karoka65 21.06.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Zdecydowałeś się na system grzewczy na ekogroszek,który składa się z: -miejsca wydzielonego na kocioł-ok.15tys.zł -komina-3tys.zł -kotła-7tys.zł Ja zdecydowałem się na bezobsługowy system grzewczy który składa się z: -pompy ciepła-16tys.zł -wisi na ścianie-0zl Widzę że już z ceną komina zjechałeś z 5-ciu do 3 tysi. Jak takie ściany są za darmo to postaw mi cztery będę miał chatę za free Dlaczego bałamicisz ludzi podając ceny albo netto albo z VATem 8% ? Dlaczego inwestorzy podają ceny realne a Tobie tak tanio wszystko wychodzi, tylko groszek zawsze taki drogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.06.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Arturo ciągle pisze o oszczędnościach jak w tej reklamie znanego banku. Do niego nic nie przemówi, on ma nawet najlepszą lodówkę i prysznic w kotłowni. O pardon w pralni. Znaczy to jest atrapa, bo tylko z wanny korzysta i leje wodę pod przelew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.06.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Tak samo wtopiłeś kasę jak każdy budujący, tyle że Ty pomieszczenie kotłowni nazwałeś sobie pralnią, nic nie zaoszczędziłeś bo też to pomieszczenie tak samo kosztowało, postawiłeś tak samo komin do smrodzącego kominka który więcej syfi jak pawka kocioł na groszek i też nic nie zaoszczędziłeś bo komin masz i nie pierdziel mi że dom musi mieć dziesięć kominów bo to bzdura, następnie to Ty wtopiłeś 3 razy więcej za swoją pompkę niż on za ten kocioł nie licząc kasy na dodatkowe docieplenie domu żeby ta pompka dała rady go jako tako ogrzać. O jakich zatem oszczędnościach piszesz ? A kto i co pierwszy będzie jeszcze wyrzucał to czas pokaże Artur. Nic nie jest wieczne, ani ten kocioł ani Twoja pompka a wiesz jaki jest przelicznik 1 pompa = 3 porządne kotły. Ja myślę że to Twoje cudo będzie miało problem przeżyć ten kocioł, nie liczę nawet kosztów serwisu i przeglądów. Mylisz się i robisz to celowo. Przed wyborem projektu byłem już zdecydowany na bezobsługowy system grzewczy,przed wyborem projektu był to prąd. I dopiero wtedy wybierałem projekt,gdybym chciał mieć pranie wiszące nad wanną i pralkę w łazience,wybrałbym projekt o ok.7m2 mniejszy. Wiszące pranie nad wanną i pralka w łazience mnie nie urządzała dlatego też po wybraniu projektu,wiedząc,że nie będzie syfu w domu na etapie adaptacji(przed budową) powiększyłem pomieszczenie gospodarcze i wykreśliłem komin z projektu(w projekcie były dwa kominy) w celu zaprojektowania tam instalacji kanalizacyjnej do odpływu z pralki,instalacji wodociągowej do dopływu do pralki i umywalki i instalacji elektrycznej żeby pralkę można było podłączyć. To wszystko przed budową ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 imrahil,gdybyś więcej czasu spędził na szukaniu dobrego projektanta-nie musiałbyś teraz zastanawiać się gdzie będzie sypialnia.Projekt by ją od samego początku ci wskazał.Zmarnowałeś czas na czytanie o pompkach ciepła ,kablach grzewczych itd.Teraz zamieszkasz,zapłacisz pierwsze rachunki,podasz zawyżoną temp.w domu (notoryczny proceder na FM) i będzie cacy. Dom masz okropny,ale jakim człowiekiem jesteś nie mam pojęcia.Nie to jest tu ważne,pokazałeś dom publicznie licząc,że się wszystkim spodoba.Sam jesteś sobie winien. nie liczyłem, że się spodoba - od samego początku wiem, że może budzić kontrowersje, taka bryła w Polsce raczej popularna nie jest. jestem otwarty na krytykę, wiem nawet co bym zmienił w swoim domu na dzień dzisiejszy - przede wszystkim metraż. krytyka typu "nie podoba mi się, zmieniłbym to i to" - pochwalam, ale bezczelne odzywki zakompleksionego kolesia z forum powtarzane kilka razy są godne pożałowania. ja pokazałem jaki mam dom, ty pokazałeś jakim jesteś człowiekiem (ciekawe czy tylko tu na forum tak się potrafisz zachować?) a to drugie jest ważniejsze. opisy domów w stopkach są, bo to jest forum budowlane i bez sensu w każdej dyskusji na ten temat powtarzać opis domu. a z tym wykształceniem to o co chodzi? uważasz, że masz "wyższe" i że to ma tu jakieś znaczenie? dlaczego masz w stopce wypisany sterownik? sprzedajesz je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.06.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Ja zdecydowałem się na bezobsługowy system grzewczy który składa się z: -pompy ciepła-16tys.zł A ja na kocioł, który kosztował mnie 7 tys. Pompa dla sprzedawcy i instalatora pomp Arturo72, wskazówka, Arturo_bis, Syn_Arturo72, Artur_Wi kosztowała tylko 16 tys. Pytanie ile zapłaciłby Kowalski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (w projekcie były dwa kominy) To nie pitol że ktoś potrzebuje dwóch i że to jakaś oszczędność, czy wszyscy mają projekty z dwoma kominami ? Czy wszyscy którzy palą groszkiem i nawet gdyby chcieli mieć jeszcze śmierdziela w salonie muszą mieć dwa kominy ? Nie muszą, także nie pitol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.06.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A ja na kocioł, który kosztował mnie 7 tys. Pompa dla sprzedawcy i instalatora pomp Arturo72, wskazówka, Arturo_bis, Syn_Arturo72, Artur_Wi kosztowała tylko 16 tys. Pytanie ile zapłaciłby Kowalski ? Do mojego domu ? Kowalski zapłaciłby 15tys.zł: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7-kw-dom-80-110-m2-i4348649382.html A system na ekogroszek kosztował Cię: Zdecydowałeś się na system grzewczy na ekogroszek,który składa się z: -miejsca wydzielonego na kocioł-ok.15tys.zł -komina-3tys.zł -kotła-7tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.06.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) nie liczyłem, że się spodoba - od samego początku wiem, że może budzić kontrowersje, taka bryła w Polsce raczej popularna nie jest. jestem otwarty na krytykę Skoro jesteś otwarty na krytykę, to pisze jeszcze raz. Takich brzydkich domów niestety jest na pęczki w naszym "kochanym" kraju. Żadna to kontrowersja, kolumbryny z małymi okienkami na wiochach są standardem. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.06.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) .... a z tym wykształceniem to o co chodzi? uważasz, że masz "wyższe" i że to ma tu jakieś znaczenie? Nic podobnego.Nie oceniam ludzi po tym jakie szkoły kto kończył,ale...Jeśli rozmawiamy o budownictwie,chciałbym wiedzieć kim mądrala , z trzema czy pięcioma tys.napisanych postów, jest.Jak rozmawiam o projektowaniu CO,chciałbym wiedzieć kto mi wskazuje drogę.Zwykle jest tak,że jedyną słuszną drogę wskazują ci,których "życie" i doświadczenie nauczyło.Nie da się nauczyć na cudzych błędach,nie wiesz o tym? Jeśli koleś ma doświadczenie a nie wykształcenie,powinien używać innego słownictwa,można napisać wtedy polecam,sprawdziłem,testowałem,porównałem i używać trochę innej formy wypowiedzi niż twierdząca.Zostawmy to projektantom,choć nigdy nie twierdziłem ,że są nieomylni-ale w sprawach zaprojektowania domu-są nieodzowni. Co do twojego domu,to Twój dom,nie musi mi się podobać.Moim skromnym zdaniem,jest jednak nie do końca przemyślany.A kasa,nie ma tu nic do rzeczy. Co do sterownika w stopce,to długa historia.Jest jednak różnica,pokazać sterownik kotła a swój dom. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 dlaczego masz w stopce wypisany sterownik? sprzedajesz je? Większość tych którzy używają takich sterowników ma je w stopkach co nie znaczy że je sprzedają. Wejdź sobie na eSterownik.pl zobaczysz jak ich tam mnogo A powiem Ci w zaufaniu że choćbyś chciał go sprzedawać to jest to niemożliwe. Są dostępne tylko z kotłami 4 producentów na całą polskę i nawet ja osobno Ci go nie sprzedam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Skoro jesteś otwarty na krytykę, to pisze jeszcze raz. Takich brzydkich domów niestety jest na pęczki w naszym "kochanym" kraju. Żadna to kontrowersja, kolumbryny na wiochach są standardem. to może wyjedź i zobacz jak jest w innych krajach? tu gdzie teraz akurat jestem jakieś 30% domów ma taką bryłę jak mój, tylko brak okapu i dach czerwony lub pomarańczowy. okna mniejsze. społeczeństwo bogatsze i bardziej uśmiechnięte niż w Polsce, może dlatego że słońca więcej. jakoś w tych makabryłach żyją (ale nie palą węglem!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Do mojego domu ? Kowalski zapłaciłby 15tys.zł: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7-kw-dom-80-110-m2-i4348649382.html Znowu naginasz fakty. (produkt fabrycznie nowy i oryginalny 100%, gwarancja 3 lata /sprężarka 5 lat/, instrukcja montażu i obsługi j. polski, podana cena obejmuje VAT 8% - dotyczy tylko osób fizycznych i budynków mieszkalnych, montaż wyceniany jest indywidualnie) Nawet gwarancja bidna 3 lata. Aha, i o ile mnie pamięć nie myli to Ty masz 9kW a nie 7 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.06.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) to może wyjedź i zobacz jak jest w innych krajach? tu gdzie teraz akurat jestem jakieś 30% domów ma taką bryłę jak mój, tylko brak okapu i dach czerwony lub pomarańczowy. okna mniejsze. społeczeństwo bogatsze i bardziej uśmiechnięte niż w Polsce, może dlatego że słońca więcej. jakoś w tych makabryłach żyją (ale nie palą węglem!) Kolego,mieszkałem 7lat u Irlandczyków,jak większość Polaków nie wiedziała gdzie jest zielona wyspa.Ludzie tam,żyli tak jak w Polsce nie będą żyli nigdy.Jak wprowadzaliśmy tam technologie ociepleniową STO,to ludzie widząc jak kleimy styro na budynkach pukali się w czoło.Nigdy nie widziałem tam pomp ciepła,używali głównie energii elektrycznej,oleju opałowego.Ale okien jak w kurniku tam nie mieli-a wręcz przeciwnie.Wiesz dlaczego?Bo słońca mają tam mało.Ty robisz odwrotnie,ma to sens? Jak wyglądałoby iglo w Polsce?Każdy kraj charakteryzuje inna zabudowa.Co cie interesuje co oni tam budują,ty budujesz w Polsce.Inny klimat,inne nasłonecznienie itd.. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Ja mając firmę w Szczecinie nie sprzedałbym Ci na pewno na 8% bo to wiązanie sobie sznurka na szyję.A w poniedziałek sobie tam przekręcę z ciekawości i zapytam czy tam tyłka nadstawiają żeby tylko zarobić parę groszy, zobaczymy jak bardzo są zdesperowani żeby sprzedać i jaka będzie wycena za montaż.A po drugie jeśli się już daje fakturę 8% z montażem to powinien być montaż w cenie pompy.Przecież firma do pełnej kwoty resztę ma ze skarbówki to jeszcze oszuści na dodatek i naciągacze jak chcą kasę dodatkową za montaż a przecież tak pisze w aukcji, chyba Artur nie zaprzeczysz bo czytać jeszcze chyba potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.06.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Zdecydowałeś się na system grzewczy na ekogroszek,który składa się z: -miejsca wydzielonego na kocioł-ok.15tys.zł -komina-3tys.zł -kotła-7tys.zł Ja zdecydowałem się na bezobsługowy system grzewczy który składa się z: -pompy ciepła-16tys.zł -wisi na ścianie-0zl Założenia: buduję dom 160 - 200 metrów dla 4 - 5 osób. Poza częścią mieszkalną potrzebuję w nim pomieszczenia gospodarczego - takiego na 4 rowery, 4 pary nart, kosiarkę, podkaszarkę, skuter, grabie, łopaty śniegowe i kilka innych pierdół w domu niezbędnych. No i na mały warsztacik - bo lubię majsterkować.Wyostrzyć okucia, wyregulować przerzutki, pogrzebać przy skuterze - takie hobby zamiast gapienia się w TV. Słowem - potrzebuję pomieszczenia 12 metrów. Zamiast tego buduję metrów 16 i w projekcie nazywam je kotłownią. Mam 4 metry więcej niż musiałbym mieć - dodatkowy koszt max. 8 tys. PLN. Komin 3 tys. i kocioł 7 tys.i montaż w kotłowni max 1 tys. Razem 19 tys PLN za kompletne i zamontowane źródło ciepła wraz z kominem i wydzielonym pomieszczeniem na kocioł. Te 4 metry więcej to aż za dużo na kocioł i 3 palety węgla w workach ( zapas na cały sezon grzewczy - z okładem liczone ). Właściwie to należałoby z tej kwoty odliczyć to co ,musiałbym przeznaczyć na ogrzanie tego pomieszczenia czyli jakiś grzejnik, jego podłączenie i orurowanie + zawory i termostaty - ale już mniejsza o to, nie jestem drobiazgowy. Nie mam ryczącego paskudztwa uwieszonego do elewacji, nie muszę się ograniczać do grzejników niskotemperaturowych, grzeję kiedy chcę bez oglądania się na tanią czy drogą taryfę za prąd. I zagrzeję ten dom wraz z CWU 30 do 50% taniej niż pompą PC PW. Według tego cennika parę stron wcześniej przytaczanego koszt pompy PC PW do takiego domku to ok. 15000netto + montaż. Brutto 18500 PLN za samo urządzenie, bez montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Novy i Kobra usuńcie linki do sterowników bo zaraz będziecie ich sprzedawcami jak pawko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.06.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Ja mając firmę w Szczecinie nie sprzedałbym Ci na pewno na 8% bo to wiązanie sobie sznurka na szyję. A w poniedziałek sobie tam przekręcę z ciekawości i zapytam czy tam tyłka nadstawiają żeby tylko zarobić parę groszy, zobaczymy jak bardzo są zdesperowani żeby sprzedać i jaka będzie wycena za montaż. A po drugie jeśli się już daje fakturę 8% z montażem to powinien być montaż w cenie pompy. Przecież firma do pełnej kwoty resztę ma ze skarbówki to jeszcze oszuści na dodatek i naciągacze jak chcą kasę dodatkową za montaż a przecież tak pisze w aukcji, chyba Artur nie zaprzeczysz bo czytać jeszcze chyba potrafię. Zadzwon też tutaj: http://pwgneza.pl/promocje Firma mieści się akurat w polowie drogi pomiędzy moim miastem a Artura miejscowością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.06.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 nie muszę się ograniczać do grzejników niskotemperaturowych, Następny,który traktuje grzejniki ścienne jako ozdobę domu... Cóż,mam inne wrażenia estetyczne. I zagrzeję ten dom wraz z CWU 30 do 50% taniej niż pompą PC PW. Ile energii cieplnej zużyjesz przy tym grzaniu ? Ile energii zużyjesz przy dźwiganiu ile ? 3-4t wegla ? Ile czasu potrzeba na wrzucenie 3-4t węgla ? Ile czasu potrzeba na czyszczenie po zużyciu 3-4t węgla ? Ile popiołu będzie po spaleniu 3-4t węgla ? Gdzie ten popiół po spaleniu 3-4t węgla dajesz ? Ile kosztuje wywóz popiołu po spaleniu 3-4 t węgla ? grzeję kiedy chcę bez oglądania się na tanią czy drogą taryfę za prąd. Ja również tak grzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.06.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Novy i Kobra usuńcie linki do sterowników bo zaraz będziecie ich sprzedawcami jak pawko Handluję węglem. Robię to uczciwie. Płacę podatki, składki ZUS i daję pracę ludziom. Jeszcze nie sprzedaję sterowników - ale lada chwila zacznę. Zatrudnię więcej ludzi, odprowadzę więcej podatków, zapłacę więcej składek do ZUS. Taki nowoczesny patriotyzm. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez kobra64 lada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Zadzwon też tutaj: http://pwgneza.pl/promocje Firma mieści się akurat w polowie drogi pomiędzy moim miastem a Artura miejscowością Może zdecyduję sam gdzie sobie zadzwonię, co ?. Podał to się dopytam o taką 9-tkę i montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts