karoka65 21.06.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Widać,ze nie myślisz i nie czaisz bazy. Czemu się nie dziwie. Wyjasniam,czytaj po mału i dokładnie: mój dom posiada obciążenie cieplne 3,5kW,pompa ciepła powietrzna 7kW ma moc grzewczą przy -20st.C 4,5kW czyli widzisz,że spokojnie ogrzałaby mój dom. Jest to pompa która jest pokazana z moim linku na allegro kosztuje bez montazu 15tys.zł a z montażem w linku fotohobby 16,7tys.zł brutto z montażem. Dlaczego piszesz o 7kW jak masz 9kW i nie wspominasz o 8% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 To nie ja wcisnąłem nieświadomemu inwestorowi do domu 126m2 kocioł,który nadaje się do domu 200m2 i więcej tylko Ty. Jeśli inwestor się upierał i błagał Cię o zamontowanie takiego kotła to cóż,niezły inwestor A powiedz jeszcze,ze na kolanach błagał ? Nie pajacuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.06.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) A Twoja lodówka sprzedawco pomp do jakiego domu się nadaje ? Chyba trochę przewymiarowana. Mimo tego przewymiarowania jeszcze wspomagasz się patykami i innymi śmieciami w salonie, przez co Twoi sąsiedzi mają czarne parapety. Dlaczego piszesz o 7kW jak masz 9kW i nie wspominasz o 8% ? Jak zauważyliście a może i nie zauważyliście nie piszę o swoim domu a ogólnie o domach. Jakbym miał nawet i 25kW to nie byłaby przewymiarowana bo urządzenia na prąd nie da się przewymiarować w przeciwieństwie do kotłów na ekogroszek. Zużyje tyle energii ile dom potrzebuje,nie mniej,nie więcej a to ze względu na inwenter. Przy obciążeniu cieplnym 3,5kW pompa 7kW dałaby radę w moim jak innych domu z takim obciążeniem,nie ma sensu płacić drożej za mocniejszą pompę. Ja mam ją w zastępstwie Atlantica 8kW,która przy -20st.C posiada ok.5kW mocy grzewczej i na którą podpisałem umowę z firmą instalacyjną. Mnie jako inwestora wali czy to będzie 8% czy 23%. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A Twoja lodówka sprzedawco pomp do jakiego domu się nadaje ? Chyba trochę przewymiarowana. Mimo tego przewymiarowania jeszcze wspomagasz się patykami i innymi śmieciami w salonie, przez co Twoi sąsiedzi mają czarne parapety. On już mówi że nie sprzedaje, sprzedawał po 15 tysi i po 3 miechach został z długami. A z tą pompa to tak jak z Twoim kotłem, można grzać nią 300m a grzeje 128 a Ty 140 a można nawet 200. Artur nie wie co potrafią montować instalatorzy w takich małych domkach, ciekaw jestem który zaproponowałby kocioł 12kW na 200m2, a ja mam takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Jak zauważyliście a może i nie zauważyliście nie piszę o swoim domu a ogólnie o domach. Tak, tak, jakoś trzeba wyjść z twarzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.06.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) A z tą pompa to tak jak z Twoim kotłem, można grzać nią 300m a grzeje 128 a Ty 140 a można nawet 200. Artur nie wie co potrafią montować instalatorzy w takich małych domkach, ciekaw jestem który zaproponowałby kocioł 12kW na 200m2, a ja mam takie. Jasne,w domu 126m2 12kW będzie grzał,nie ma wątpliwości ale z mocą 2-3kW a wtedy ze sprawnością jak przy cwu: Przez ostatnie 11 dni grzania tylko CWU średnia u mnie to 2,2 kg/dobę Wesołej Groszek II, a SVER 7,97 MJ/kg, czyli średnia sprawność to około 27% Załatwiłeś inwestora,nie ma co...(albo inwestor sam siebie załatwił) OZC się kłania,obowiązek instalatora,żeby się nie błaźnił i obowiązek dla inwestora,żeby wiedział co wybrać. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Mnie jako inwestora wali czy to będzie 8% czy 23%. Jak Ci skarbówka przy kontroli krzyżowej zapuka do drzwi to zacznie Cię interesować i to bardzo a jeszcze bardziej będzie usra..y ten co Ci to sprzedał. Dwa tygodnie temu dostałem takie pisemko z US w Łodzi, chodzi o zakup wełny w 2012 roku. A Suspenser jak tu zajrzy to pewnie Ci odpowie. Ten wpis gdzie pisał o sprawności ponad 70% przy grzaniu CWU jakoś dziwnym trafem przeoczyłeś, chyba nic nie pokręciłem, jak tak to on na pewno wyprostuje. Wiesz co on robi i na czym ? Edytowane 21 Czerwca 2014 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.06.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 skoro czepiamy się różnych rzeczy, to jak możesz zapłacić 100%-150% mniej? to by oznaczało, że zarabiasz na ogrzewaniu domu To mi się z rozpędu popieprzyło ( znaczy - się mi odwróciło,to nie ja zapłacę 100 - 150 % mniej od pompiarza grzejącego prądem jednotaryfowym tylko ten pompiarz zapłaci 100 - 150% więcej ode mnie ) i usunąłem post. Czujny jesteś - przepraszam za oczywistą pomyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.06.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Ale czego mam sie obawiać ? Coś ci sie w głowie roi ? Masz kompletną ofertę masz cenę, zadzwonisz, to możesz jeszcze pewnie jakis rabat wyrwać... Kolego,nie pisz bzdur. Każdy ma prawo się ogrzewać czym chce.Choćby węglem. Zrozumcie wreszcie Panowie od pomp. Są i tacy,co budują w euforii,chcą mieć dużo okien, (albo same okna )tradycyjne tynki,grawitacyjną wentylacje itd.No może chcą dołożyć nieco więcej ciepełka w postaci ocieplenia...Czy nie da się tego pogodzić? Dlaczego mam się zdawać na Twoje czy Artura bzdety.Ktoś inny robi projekt,moje są wytyczne-jakże ważne..Ma być ciepło w domu ,zajebiście ciepło-za najmniejszą kasę...I tyle. P.S. Pozdrawiam imrahila,przepraszam bracie za te bzdurne szczere teksty. Architektura to takie zatrzymana fotka.Pamiętaj o tym. Pozdrawiam. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Kolego,nie pisz bzdur. Każdy ma prawo się ogrzewać czym chce.Choćby węglem. Zrozumcie wreszcie Panowie od pomp. Są i tacy,co budują w euforii,chcą mieć dużo okien, (albo same okna )tradycyjne tynki,grawitacyjną wentylacje itd.No może chcą dołożyć nieco więcej ciepełka w postaci ocieplenia...Czy nie da się tego pogodzić? Dlaczego mam się zdawać na Twoje czy Artura bzdety.Ktoś inny robi projekt,moje są wytyczne-jakże ważne..Ma być ciepło w domu ,zajebiście ciepło-za najmniejszą kasę...I tyle. . Z jaką sprawnością pracuje kocioł 10kW gdy dom 100m2 potrzebuje przez większą część sezonu tylko 2kW ? Za najmniejszą kasę w domu 100m2 będzie zajebiscie ciepło będzie grzejac prądem lub pompą ciepła. Chyba,że sprzedawcy kotłów,sterowników czy samego węgla sfinansują Ci na własny koszt dodatkową kotłownię na zewnątrz lub w środku domu no i dodatkowe kominy. Jeśli nie to musisz wywalic dodatkowo swoją kasę na to. Tego nie liczysz,czemu nie wiem ? Tak wygodnie i ciemny lud kupi ? P.S. Z premedytacją omijacie słowo "prąd",czemu ? Też tak wygodnie ? A może ciężko pojąć,że prąd pod względem eksploatacji wychodzi podobnie do gazu i jest tańszy w instalacji ? W stosunku do ekogroszka to ekogoszek staje się tańszy od prądu dopiero po ok.8 latach jak trzeba wlasnie wtedy wymieniać kocioł. Matematyki i fizyki nie było u was w szkole ? Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Możesz sobie palić ekogoownem ale nie wciskaj ludziom,że w domu 100m2 jest to super tanie i super,hiper rozwiązanie,bo tak nie jest.Matematyka mówi co innego i chocbyscie się zes..li miałem wegielnym matematyka i fizyka jest jedną dla wszystkich. W euforii buduje nie roztropny inwestor,który po paru latach będzie zmuszony sprzedać dom bo go nie utrzyma.Inwestor,któremu zależy na tym,żeby żył jak najdłużej w takim domu będzie budował wszystko przemyślane. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 27.06.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Z jaką sprawnością pracuje kocioł 10kW gdy dom 100m2 potrzebuje przez większą część sezonu tylko 2kW ? Może pracować np z taką: Wyniki prosto z IChPW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Ciekawe,im kocioł pracuje z mniejszą mocą tym sprawność większa. Normalnie rewolucja ! Nic tylko kupować kotły 25kW do domu 100m2 i dusić je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 27.06.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Wszystko to w imię wysokiej sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 27.06.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Może pracować np z taką: Wyniki prosto z IChPW... Uff - sprawność lepsza niż sam producent kotła zakłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 27.06.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Matematyki i fizyki nie było u was w szkole ? u nas była , w odróżnieniu od Twojej szkoły wali mnie sprawność i takie tam bzdety. Wiesz ile wydałem na sezon za CO +CWU utrzymując w chacie 23-24 stopnie?? Wiesz, bo już pisałem nie raz. Ale Ci przypomnę NIECAŁE 1000 złociszy. Ile na CWU poza sezonem grzewczym?? Tez Ci przypomnę. Około 50 złociszy miesięcznie. 3 osoby w domu. W odróżnieniu od Twojego, mam dwie łazienki, w jednej wanna narożna duuuża - żona z córką tylko kąpiele w wannie. W drugiej prysznic, dla mnie, bo lubię. Zbiornik na CWU 200L z pojedynczą wężownicą kwasiak Viessann dobrze zaizolowany. To jest Panie matematyka, a nie jakieś dyrdymały. Sam mam kocioł na eko w domu troszkę większym niż 100m2 i wodną podłogówkę po całości. Może kiedyś jak kocioł ducha wyzionie zainwestuje w inne żródło ciepła. Jak na razie jestem super zadowolony. Zaraz będą teksty typu komin (Artur też ma), kotłownia (Artur też ma tylko inaczej ją nazywa i ok, tu się zgodzę, pewnie ma w niej czyściej, choć mojej też niczego nie brakuje. Sprzątamy w domu, sprzątamy tak samo w kotłowni). Miejsca na węgiel nie potrzebuję, kupuję na bieżąco. A teraz powiedz mi drogi koleżko ile zaoszczędziłem na słabiutkiej izolacji domu?? Ile więcej kasy w to wpierdzieliłeś, a nasze rachunki są porównywalne?? No i sam koszt instalacji. Jak byś się nie spinał, to koszt samych urządzeń u mnie jest sporo niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Cały czas rozpatrujecie tylko i wyłącznie koszt eksploatacji bez uwzględnienia kosztów inwestycji co jest błędem w przypadku rozpatrywania systemu grzewczego do domu.Koszt systemu grzewczego na ekogroszek to nie tylko kocioł ale też KOTŁOWNIA,która MUSI być jako "wydzielone miejsce w domu" a to jest koszt,to także KOMIN,który musi być no i KOCIOŁ.Są to koszty,które TRZEBA uwzględniać przy systemie na ekogroszek,których wy nie liczycie.Ja nie mam "wydzielonego miejsca na kocioł",gdybym miał takie pomieszczenie MUSIAŁBYM mieć POWIĘKSZONY dom o dodatkowe miejsce na pralnio-suszarnie o pow.min.7m2 czyli dom byłby droższy w budowie.Tak czy nie ? 2 kominy - 1 komin= 2 kominy ?125m2+7m2=125m2 ?Chyba tylko dla ekogroszkow i ich matematyki. O pełnych kosztach eksploatacji u siebie możemy dyskutować po przyszłym sezonie po przejściu na G12 od października.Sądzę,że z cwu zejdę poniżej 1000zł za sezon liczone po średniej a nie tylko po cenie w tańszej. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 27.06.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Ja myslę ze w zasadzie zródło ogrzewania nie ma znaczenia. W kontekscie innych oplat przy uzytkowaniu,ogrzewanie to jakiś wycinek.Dla niektorych priorytetem jest po prostu palic weglem i ok szanujmy wybór bo pewnie inwestor go sobie przemyślal,i mial swoje powody.ja miałem miec gaz..ale po przejrzeniu cen gazu i pradu w mojej lokalizacjii..gaz wyszedlby po prostu podobnie w eksploatacjii ale nie to mialo najwieksze znaczenie. Otóz zakladajac gaz musiałbym wykonac:1.przyłacze(projekt+wykonawca)2.wybudowac komin3.Montowac kociol i cala instalację4.robić przeglady komina i pieca5.dozywotni serwis pieca i instalacjiiJest to ogromna praca logistyczna i finansowa w stosunku do prądu.Duzo wieksze ryzyko usterki,neidoróbki,awarii,przeoczenia jakiegos elementu,nerwów i czasu. wybralem prad wlasciwie nie dlatego ze tansza eksploatacja tylko dlatego ze wieszam grzejnik za 250 zl i robie pstryk....i kompletnie nic więcej w przyszlosciewentualnie zatapiam kabelki i tez robie pstryk:),wszystko robi elektryk w cenie instalacjii pradowej w domku,zadnych hydraulików,serwisantow,kominiarzy,róznica w inwestycjii 14 tysiecy ,róznica w rachunkach ..zadna, rożnica w kosztach eksploatacjii w przyszłosci ogromna z korzyscia dla prądu,komfort i wygoda znow plus dla prądu za sterowanie i bezobslugowośc calkowitą,choc gaz tu tez nie jest zly.Nawet gdybym miał placic miesięcznie 50% wieksze rachunki to w mojej opcjii warto by wybieram tutaj świety spokój na lata. Oczywiscie liczy sie takze suma bezwzględna rachunków co meisiąc,kazdy ma jakis swój limit..u mnei jest to 600-700 zl czyli do tej sumy miesiecznei moge placic za system i koniec,jesli zaplacę mniej to swiętnie ,ktos kto pali weglem może ma limit 200 zl miesiecznie no i super,ale jeden zarabia miesiecznie 1400 zl a inny 2500 zl...wszystko trzeba tu rozwazyc. Takze polecam przy wyborze brac wszystkie możliwe czynniki pod uwagę i dopiero wtedy montowac system. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 27.06.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Cały czas rozpatrujecie tylko i wyłącznie koszt eksploatacji bez uwzględnienia kosztów inwestycji co jest błędem w przypadku rozpatrywania systemu grzewczego do domu. Koszt systemu grzewczego na ekogroszek to nie tylko kocioł ale też KOTŁOWNIA,która MUSI być jako "wydzielone miejsce w domu" a to jest koszt,to także KOMIN,który musi być no i KOCIOŁ. Są to koszty,które TRZEBA uwzględniać przy systemie na ekogroszek,których wy nie liczycie. Ja nie mam "wydzielonego miejsca na kocioł",gdybym miał takie pomieszczenie MUSIAŁBYM mieć POWIĘKSZONY dom o dodatkowe miejsce na pralnio-suszarnie o pow.min.7m2 czyli dom byłby droższy w budowie. Tak czy nie ? 2 kominy - 1 komin= 2 kominy ? 125m2+7m2=125m2 ? Chyba tylko dla ekogroszkow i ich matematyki. O pełnych kosztach eksploatacji u siebie możemy dyskutować po przyszłym sezonie po przejściu na G12 od października. Sądzę,że z cwu zejdę poniżej 1000zł za sezon liczone po średniej a nie tylko po cenie w tańszej. chłopie, z czytaniem ze zrozumieniem też u Ciebie na bakier??? Przecież Ci napisałem o kosztach inwestycji. Poniosłeś dokładnie takie same, z tym, że w miejscu mojego kotła u Ciebie stoi pralka. Dlaczego dwa kominy?? Przecież nie każdy chce mieć taką kotłownię w salonie, jaką Ty posiadasz. Nie piszemy o inwestycjach?? Zadałam Ci pytanie, którego sprytnie unikasz. O ile większe nakłady poniosłeś w sensie inwestycyjnym na izolację chałupy, aby osiągnąć takie zapotrzebowanie na ciepło jakie masz w tej chwili?? Bo ja mam prawie 2 razy większe niż Ty, a mieszczę się w tysiaku za sezon drogi matematyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 27.06.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 pionan masz rację,ale jesli zapotrzebowanie domu na cieplo jest mniejsze to wieksze pole manewru.Ja u siebie w jakiejs przyszlosci bede mial garaz doklejony do domku od zachodu i to jest idealna sytuacja zeby postawic piec na węgiel i placic za sezon 200 zl za ogrzewanie:D,tylko jak mi sie nei chce nieraz szkalnki umyc pod zlewem to bede chodzil do garazu palic w piecu przez polowe roku? No way:) Zreszta nie ma takich piecow na wegiel zeby ogrzac maly cieply dom...wiec w sumie nie mam wyboru,neich pala wegiel w elektrowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts