Liwko 30.06.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Ok,daje wiarę.Choć ceny filtrów nie podajesz.A co,jak ktoś ma chore dziecko np.alergia?Wiesz jakie filtry trzeba instalować,i co ile je zmieniać?Ile one kosztują?Mechaniczna wentylacja jest zajebistym nośnikiem wszelkiego shitu,tak jak i klima.Gdzieś w instrukcji rekuperatorów czy GWC jest to dużym drukiem zapisane,czy jedynie wzmianka?Wiesz czy to grozi taki dzieciakom? Myślisz,że to jest bardzo zdrowe nawet dla zdrowego jak koń człowieka?Bardzo wątpliwe,producent zrzuca odpowiedzialność na uzytkownika,jak zawsze..A jak nie ma potrzeby,użytkownik (świadomy,czy nie)zmienia filtry ...co parę lat,albo wcale. Mam kolesia co"robi" w serwisie,przy klimie w autach,nawet w tych tłustych.jak nie śmierdzi,to nikt się nie stosuje do czasu zmiany filtrów,odgrzybiania itd.Bo kasy szkoda....userowi. Można by tak w nieskończoność.Węgiel jest be,i zgoda.Co tu dużo pierd...Są jednak tacy,co chcą nim palić-czy warto czy nie,szanuj to. O matko przenajświętsza Pomijając setki podobnych bzdur w tym temacie, pisanych często o zgrozo przez znanego sprzedawcę archaicznych systemów grzewczych (wiadomo o kogo chodzi), bardzo cieszy mnie ten wątek jak i jemu podobne. Ludzie zaczynają coraz mocniej dyskutować na temat grzania swojego domu a to już duży plus Jak tak dalej będzie, to za kilka lat nie będzie już tematu węgla w nowych domach. Węgiel powinny spalać elektrownie i elektrociepłownie, tam płacą za etat palacza Moim zdaniem ten co teraz zaczyna budować i nie idzie w prąd (czy to kable czy woda), czy w PC to matoł. Za kilka miesięcy ma ruszyć program prosument i będzie można wziąć kredyt na panele fotovoltaiczne. Zamiast płacić do energetyki płacimy do banku (nic dla nas się nie zmienia) a po 10-12 latach prąd za free. Oczywiście można podpiąć też pod ten system domy z kotłami na węgiel, ale znając zazwyczaj ich zapotrzebowanie, a do tego pieniądze wywalone na archaiczny system... A i jeszcze jedno, o tym programie posiadacze kotłów na węgiel mogą zapomnieć, jedynie posiadacze PC na niego się załapią , wszyscy inni będą musieli wywalić kasę z własnej kieszeni albo wziąć dużo droższy kredyt, co już nie będzie takie korzystne. Posiadacze PC znowu górą Edytowane 30 Czerwca 2014 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.06.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Nikt chyba tu nie napisał,że palenie węglem to czysta zabawa...... No niestety, ale jak się czyta posty ekogroszkowców, to odnosi się nieodparte wrażenie, że to zajebista frajda, a w ogóle to lepsze jak seks Liwko napisał o programie prosument - on też leje węglarzy po doopie - może trzeba trochę pomyśleć i wyciągnąć jakieś daleko idące wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Liwko napisał o programie prosument - on też leje węglarzy po doopie - może trzeba trochę pomyśleć i wyciągnąć jakieś daleko idące wnioski. Ciekawe jaki argument przeciw poda, znany na tym forum sprzedawca archaicznych systemów grzewczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.06.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Liwko napisał o programie prosument - on też leje węglarzy po doopie - może trzeba trochę pomyśleć i wyciągnąć jakieś daleko idące wnioski. Następny program ,który zadziała tak jak dofinansowanie paneli słonecznych.Popytaj ile trzeba zapłacić za panele fotowoltaiczne na potrzeby domu jednorodzinnego i 4 osobowej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 30.06.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Ciekawe jaki argument przeciw poda, znany na tym forum sprzedawca archaicznych systemów grzewczych? Że tani i ekologiczny. Przecież nazywa się EKO groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Następny program ,który zadziała tak jak dofinansowanie paneli słonecznych.Popytaj ile trzeba zapłacić za panele fotowoltaiczne na potrzeby domu jednorodzinnego i 4 osobowej rodziny. A co ma piernik do wiatraka? Skoro dzisiaj płacę do energetyki około 3500zł rocznie, to w czym problem bym zapłacił 3500zł zamiast do ENEI to do banku? Mi to zwisa gdzie te pieniądze trafią, najważniejsze że po x latach panele zostaną spłacone i za rachunki będzie 0 (zero) złotych. I co, dalej wybierasz tańszy kocioł na węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 30.06.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Nikt chyba tu nie napisał,że palenie węglem to czysta zabawa. I tu się nie zgodzę. Pisał na tym forum jeden, że w kotłowni ekogroszkowej suszy też pranie. Bo tak czysto ma niby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Że tani i ekologiczny. Przecież nazywa się EKO groszek. Brakuje tylko eko-orzecha i eko-miału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.06.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 najważniejsze że po x latach panele zostaną spłacone i za rachunki będzie 0 (zero) złotych. I co, dalej wybierasz tańszy kocioł na węgiel? To fajne dane -"x" lat...Oczywiście założenia są takie,że tak jak przy PC-sprawność paneli po tych "x" latach będzie taka sama ,albo wyższa Tutaj można zobaczyć ile taki "sprzęt" zajmuje miejsca-popatrz Arturo :http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2603993.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 To fajne dane -"x" lat...Oczywiście założenia są takie,że tak jak przy PC-sprawność paneli po tych "x" latach będzie taka sama ,albo wyższa No widzisz jak ty mało wiesz... Z obliczeń wynika, że dla mojego domu będzie to około 12 lat, a sprawność paneli spadnie tylko w początkowym okresie o kilka procent. Poczytaj trochę I rób jak chcesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.06.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 No widzisz jak ty mało wiesz... Z obliczeń wynika, że dla mojego domu będzie to około 12 lat, a sprawność paneli spadnie tylko w początkowym okresie o kilka procent. Poczytaj trochę I rób jak chcesz... Kilka procent sprawności to mało?Zwrot inwestycji po 12 latach,to twoim zdaniem krótki czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Kilka procent sprawności to mało?Zwrot inwestycji po 12 latach,to twoim zdaniem krótki czas? Zastanów się, co za różnica gdzie płacę przez ten okres? Dla mnie żadna, ale jak dla ciebie to problem to nikt cię do tego nie zmusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Tutaj można zobaczyć ile taki "sprzęt" zajmuje miejsca-popatrz Arturo :http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2603993.html Dalej nic nie rozumiesz. Ta instalacja jest pod akumulatory i jej moc jest pod aktualne potrzeby. Ja prąd produkować będę w większości okresu, w którym najmniej go będę potrzebował i cała nadwyżkę odsprzedam elektrowni, za to wszystko odbiję sobie zimą. Nie chcę cię w żaden sposób obrazić, ale uważam że twój wybór kotła na węgiel do nowego domu spowodowany jest jednak dość małą wiedzą z tym związaną. Nie słuchaj sprzedawców, słuchaj tych którzy mieli już do czynienie z oboma systemami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.06.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 B To jest miejsce po kotłowni a nie kotłownia,nie mam kotłowni i nie mam możliwości wstawienia do domu gdziekolwiek kotła na ekogroszek. Gdybym chciał grzać ekogroszkiem musiałbym mieć dodatkowe pomieszczenie !!! Musiałbym je dobudować za dodatkową kasę ! Nie jarzysz tego ?? Ale czego ? Mi jak firma budowała dom to kazałem im pociągnąć wodę i odpływ do pralki bo chcialem aby też stała w kotłowni pralka. Kocioł stoi tak aby zajmował jak najmniej miejsca (choć miał stać inaczej , ale hydraulik dał ciała). W kotłowni jest pralka i jest suszone tam pranie (w sezonie grzewczym , bo poza suszy się na tarasie lub na suszarce ogrodowej). Dodatkowo wszedł jeszcze regał i kotłownia służy też za spiżarnię. Nie narzekam. Staram się zachować czystość. Oczywiście "sterylnie" nie jest , ale powiedzmy poziom "czystości" jest zachowany i kotłownia nie zabrudza reszty domu ... Gdyby w przyszłości kocioł poszedł w odstawkę , to jego miejsce zajmie pompa i też będzie w tym pomieszczeniu. Nie wyobrażam sobie aby rekuperator , rury , bojler i cały inny "osprzęt" mógłby być w innym pomieszczeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 kaszpir, ty dom kupiłeś w takim a nie innym stanie. Pomijając twoje straszne początkowe problemy z kotłem węglowym (szkoda że o nich często nowym inwestorom nie wspominasz) to czy dzisiaj budując swój nowy dom poszedłbyś w węgiel? Nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.06.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Następny program ,który zadziała tak jak dofinansowanie paneli słonecznych.Popytaj ile trzeba zapłacić za panele fotowoltaiczne na potrzeby domu jednorodzinnego i 4 osobowej rodziny. Sam popytaj, jaki był popyt na solary cieczowe w czasie programu, pomimo jego chooojowości, i zastanów się jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.06.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Solary na potęgę kupowali węglarze, żeby nie palić latem i to jest największy odsetek posiadaczy tego kiepskiego skądinąd sytemu. Potem gazownicy i inni. Przy pompie panele są całkowicie bez sensu, a i prądowcy wolą grzać CWU w drugiej taryfie niż się w to bawić.Panele FV to zupełnie inna bajka, choć wymaga jeszcze dopracowania - zarówno technologii jak i polskich przepisów, więc to ciągle śpiew przyszłości, ale wydaje się, że dość nieodległej:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.06.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 kaszpir, ty dom kupiłeś w takim a nie innym stanie. Pomijając twoje straszne początkowe problemy z kotłem węglowym (szkoda że o nich często nowym inwestorom nie wspominasz) to czy dzisiaj budując swój nowy dom poszedłbyś w węgiel? Nie wierzę. Ale moment ... Ja nie kupiłem gotowego domu. Ja wybrałem z oferty firmy dom i firma mi go wybudowała. Przed budową projekt został lekko zmodyfikowany.. Śledziłem jego budowę. Tak miałem problemy z kotłem , ale okazało się że nie winny był kocioł a źle wykonana instalacja CO. Problemem było użycie zbyt małego przekroju rur i źle zrobiona "grawitacja" obiegu kotłowego. Prawdopodobnie gdyby nie to problemu by nie było ... Teraz ten sam kocioł działa prawidłowo. Czy bym ponownie kupił kocioł na ekogroszek ? Nie wiem ... Jak kupowali mi kocioł to myślałem o pompie gruntowej , ale cena jaką otrzymałem od firm z Torunia była delikatnie mówiąc wysoka. Pompy ciepła PW w 2010 nie "szokowały" wydajnością (COP) a szokowały ceną U mnie jest zimno (mieszkam obok jeziora i rzeki) i już "przeżyłem" zimy w których temp. spadła prawie do -30 stopni ... U mnie liczy się głównie koszty eksploatacji , poziom "komfortu" jest na drugim miejscu. Ja pompie nie mówię "nie". U mnie pompa na 99% będzie w przyszłości ... Nie mam "parcia" że muszę mieć pompę tu i teraz. Nie czują jakiejś "katorgi" przy obsłudze kotła. Wiedziałem że będę musiał poświecić trochę czasu i czasami się pobrudzić i pomęczyć ... Ja czekam na lepsze COP pomp , lepsze zachowanie przy naprawdę niskich temperaturach i na spadki cen ... Ale prawdopodobnie gdybym teraz budował lub kończył dom to raczej zdecydowałbym się na pompę a nie kocioł na ekogroszek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Ale prawdopodobnie gdybym teraz budował lub kończył dom to raczej zdecydowałbym się na pompę a nie kocioł na ekogroszek ... I tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.06.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 ZNAJOMY z ekogroszkiem przy 4 osobowej rodzinie [13m3 wody miesięcznie]zużywa 150 kg ekogroszku na miesiąc[zmywarka chodzi codziennie.już od wielu miesięcy namawiałem go na sprawdzenie samej grzałki elektrycznej-wysz\ło mu 10-11 kwh dobanie jest drożej niż na węglu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts