Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie do domku 100m2?

agata1988

Recommended Posts

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O kredycie wspominasz ? dopiero niedawno ktoś wmawiał wszystkim że jak już to tylko kredyt :)

Smarujecie to co w danej chwili jest Wam wygodne.

Co za glupota wypłynęła... To źe jeden zwolennik grzania prądem ma wyrobione jakieś zdanie na temat kredytów, to znaczy, że drugi musi miec identyczne ?

I nie pisz do imrahila per "Wy" - te czasy już minęły...

Nie ważne.

Autor wątku pytał :

jakie ogrzewanie do domku 100m2?

Moja odpowiedź brzmi:

Takie na jakie cię dziś i jutro będzie stać.

Pozdrawiam.

A moja:

Takie, które będzie najwygodniejsze.

Różnica w koszcie ogrzania węglem, gazem, czy pradem jest na tyle mała, że nie warto stawać sie niewolnikiem 25kg woreczków

A cały czas ktoś próbuje wmawiać dokładnie co innego :)

Dlaczego wewaliłeś tyle ocieplenia jeśli ten koszt po Tobie "ścieka" ?

Nie po to buduje się dom żeby być w nim niewolnikiem, patrzeć na mycie okien, kiedy grzać, srać, myć, żeby było tanio.

O kredycie wspominasz ? dopiero niedawno ktoś wmawiał wszystkim że jak już to tylko kredyt :)

Smarujecie to co w danej chwili jest Wam wygodne.

przecież piszę, że nie po to buduję dom, żeby być w nim niewolnikiem. dlatego izoluję, żeby był tani w grzaniu i bezobsługowy, dlatego nie mam przeszklonej całej elewacji, bo ktoś musiałby to umyć (czyli musielibyśmy potem regularnie tracić na to czas lub pieniądze). jestem do bólu praktyczny, co na to poradzę? co do kredytu (o czym pisałem), to gdybym zaczynał jeszcze raz, to za gotówkę kupiłbym mieszkanie w sensownej lokalizacji pod wynajem, działkę pod dom i może udałoby się stan 0, reszta na kredyt. za kilkanaście lat kredyt spłacony, dom własny a i mieszkanie wynajmowane coś by zarabiało na moją emeryturę.

Co za glupota wypłynęła... To źe jeden zwolennik grzania prądem ma wyrobione jakieś zdanie na temat kredytów, to znaczy, że drugi musi miec identyczne ?

Poczytaj co Ci "Wy" piszą to zobaczysz kto głupoty pisze.

Jak nie masz wszędzie podłogówki, ocieplenia jak oni i najlepiej pompy ciepła, to zrównaj z ziemią to co już zrobiłeś i zrób tak jak oni bo inaczej będziesz głupi i zacofany.

Czy ja takie rzeczy tu ludziom wypisuje ?

Staram się szanować wybory, nie wszyscy muszą grzać gazem, prądem, groszkiem czy pompą ciepła i nie jest to dla mnie powód żeby kogoś wyzywać z tego powodu.

Takie, które będzie najwygodniejsze.

Różnica w koszcie ogrzania węglem, gazem, czy pradem jest na tyle mała, że nie warto stawać sie niewolnikiem 25kg woreczków

Co jest wygodne dla Ciebie, wcale nie musi być obiektem pożądania kogoś innego, czy jest to za trudne dla Ciebie.

Ciekawe rzeczy piszesz bo ja obserwuję całkiem co innego już od 3 lat. Jak przychodzi styczeń, luty, marzec, to właśnie około 95% klientów to Ci którzy rezygnują z tych wygód ( gaz, olej, nawet PCi ) i zamieniają je na te woreczki żeby nie zadłużać się na resztę roku w celu poniesienia kosztów ogrzewania.

Co jest wygodne dla Ciebie, wcale nie musi być obiektem pożądania kogoś innego, czy jest to za trudne dla Ciebie.

Ciekawe rzeczy piszesz bo ja obserwuję całkiem co innego już od 3 lat. Jak przychodzi styczeń, luty, marzec, to właśnie około 95% klientów to Ci którzy rezygnują z tych wygód ( gaz, olej, nawet PCi ) i zamieniają je na te woreczki żeby nie zadłużać się na resztę roku w celu poniesienia kosztów ogrzewania.

Ale nie na 100 dobrze izolowanych metrach...

Napisałem,że chcę zachować status quo.Oznacza to że:

To ma być dom naszych marzeń.Jeśli mam zrezygnować z wyglądu bryły ,elewacji -okien itd-to nie będzie to już dom naszych marzeń.Więc po co go budować?Więc szukam kompromisu,opisałem go.Nie chcę płacić zbyt dużych rachunków,więc godzę się na niewygodę (węgiel) ,ale w zamian mam to o czym marzyłem (wymarzony dom) i ciepło w domu takie jak lubi rodzina.

A i jeśli przy tej ilości okien i ich powierzchni,umiejscowieniu-piszesz że masz w domu dużo światła (w jakich porach dnia)-to nie mamy o czym gadać.Mam wykształcenie o profilu architektoniczno-urbanistycznym,wiem i widzę nieco więcej niż dom i ogrzewanie..

Brak kasy mogę zrozumieć -mam tak samo,ale braku logiki nie zrozumiem nigdy.Przepraszam,nie chciałem urazić.

Pozdrawiam.

ale nie rozumiesz, że to jest dom naszych marzeń? :) po co mi kuchnia od północy (albo od wschodu jak niektórzy piszą), skoro z tamtej strony mam tylko ulicę albo (za jakiś czas) sąsiada, a wolimy widzieć dziecko w ogrodzie? zawsze jakieś pomieszczenia będą gorzej doświetlone, nam zależało na widoku na ogród - jeszcze nie wiemy, które pomieszczenie będzie naszą sypialnią. na wschód i zachód od domu działki sprzedane lub na sprzedaż, więc całkiem ładny widok zostanie zasłonięty. chcieliśmy pełne piętro, gdybyśmy mogli zrobić dach płaski to nasz dom byłby zwykłą kostką a nie stodołą. jeszcze ewentualnie parterowy wagonik wchodził w grę. ale przede wszystkim praktyczny, szczególnie z naszego puntu widzenia.

Gość TwojPan
ale nie rozumiesz, że to jest dom naszych marzeń? :) po co mi kuchnia od północy (albo od wschodu jak niektórzy piszą), skoro z tamtej strony mam tylko ulicę albo (za jakiś czas) sąsiada, a wolimy widzieć dziecko w ogrodzie? zawsze jakieś pomieszczenia będą gorzej doświetlone, nam zależało na widoku na ogród - jeszcze nie wiemy, które pomieszczenie będzie naszą sypialnią. na wschód i zachód od domu działki sprzedane lub na sprzedaż, więc całkiem ładny widok zostanie zasłonięty. chcieliśmy pełne piętro, gdybyśmy mogli zrobić dach płaski to nasz dom byłby zwykłą kostką a nie stodołą. jeszcze ewentualnie parterowy wagonik wchodził w grę. ale przede wszystkim praktyczny, szczególnie z naszego puntu widzenia.

I oby wam się w nim dobrze mieszkało,bo projektant najzwyczajniej z was zakpił.

Myślisz,że rozkład pomieszczeń w domu o jakich pisałem jest wynikiem czego?Pewne zasady panują od wieków,i stały się regułą,bo ...są najlepszym rozwiązaniem.Co to za argument z tym dzieckiem?Kuchnia (ze spiżarnia czy nie)powinna być od północy,bo potrzeba w niej najniższej temp z całego domu-chyba nie muszę pisać dla czego?Nawet aneks kuchenny rozwiązuje się w ten sposób.Rozumiesz już,dlaczego pewne rozwiązania są optymalne?Może i ten dom jest obiektem Twoich marzeń (moim zdaniem ten dom jest obrzydliwy) ,ale pewnych rzeczy nie zmienisz.Zasady projektowania ,są takie a nie inne.

Nie masz o tym pojęcia.Świadczy o tym tekst :

- jeszcze nie wiemy, które pomieszczenie będzie naszą sypialnią

Po prostu ,nie projektowaliście tego domu wcale.Kupiliście gotowca i wio.

Edytowane przez TwojPan

Gość Arturo72

Obserwujesz to zapewne w starych domach gdzie ludzie nie mają pojęcia jak wybudowali i co wybudowali,bo dla nich dom to jedynie dach nad głową a jak przyjdzie do grzania to śmieci wędrują do palenia.

Jakoś grzejący nawet prądem nie narzekają nawet na swoje 7000kWh a wiesz czemu ?

Bo wiedzieli jaki budują dom,i ile ten dom energii zużyje na ogrzewanie.

Słowo klucz "WIEDZIELI",które to słowo nie znane jest nie świadomym inwestorom.

Jak nie masz wszędzie podłogówki, ocieplenia jak oni i najlepiej pompy ciepła, to zrównaj z ziemią to co już zrobiłeś i zrób tak jak oni bo inaczej będziesz głupi i zacofany.

Staram się szanować wybory, nie wszyscy muszą grzać gazem, prądem, groszkiem czy pompą ciepła i nie jest to dla mnie powód żeby kogoś wyzywać z tego powodu.

Zapewne szanujesz zdanie poniższego inwestora to zapakuj mu do domu tak jak chciał 20kW,

Czemu traktujesz go jak przygłupa i zacofańca proponując mu 12kW a nie szanujesz jego wyboru czyli tak jak chciał 20kW ?

To szczerze mówiąc nawet nie myślałem o 12. Jakoś bym się jednak obawiał.

Jeśli jest to nowy i dobrze ocieplony dom to wystarczy nawet mniejszy 12kW ale tego nie wiemy.

.

Gadasz jedno a robisz swoje.Wiesz jak taki człowiek się nazywa ?

A może młotek się przyda...

Edytowane przez Arturo72

Zła lokalizacja działki wymusiła taki układ, nie znaczy wcale że poprawny

"A i jeśli przy tej ilości okien i ich powierzchni,umiejscowieniu-piszesz że masz w domu dużo światła (w jakich porach dnia)-to nie mamy o czym gadać.Mam wykształcenie o profilu architektoniczno-urbanistycznym,wiem i widzę nieco więcej niż dom i ogrzewanie..

Brak kasy mogę zrozumieć -mam tak samo,ale braku logiki nie zrozumiem nigdy.Przepraszam,nie chciałem urazić.

Pozdrawiam. "

Nie wiem kto Cię uczył, ale albo był dyletantem albo Ty niewiele z tego zrozumiałeś...

Idealnym układem domu na działce jest taki, kiedy rogi domu wskazują strony świata, co wiadomo już od kilku wieków.

Sprawdź sobie JAKI jest przebieg ulic w większości miast, wsi, osiedli...

Tak. Dom powinien być spełnieniem marzeń...

Ale...

TRZEBA WIEDZIEĆ O CZYM WOLNO MARZYĆ!

A to zależy od zasobności portfela!

Są tacy, co sobie dom marzeń postawią na szczycie skały lub na środku jeziora...

Bo?

Bo dla nich koszt jego utrzymania nie jest WCALE ważny!

Tyle, ze nie wszyscy tak mają...

I dlatego ich marzenia podlegają ograniczeniom.

Ja dla siebie wybrałem kogenerator, grzanie lodem i solarek 200m2.

Do kompletu - buforek 8t wody.

Nie polecam, bo to kupa roboty...

PC do grzania lodem na razie kosztuje mnie 83złote.

Muszę jeszcze dorobić klocków za jakie 300zł, żeby ruszyła.

Dłubię powoli walcząc z przeciwnościami losu i biernym oporem materii.

Jak "tymi ręcami" budujemy swoje marzenia - postawimy je takie, jak umiemy.

Jak zlecamy prace - nie jest "różowo".

Dlatego wybory dokonywane nie są takie same w podobnych warunkach, co rozumiem.

Adam M.

To nie jest bezczelność i nie nazwałbym podnietą czegoś, co mi się podoba. Nie ta kategoria. Czy obiektywna ocena wyglądu domu jest dla Ciebie paskudna ? Może Ty paskudnie się czujesz ponieważ wtopiłeś kasę w taką bryłę ?

przecież sam napisałeś, że cię podnieca wygląd twojego domu... z oceną bryły może warto poczekać do ukończenia elewacji i zagospodarowania działki, bo to stanowi całość, ale twoja ocena mi akurat zwisa i powiewa, szczególnie, że masz chyba jakiś kompleks, pisząc trzeci post z rzędu krytykujący wygląd mojego domu. zabawny jesteś