie tę kłótnie.

p.s. moge sie mylić, i może jednak ktoś myśli o węglu , tylko boi sie zapytać bo zaraz zastanie wyśmiany przez osoby promujące PC

Ale tu nie ma co pisać, wszystko zostało powiedziane na pierwszych kilku stronach.

Zauważ że minęło kilka lat i już nikt nie zadaje głupich pytań typu "Czy pompa ciepła da rady...?". Wielu tanio ogrzewa swoje domy gazem a nawet prądem! Na prawdę nie trzeba dzisiaj pchać się w węgiel, ale o tym trzeba myśleć jeszcze przed wyborem projektu!

Ale przecież sam odpowiedziałeś sobie na swoje wątpliwości, więc w czym problem? Czego jeszcze chciałbyś sie dowiedzieć?

Uprzedzając odp że piec moze stać w budynku gospodarczym- skoro ktoś buduje mały, prosty dom to raczej niema dużo funduszy i niestać go na dodatkowy budenek specjalnie dla pieca + skład opału

Zastanawiam się czy warto dołożyć ocieplenia aby grzać czystym prądem. Obecnie w planach (ściana 20wełna +10styro biały, dach 30 wełna) wg moich obliczeń prąd wyniesie ok 500zł, (drogo, tyle to wychodzi mi węgiel w wynajmowanym domu). Warto dołożyć ocieplenia: (ściana 30 wełna +20 styro grafit, dach 35 wełna) ?? Czy wtedy zbliżę się rachunkiem za czysty prąd do kwoty ok 300zł?

Damian85

Wróżysz z fusów.

Skup się na prostej bryle, oblicz OZC, lub daj do wyliczenia i będziesz miał wynik. Czysta fizyka i matematyka.

Jak masz obliczenia, to każde źródło policzysz. Czy to będzie prąd czysty, czy gaz, czy inne paliwo stałe. Wyliczysz koszty ogrzewania i pompą ciepła i piecem na węgiel. Zdecydujesz, czy dać więcej kasy w ocieplenie, dobre osadzenie okien i drzwi itp.

Nie wróż, policz.

Izolacja to nie wszystko, to część, dobór źródła ciepła jest trudny, decyzja na wiele lat.

"Czy wtedy zbliżę się rachunkiem za czysty prąd do kwoty ok 300zł? "

OBLICZENIOWO - TAK!

Zbliżysz się. Na ile - da się wyliczyć...

A UMIESZ zbudować dokładnie to, co wyliczasz?

Bo jak zbudujesz "podobnie" a nie dokładnie, to koszt będzie podobny a nie wyliczony.

Adam M.

Zbliżysz się. Na ile - da się wyliczyć...

A UMIESZ zbudować dokładnie to, co wyliczasz?

Bo jak zbudujesz "podobnie" a nie dokładnie, to koszt będzie podobny a nie wyliczony.

Adam M.

Podejrzewam że tu jest największy problem a później jeszcze większe rozczarowanie "ale przecież na forum piasali" :)

po zapisaniu 2str A4 obliczeń w których sie i tak pogubiłem, wyszło mi że jedyna sensowna i opłacalna zmiana to zmiana 10cm styro białego elewacyjnego na 15cm styro grafitowego, reszta ekonomicznie nieuzasadniona. Szukam cały czas w dziury w całym, bo myśłałem ze znajde jakąś alternatywe dla PC, jednak sie to nie udało. System ogrzewania również wybrałem, bedzie to podłogówka kładziona systemem suchym w całym domu (bez akumulacji, ale czas reakcji to 0,5godz) i wtedy G11 (ewentualnie G12w, bo okienko jest 15-18 ), bez bufora. Mama nadzieje że słusznie wybrałem w czwartek mam spotkanie z wykonawcą. Dzięki za porady, pewnie nie raz bede jeszcze zadawał "głupie" pytania:P

• 8 months później...
  • 10 months później...

Mój pierwszy post, mam nadzieję, że nikt mnie nie zje od razu ;) Postanowiłam odkopać wątek, szczególnie, że nazwa mi idealnie pasuje, zamiast dublować :)

Otóż planujemy domek parterowy, koło 108m2, z czego ogrzewane koło 100m2. Jesteśmy przed wizytą u architekta, więc projekt jeszcze nie wybrany, raczej energooszczędny (U koło 0,15), albo szkieletowy albo murowany z ceramiki (oczywiście ocieplone).

To co wiemy na 100% to: rekuperator i płyta fundamentowa z ogrzewaniem podłogowym, gaz ODPADA, ogrzewanie podłogowe ELEKTRYCZNE ODPADA (znajomi maja, gdzieś im strzelił kabelek i teraz nie mają w kuchni w ogóle ogrzewania, bo nie chce im się kuć itd.), a mąż dodatkowo upiera się na kominek... (-_-)

Najpierw był plan duży zbiornik podłączony do kominka z płaszczem + solary. Ale zaczęłam to analizować i doszłam do wniosku, że coś mi tu nie bardzo pasuje, bo mąż ma własną firmę, bywa tak, że jedzie np. na targi na 3 dni, a co jak wtedy nie będzie słońca przez bite 3 dni i będzie to w styczniu? Potem zaczęliśmy rozważać kominki - piecyki na pellet (jakiś tam mini zasobnik jest), ale wszystkie z płaszczem wodnym są przeogromne koło 12kW, a ja myślę, że 8kW spokojnie by starczyło.

I już sami nie wiemy co wybrać.

Zaczęliśmy myśleć o pompie ciepła, ale jednak koszt 40 tys. to trochę dużo zważywszy, że po kilkunastu latach będzie mieć taką sprawność, że trzeba będzie nową kupić.

Potem myśleliśmy o ogrzewaniu prądem, ale u nas koszt energii nie jest jak u co poniektórych 55gr, tylko 1zł :/ Poza tym w naszych rejonach często są braki prądu po kilkanaście godzin (zazwyczaj w zimie haha), więc nie wyobrażam sobie być sama z 3 dzieci w domu bez ogrzewania przy -15oC.

Mąż namawia mnie na ekogroszek, ale jaki w tym sens jak zaraz będzie trzeba to dziadostwo zmieniać, bo UE zakaże :/ Zresztą jak już się osioł uprał na kominek to bez sensu wg mnie dawać 10tys na kominek i 10tys na piec...

Ktoś ma jakiś nowy pomysł, może nie pomyśleliśmy o jakiejś alternatywie, którą np. ktoś ma i sobie chwali ;)

M

Potem myśleliśmy o ogrzewaniu prądem, ale u nas koszt energii nie jest jak u co poniektórych 55gr, tylko 1zł :/ Poza tym w naszych rejonach często są braki prądu po kilkanaście godzin (zazwyczaj w zimie haha), więc nie wyobrażam sobie być sama z 3 dzieci w domu bez ogrzewania przy -15oC.....

Jezeli to te Wadowice to w II taryfie G12w koszt 1 kWh to ok 0.265 zł a I taryfa ok 0,74 zł/kWh. Nie wiem skad takie wiadomosci o kosztach energii. Koszt ogrzewania buforem w II taryfie porównywalny z gazem a duzo mniejszy inwestycyjnie.

Edytowane przez asolt

Żeby nie być gołosłowną - dokładne dane z mojego rachunku:

cena przy ilości kWh za 1 kWh - 0,309zł

Po całej tabelce i dodaniu wszystkiego średnia cena 0,99zł.

Więc za 201kWh zapłaciliśmy 199,16zł...

Czy w takiej sytuacji opłaca się grzanie prądem czy PC?

Dodam, że na "kotłownię" chcielibyśmy dać maksymalnie jakieś 30 tys., nie licząc podłogówki.