wiellkopolska 08.04.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 A co Ty masz do DOBRZE spalanego węgla? Ja nie mam nic przeciwko dobrze spalanemu węglowi w zimie jak mam zamknięte okno - choć wolałbym bez tego dymu żyć. Ja mam za to problem z rozpalaniem węgla codziennie od maja do września na ciepłą wodę przez połowę polaków. Rozpalanie to smród i kopcenie przez 1h - tacy zdolni są u mnie palacze. 1 rozpalanie przez 1h jest gorsze niż ciągłe palenie przez 24h. Ludzie w masie - są głupi... Good Judgment Project by CIA potwierdza, że ludzie w masie są mądrzejsi od Ciebie i wiedzą co dla nich jest lepsze na najbliższe 10 lat. Dla nich - czytaj tłumu. Także bym mas nie obrażał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 08.04.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Tak, jako że już wydał 10tyś na większą kotłownie i na komin, które można było przeznaczyć choćby na PC, w tym momencie z ekonomicznego punktu widzenia skazani jesteście na węgiel. Trzeba było myśleć o tym wcześniej. szukajmy pozytywów. Może da się z kotłowni zrobić ładną pralnię a z komina dobrą wentylację w pralni. Może komin dymny można przerobić na wywiew rekuperacji a wentylacyjny na wywiew z pochłaniacza w kuchni jak nie chcemy tego do rekuperacji podłączać. Może wstawi się do kotłowni ze starego domu śmieciucha jako rezerwę na brak prądu. Wiadomo, tej kasy już w 100% nie odzyskasz, ale coś można w tej kotłowni zorganizować na co brakło nam miejsca w domu (schowek, spiżarnia). W tych domkach 120-130 a nawet 140m2 jak się człowiek wprowadzi to gratów przybywa. A jak sam podajesz PC też można ekonomicznie zamontować. Jak człowiek pomyśli, pogrzebie to sam DZ poziome tanio zrobi. PC tez można tanio kupić byle szukać, szukać. Pani pisała, ze pracuje poza granicami. Niech tam poszuka PC. PC Niemiecka, górna półka w Polsce to koszt 30000 netto, w Niemczech od razu mam cenę 24000 brutto. PC polska to koszty ok 15000 netto +8%, średnia Niemiecka marka o dużo lepsza od polskiej to koszt 19000 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 To wejdź na wątek z pompami ciepła i popytaj. Moja PC kosztuje teraz 12500 Netto. Jeżeli macie miejsce na kolektor poziomy i zrobicie go samemu to dojdzie dodatkowe3000zł. Do tego reszta gratów jak przy grochu. Można wybrać pompę powietrze-woda za rozsądne pieniądze. Możliwości są, decyzja należy do was. he he he... fajne to "liczenie"... ja dość szybko wyrosłem z takiego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.04.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 he he he... fajne to "liczenie"... ja dość szybko wyrosłem z takiego ... To są "liczenia" sprzedawców pomp i naganiaczy. Urobić "klienta" tak aby myślał że jest tanio i okazja , a potem kroczek po kroczku klient musi coś dokupować , zamawiać , modernizować i itd , aby na końcu po podliczeniu wszystkich kosztów okazało się że zapłacić dużo dużo dużo wiecej niż na początku mówił sprzedawca/naganiacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Acha, czyli mąż ma rację?? piec na eko-groszek na chwilę obecną jest najtańszym rozwiązaniem? Mąż nie ma racji,system grzewczy na ekogroszek jest takim samym jak nie droższym rozwiązaniem jak systemy calkowicie bezobslugowe i tylko masochista mógłby w nowym domu instalować system na paliwo stale w tym na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 To są "liczenia" sprzedawców pomp i naganiaczy. Urobić "klienta" tak aby myślał że jest tanio i okazja , a potem kroczek po kroczku klient musi coś dokupować , zamawiać , modernizować i itd , aby na końcu po podliczeniu wszystkich kosztów okazało się że zapłacić dużo dużo dużo wiecej niż na początku mówił sprzedawca/naganiacz Zaraz zaraz. Chcesz ją kupić to nic prostszego, dokładasz 23% Vat i masz PC. Chcesz żeby instalator ją zamontował dorzucasz 8%. Kotłownia PC nie różni się niemal niczym od tej na węgiel, więc znowu pudło. Do tak małego domu poziome dolne źródlo za 3000zł to nawet rozpusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miska_ 08.04.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Mąż nie ma racji,system grzewczy na ekogroszek jest takim samym jak nie droższym rozwiązaniem jak systemy calkowicie bezobslugowe i tylko masochista mógłby w nowym domu instalować system na paliwo stale w tym na ekogroszek. To w końcu taniej czy drożej?? można prosić jakieś argumenty?? Tak czarno na białym żebym mogła udowodnić mężowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.04.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 he he he... fajne to "liczenie"... ja dość szybko wyrosłem z takiego ... Nie zarabiam na pompach c\yli taka pompa kosztuje 13500 brutto zrobienie poziomego to koparka 500-700zł , glikol 1000zł , przewód 1000 zł plus robocizna hydraulika wewnątrz i zewnątrz 2000 zł plus zasobnik i akcesoria 3000 zł plus 1000zł na wszelki dodatek z własnego doświadczenia wiem że te koszty są raczej zawyżone średnio rozgarnięty hydraulik zawsze powie że kotłownia na pompie to żadne czary mary SUMA 22200 PRZY GRUNTOWEJ W żartach odpowiem że najtrudniej będzie w te wyliczenia uwierzyć cichym instalatorom z tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 To w końcu taniej czy drożej?? można prosić jakieś argumenty?? Tak czarno na białym żebym mogła udowodnić mężowi. Teraz może to wyjść drożej inwestycyjnie, natomiast w eksploatacji powinno wyjść podobnie. Najważniejsze, że nie pieprzysz się z węglem i nikomu nie smrodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 W żartach odpowiem że najtrudniej będzie w te wyliczenia uwierzyć cichym instalatorom z tego forum Do wszystkiego można się przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 To w końcu taniej czy drożej?? można prosić jakieś argumenty?? Tak czarno na białym żebym mogła udowodnić mężowi. Niech mąż podliczy elementy systemu na ekogroszek czyli kocioł+komin+obróbka komina ponad dachem+miejsce na kocioł zwane kotłownią,które to elementy nie są potrzebne w przypadku wyboru systemu bezobslugowego i po podliczeniu i zsumowaniu kwot za te elementy mąż stwierdzi,że jednak ekogroszek w domu to droga i brudna zabawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 08.04.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 To w końcu taniej czy drożej?? można prosić jakieś argumenty?? Tak czarno na białym żebym mogła udowodnić mężowi. Do palenia ekogroszkiem dolicz także czas potrzebny na czyszczenie pieca, prąd potrzebny do napędu ślimaka czy suwaka i wentylatora. Babram się z takim piecem od 8 lat. Liczę miesiące do wyprowadzki do nowego domu. Pieca na ekogroszek nie chciałbym nawet jakby jego producent przywiózł i zamontował mi go za darmo. Słuchaj doświadczonych a męża wyślij do kolegi lub koleżanki co ma taki piec i niech zajmuje się przez jeden sezon. Znaczy piecem nie koleżanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.04.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Niech mąż podliczy elementy systemu na ekogroszek czyli kocioł+komin+obróbka komina ponad dachem+miejsce na kocioł zwane kotłownią,które to elementy nie są potrzebne w przypadku wyboru systemu bezobslugowego i po podliczeniu i zsumowaniu kwot za te elementy mąż stwierdzi,że jednak ekogroszek w domu to droga i brudna zabawka A jak nazywa się miejsce na pompę ciepła i zasobnik na 300l CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 A jak nazywa się miejsce na pompę ciepła i zasobnik na 300l CWU? W zależności gdzie ją postawisz, bo można wszędzie. ... w przeciwieństwie do kotła na węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.04.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 W zależności gdzie ją postawisz, bo można wszędzie. ... w przeciwieństwie do kotła na węgiel. Zasobnik 300 l reprezentacyjnym meblem nie jest i przeszkód formalnych nie ma, mozna postawic wszędzie, ale salon, sypialnia, kuchnia, łazienka raczej nie są do tego przeznaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Zasobnik 300 l reprezentacyjnym meblem nie jest i przeszkód formalnych nie ma, mozna postawic wszędzie, ale salon, sypialnia, kuchnia, łazienka raczej nie są do tego przeznaczone No pewnie że nie Ale można? Można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.04.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 No pewnie że nie Ale można? Można Zaleta której de facto wykorzystac nie mozna przestaje byc zaletą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Moja PC jest jednak trochę głośna, więc dobrze że wylądowała w gospodarczym, ale kolega ma moją PC z serii C i chodzi zupełnie cichutko. Gdyby miała zintegrowany zbiornik CWU mogła by sobie spokojnie stać np. w kuchni. Jak by się wtedy kuchnia nazywała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 A jak nazywa się miejsce na pompę ciepła i zasobnik na 300l CWU? Na pewno nie kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nie zarabiam na pompach c\yli taka pompa kosztuje 13500 brutto zrobienie poziomego to koparka 500-700zł , glikol 1000zł , przewód 1000 zł plus robocizna hydraulika wewnątrz i zewnątrz 2000 zł plus zasobnik i akcesoria 3000 zł plus 1000zł na wszelki dodatek z własnego doświadczenia wiem że te koszty są raczej zawyżone średnio rozgarnięty hydraulik zawsze powie że kotłownia na pompie to żadne czary mary SUMA 22200 PRZY GRUNTOWEJ W żartach odpowiem że najtrudniej będzie w te wyliczenia uwierzyć cichym instalatorom z tego forum papier przyjmie wszystko ... już masz ponad 22 klocki, wcześniej było 16 a jak już się wszystko uruchomi to jakimś dziwnym trafem będzie bliżej 30 o ile jakiś "rozgarnięty" hydraulik da radę i czegoś nie spier ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts